понеделник, 5 януари 2015 г.

ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВНИМАТЕЛНА КАКВО "ПОЗВОЛЯВА" - извадка от днешния блог на проф. Мичъл


БИЛ МИЧЪЛ


“...Което ме връща до втората причина, поради която германците трябва отново малко да се позамислят относно това, дали един гръцки изход вече не би бил застрашителен за жизнеността на Еврозоната.


Сигурен съм, те вярват, че Португалия и Ирландия са се подобрили в германската хватка. Това вероятно е вярно. Но какво би станало, ако Гърция е достатъчно чувствителна и излезе от Еврозоната?

Първо, ще има известен кратковременен хаос. Но трудно някой може да си представи, че ще стане по-лошо, отколкото вече е.

Второ, новият обменен курс вероятно би се обезценил до известна степен, ако можем да се осланяме на примера от Аржентина през 2002 г. и Исландия неотдавна. Ще има бум на туристите в рамките на 12 месеца.

Трето, освободеното от неолибералната политика на затягане на коланите – ОСТЕРИТИ (и това би било много важно условие, за да гарантира, че излизането от зоната ще е полезно в нетно изражение) правителство би могло незабавано да стимулира вътрешното търсене.


То би могло да разполага отново със собствената си валута, би могло да инструктира собствената си централна банка да финансира нарастващия фискален дефицит и би могло също да въведе схеми за масово създаване на работни места, което пък, от своя страна, ще подкрепи съживяването на харченето (търсенето) в частния сектор в рамките на 2 тримесечия (мислете за Аржентина през 2002-3 година).

Гърция ще се върне към доста стабилен темп на растеж в кратки срокове и ще докаже виждането, че политиката на затягане на коланите създава стагнация, и че паричният суверенитет предоставя възможности.

Какво тогава биха си помислили за всичко това Франция и Италия, които, самите, са се запътили към стагнация? Следващите общонационални избори във Франция вероятно ще бъдат открит конфликт между консерваторите и крайно десните, като социалистите ще са избутани в небитието на незабелязаността, имайки предвид колко лошо бе тяхното представяне.

Тези големи европейски нации биха ли толерирали вида вътрешно обезценяване, което бе наложено на Гърция от Тройката? Съмнявам се. Италия е по-малко стабилна политически отколкото Франция, но и в двете политически системи същестуват граници на толерантността и аз не мога да си представя, че населението им ще купи начина на решение, представен от Тройката относно фискалните параметри, изисквани от правилата на Еврозоната.

Тези нации ще забележат, че освободена Гърция, където обменният курс на валутата би абсорбирал външните дисбаланси, е в много по-безболезнено състояние, отколкото преди. Скоро те също биха осъзнали, че липсата на свободен валутен курс и гъвкавост на националните им валута са били причините за болката в домашните им икономики.


Върху тях би се оказал неизбежен натиск да се присъединят към влака на свободата. Мисля, че Германия подценява тази атракция като надценява нетните загуби за Гърция…”

Източник: billy blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар