вторник, 28 януари 2014 г.

Най-малката отворена икономика в света с независима фиатна (неконвертируема в злато или друга валута при фиксиран курс) валута

Преди 15 години университетът на Мизури в град Канзас, САЩ въвежда своя валута, наречена БУКАРО. В края на всяка година всеки студент е длъжен да представи на администрацията на университета 20 букаро, в противен случай не би могъл да завърши годината. Студентите могат да заработят букаро срещу обществено полезен труд в определени от университета центрове, като за 1 час труд се заплаща 1 букаро от униврситета, т.е. трябвало е да положат 20 часа обществено полезен труд на година, за да могат да се явят на изпит.

Имало е и богати студенти, които не са искали да работят, а са предлагали долари срещу букаро. Тогава, преди 15 години, пазарът е установил цената на 1 букаро на $5, т.е. студентите, които не са искали да работят по програмата, са плащали по $5 за 1 букаро. Някои студенти също така са спестявали букаро за следващи години. Така, в края на първата година, университетът събрал 20 000 букаро от 1 000 студенти, като преди това е бил платил 30 000, т.е. университетът бил завършил с 10 000 букаро дефицит на баланса си. 10 000 букаро били изработени от студентите, но били спестени. Университетът не взимал на заем обратно от студентите спестените от тях букаро срещу лихва (в букаро!) и защо ли? С други думи лихвеният процент в най-малката отворена икономика на света била 0%.

Какво се наблюдава 15 години по-късно? 1 букаро вече се търгува на свободния пазар за $15. Инфлация в долара! В университета в Канзас има студенти от цял свят. Букарото е издавано единствено от администрацията на университета и няма златно или някакво друго материално покритие. Няма безработица – всички студенти винаги могат да изработят толкова букаро, колкото искат, полагайки обществено полезен труд.


Валутата Букаро наистина съществува и днес в университета в Канзас, Мизури, където преподават икономистите от ММТ и я използват за практическото онагледяване на работата на съвременната парична система на фиатна валута и свободен плаващ валутен курс. 

Примерът бе даден от Уорън Мозлър в София на 9 ноември 2013 г., когато илюстрира действието на съвременната национална валута, която се издава от националното правителство при свободен курс на обмяна.


сряда, 22 януари 2014 г.

Кой ще спечели от премахването на валутния борд в България и въвеждането на независим лев при плаващ курс?


Най-напред искам да уточня, че премахването на валутния ни борд ще се осъществи само от българско правителство с широка политическа подкрепа, водено изцяло от принципите на Теорията на свободните национални валути (ТСНВ). Тези от вас, които не са запознати с тези принципи, могат да се информират туктук и тук.

А ето и всички печеливши от премахването на валутния борд в България:

понеделник, 20 януари 2014 г.

BALANCE

"А България ще живее. Страната ни е икебана – много красота в малко пространство."

"...На този народ включително и на БСП, аз предложих път за щастлив развой.

Да излезем от кризата не със стягане на колана и ограбване на народа, а с инвестиции, с изграждане на индустрия. Всички, които казват, че България е била бедна преди 10 ноември, са просто безсрамници. България беше богата с труд и интелектуален капитал.

Росен Плевнелиев срещу НАРОДА

Да, без постоянна правителствена програма за гарантирана, преходна заетост, състезанието към дъното ще продължава; състезание, кой ще намали работните заплати най-много, кой ще приучи тези, които "работят, за да ядат", да преживяват с най-малко калории.

неделя, 19 януари 2014 г.

Валутен борд


Да, така наистина работи съвременната парична система на свободни валути, при която това злато, което го добиват, вече не е "пари", а обикновена стока като всички останали.

И да не забравяме, че правителството, т.е. конкуестадорите, един вид, от снимката, това сме ние - народа. А сега с валутния борд, ние сме туземците от картинката! Даваме всичко за някакво си евро, а те дори не ни предоставят достатъчно от него..

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Книгата за 7-те измами сега на полски...

И докато аз се мъча да убедя Вейка да прочете първа и втора измама от книгата на Уорън Мозлър "7-те смъртоносни невинни измами на икономическата политика", току-що научих, че книгата вече е преведена на полски и ще бъде издадена там следващия месец….

Няма ли заинтересовани български издатели? Аз ще я преведа безплатно…Още повече, че голяма част от книгата вече е преведена на български в моя блог...Това е американския вариант:


вторник, 14 януари 2014 г.

Американският правителствен "дълг" и стойността на щатския долар в периода от 1971 г. до декември 2013 г.

С тази публикация ни най-малко не защитавам политическата система в САЩ - тя работи само за американския 1%, тъй като и Републиканците и Демократите се намират в малкия му джоб. Но хората, 99-те %, трябва да знаят как работи съвременната парична система на фиатни валути и плаващи курсове, в която живеят от 1971 г. насам, за да могат да излъчат политически елит, работещ за ТЕХНИТЕ интереси.

понеделник, 13 януари 2014 г.

Постоянната правителствена програма за гарантирана преходна заетост и интересни статистически данни за проведена подобна програма в Аржентина след падането на валутния им борд

Професор Павлина Чернева говори за конкретното прилагане на постоянната правителствена програма за гарантирана, преходна заетост.

