сряда, 31 октомври 2012 г.

Българската младеж и годините на прехода


Това е статия, която написах преди 14 години. Мисля, че за голяма жалост, написаното звучи все още актуално. Днес искам да допълня нещо.
Живеейки в САЩ през последните 12 години мога спокойно да заявя, че американските избиратели също така излъчват лоши правителства. През 1998 г. в България не виждах политическа партия, която да подкрепя с моя вот. Днес в САЩ се намирам пред същия проблем. Все пак голямата ми надежда е, че сега има хора като Уорън Моузлър, които са способни да променят страната и света за по-добро.

Статията от 1998 г. е тук.


понеделник, 29 октомври 2012 г.

Някои предпоставки за успешна демокрация в България


1 човек = 1 глас, а не 1 кебапче = 1 глас. Това е най-важната предпоставка за наличието на проспериращо българско общество и мисля, че никой не би възразил.

петък, 26 октомври 2012 г.

Парадоксът на спестяването и държавният дефицит

В коментаторската секция на вестник "Капитал" читател с псевдоним "dreamer", прочитайки статията от вчера, ме запита:

"Кликнах и видях, пише да увеличим дефицита в държавата, щото така ще увеличим излишъка в гражданите. Обаче тоя дефицит с какво ще го запълним?"

Преди да можем да увеличим дефицита, първо ще трябва да напуснем валутния борд и върнем независимостта на българския лев. Не забравяйте, че дефицитът на правителството е излишъка, натрупал финансововото богатство в български лева на неправителствения сектор (домашен частен и чуждестранен). Ако по някаква необяснима причина искате да го запълните, това единствено би могло  да се осъществи чрез постигане на дефицит и финансово обедняване на частния и чуждестранния сектор.

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Значението на държавния дефицит в модерната парична система (забележка: Валутен борд не е модерна парична система)

В САЩ общественият дебат е тотално обсебен от размера на държавния дълг, около 16 трилиона щатски долара в момента, и от и ежегодно увеличаващите се бюджетни дефицити. Искам да отбележа, че дългът e единствено в щатски долари, валута, чието изключително и монополно издаване легално се осъществява само от американкото федерално правителство.

сряда, 24 октомври 2012 г.

До Роки Балбоа

В една от коментаторските секции на segabg.com читател, използващ псевдонима Роки Балбоа, прочитайки статията от вчера зададе следния въпрос:

"rmarkov,
нали точно, съвсем, абсолютно, едно към едно, присайсли това имахме през 90-те години в България! Що така не се получи (цитирам те) "България да се превърне в родина-майка, а не мащеха, за българите", а??! Какво ще ни попречи отново да стане същото ако махнем борда?! Както и горната статия показва, българските политици са държавно безотговорни, податливи на натиск и корупция и съответно неспособни на мислене и (най-вече) действане в полза на по-широк обществен интерес. Ерго, ако няма някаква външна сила, която малко от малко да ги озаптява, техните вътрешни сили са недостатъчни за провеждане на такава политика."

вторник, 23 октомври 2012 г.

Паричната система базирана на фиатна валута и плаващ валутен курс

Такава е паричната система на САЩ, Великобритания, Япония, Австралия и др. При нея правителството има уникална роля в икономиката.

В САЩ често чуваме твърдението, че видите ли, федералното правителство не може да продължава да харчи на кредит трупайки дългове. Това грешно разбиране владее обществения дебат във всички страни по света - от най-напредналите до най-изостаналите.

неделя, 21 октомври 2012 г.

България трябва да напусне валутния борд незабавно


Една от най-важните черти на държавния суверенитет е наличието на собствена и незвисима фиатна валута, работеща в режим на плаващ обменен курс. Само правителството на такава страна е в състояние да изпозва пълноценно фискалната политика, която успешно да заличи безработицата и същевременно да поддържа нормални инфлационни величини.