По принцип правителствените фискални стимули, които работят чрез правителствени договори с бизнесите от частния сектор, не създават работа за ниско квалифицираните безработни, които винаги остават и най-дълго безработни, някои дори никога не намират работа в частния сектор дори и когато бизнесцикълът на икономиката е в подем. Та тези стимули само предизвикват назначаване на най-квалифицираните и подготвени безработни, които така или иначе биват уволнявани последни от частния сектор (в рецесии) и биват назначавани обратно първи (в подем на икономиката) и са с най-големи заплати в частния сектор.

петък, 10 януари 2014 г.

Дискусия НА ЖИВО в Нощен Хоризонт относно теорията на свободните национални валути - ТСНВ - неделя, 12 януари, около 2:30 часа сутринта българско време

Последна информация относно включването ми НА ЖИВО в предаването на БНР - Нощен Хоризонт в неделя, 12 януари 2014 г. в ранните часове на нощта - около 2:30 сутринта българско време.

С журналистката Станислава Пирчева ще дискутираме основните моменти относно теорията на свободните национални валути и възможностите, които тя предоставя за възраждането на българската държава и народ. Ще имаме на разположение около 15 минути НА ЖИВО.


Благодаря на Станислава за поканата!

ДОБРЕ ДОШЛИ В евроЗОНАТА НА ЗДРАЧА !


вторник, 7 януари 2014 г.

АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ (съвременен вариант)

Николай Колев написа стихотворение, което ще предизвика лавина от коментари. Ето какво обясни той пред най-посещавания сайт от Варна Petel.bg.
„На гордите Българи с любов! Оригиналното стихотворение за тези, които не знаят е на Иван Вазов. Е, да, малко ще го поругая и ще опетня, ама к’во от тва. Нали съм, БЪЛГАРИН радост си е за мен. Приятно четене. НЕ очаквам положителни коменари ,все пак Българи сме;)

“
Аз съм българче
Аз съм българче за съжаление
майка мене е родила;
в бедност, блага обилна
мойта родина ме е дарила.

Аз съм българче за съжаление. Обичам
наште планини зелени, да така е
българин да се наричам –
срам голям си е за мене.

Аз съм българче за съжаление, беден
на квартира ,без работа
едва живея.
Но на кой му дреме
важното е, да се гордея ПФ

Аз съм българче за съжаление и расна
в дни на мизерия, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.
Син съм на родина
злобна,бедна и обезверена.

Аз съм българче за съжаление
на хубава земя, живея
без дом,без работа
без семейтво,без приятели.
Остава ми едно,да се гордея.

Аз съм българче за съжаление
кеф ми ,прави всеки ден

да тъна в унижение.“
„Написах го в момент, в който ми дойде малко в повечко емоцията на неприязан към случващото се около мен. МинаКоледа, Нова година, а проблемите с безработицата и битовизма си остават налице. Вярно, не съм единственият, който е в безизходица, но в крайна сметка и аз съм човек и аз душа нося. Това човек на 25 години, здрав, прав със средно образование да не може да си намери работа си е жив та**к. Ама то само,аз ли съм??? Много хора ще кажат, е толкова ли няма работа??? Еминяма!!! Кaндидатствам и не само аз, на бутафорни обяви в Jobs.bg, където обявите от едни и същи фирми са същите от месеци и се питам: “Бе, тея хора толкова ли не могат си намерят работници“ при условие .че кандидастваме сумати безработни хора.

Мога да пиша още и още, но няма да се излагам. Огорчен съм наистина, не се гордея хич, че живея в град, който се води 3-ти или 4-ти по големина, а безработните сме повече от работещите  Да се смееш ли да плачеш ли !!! Иде лято, на кмета хотелът “Гранд Хотел Варна“ през юни ще отвори врати, дано не съм станал 40 кила и издържа, поне там знам ,че мястото ми е уредено макар и за 3 месеца“, пише Колев.

неделя, 5 януари 2014 г.

Без думи


Коментар върху Полша и още нещо

Светозар Съев направи много добра публикация във Фейсбук групата ни относно Полша. Малък коментар и още нещо относно бюджетните дефицити по принцип.

Виждам, че бюджетният дефицит на Полша, изразен като % от БВП, през 2009 г. е бил 3.7%., през 2010 г. е бил 7.5%, а през 2011 7.9%. След това спада - 2012 е бил 5%, а 2013 г. 3.9%. http://www.tradingeconomics.com/poland/government-budget

събота, 4 януари 2014 г.

Песен на деня - забележете песента се казва "Ако си дал", не се казва "Ако си взел"
Лирика от Руми Симова

тесни представи и мънички хора,
вървят си със мярката, по нея съдят.
Даже врата към Едем да отвориш,
ще си помислят, че нещо ги лъжеш.
Имат си принципи и си ги спазват,
не се опитвай да ги променяш.
Странен морал, бедна фантазия.
Само претенции много големи.
Всичко различно от тях ги побърква,
виждат го криво и страшно, и зло.
Мразят различности, мразят ги смъртно,

ама не знаят точно защо.

петък, 3 януари 2014 г.

Просвещение му е майката

Източник: Силна България


Човекът с плаката за по-високи работни заплати е монополния издател на банкнотите в тази купчина. Има една подробност само - той не го знае.

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Айнщайн разисква демокрацията и така наречения "свободен пазар" - Май, 1949 г. (от линка, предоставен от Лазар Попов)Благодаря за линка, Лазаре! 

Не знаех, че го има преведен на български. Преди 2-3 години еднин от моите американски ММТ приятели го публикува в един от MMT сайтовете. Много точно, още повече, идващо от Айнщайн - човек, чиито умствени и интелектуални възможности трудно някой би подложил на съмнение.