събота, 31 януари 2015 г.

АНГЛИЙСКИЯТ "ГАРДИЪН" ДНЕС - ГОЛЯМА ДЕМОНСТРАЦИЯ В ИСПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ПАРТИЯТА "ПОДЕМОС":

ЕКСПЕРТЕН ФОРУМ В СОФИЯ НА ТЕМА: ДЕФЛАЦИЯТА: ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ (02. 02. 2015 г.)


По повод поканата ми за участие в експертния форум  на тема:

ДЕФЛАЦИЯТА: ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ,

организиран от Съюза на икономистите в България  и
Конфедерацията на независимите синдикати в България, който ще се състои в понеделник, 2 февруари 2015 г., по-долу представям материала, който председателя на Движението за пълна заетост и ценова стабилност – Христо Манолов – ще представи и дискутира от мое име, тъй като нямах възможността лично да присъствам.

Малко повече за форума: 

четвъртък, 29 януари 2015 г.

ГЪРЦИЯ - ДВЕ АЛТЕРНАТИВИ


WILLIAM MITCHELL


Това е публикация, която проф. Мичъл публикува в блога си на 24 декември 2014 г.

Главният икономист на Сириза, който е с два доктората, изкарани в Германия, каза за “Гардиън”, че:

вторник, 27 януари 2015 г.

КОМЕНТАР НА БИЛ МИЧЪЛ ОТНОСНО ИЗБОРНАТА ПОБЕДА НА СИРИЗА / BILL MITCHELL’S COMMENTARY ON GREEK ELECTIONS:

BILL MITCHELL

"...Резултатите от изборите в Гърция бяха много добри. Получих много имейли, критикуващи скептицизма ми относно капацитета на Сириза да отговори правилно на името си – радикална коалиция. Свидетелствата говорят за това, че тя се плъзга към центъра, за да успокои избирателите. Времето ще покаже.

неделя, 25 януари 2015 г.

ГЛАВА 14 ОТ УЧЕБНИКА ПО МАКРОИКОНОМИКС НА СЪВРЕМЕННАТА ПАРИЧНА СИСТЕМA: ВЪВЕДЕНИЕ В АНАЛИЗА НА ПАЗАРА НА ТРУДА

Бележка: 
Учебникът на професорите Бил Мичъл и Ранди Рей е все още в процес на редактиране. Очаква се той да излезе на пазара през 2016 г. Този текст е само за българските последователи на Теорията на свободните национални валути/ММТ и е единствено за лично ползване. Надявам се след издаването на учебника на английски, българското му издание ще последва веднага след това. Тук ще публикувам преведени части от него до окончателния му превод.

Райчо Марков


петък, 23 януари 2015 г.

Последната политика на количествени улеснения (QE) премахва условието на ЕЦБ за прилагане на фискалната политика на остерити – днешната публикация в блога на Уорън Мозлър


WARREN MOSLER и кучето му :-)


Преди няколко години Марио Драги заяви, че ЕЦБ ще направи всичко, което е нужно (в рамките на правилата), за да предпази от банкрут националните правителства на Еврозоната, което веднага спря нарастването на лихвите по държавните дългове, сваляйки ги там, където са и днес. Но това дойде също с условието относно фискалната политика – което гласеше, че при нарушение на фискалните правила, ЕЦБ заплашваше да оттегли подкрепата си.

четвъртък, 22 януари 2015 г.

ОБЩОТО МЕЖДУ СТАГФЛАЦИЯТА ОТ 70-ТЕ И СТАГ-ДЕФЛАЦИЯТА ДНЕС - днешният блог на проф. Мичъл


WILLIAM MITCHELL


ФИСКАЛНИЯТ  ОСТЕРИТЕТ НОСИ ТРАЕН ПЕСИМИЗЪМ НАРЕД С НАМАЛЯВАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

Статия на английския Гардиън от 20 януари 2015 г. - Davos 2015: sliding oil price makes chief executives less upbeat than last yearсъобщава, че “голямото Добро утро” в Давос “е по-малко оптимистично настроено, отколкото бе преди година”, и че “стимулът от по-ниските нефтени цени се обезсили поради множество негативни фактори”. Нарастващият песимизъм се отразява и от големите понижения в последните прогнози на МВФ. Значителна част от финансовите коментатори и бизнес интересите сега се надяват на Европейската централна банка (ЕЦБ) за спасението на света чрез прилагането на политиката на т. нар. количествни улеснения (QE).Това, само по себе си, е признак за липсата на разбиране от страна на повечето хора относно монетарния икономикс. Количествените улеснения няма да спасят Еврозоната. Но изпитваният песимизъм бе от интерес за мен в контекста на падащите цени на петрола, при положение че със значителното спадане на разходите за секторите, използващи нефт (транспорт, химическа промишленост и т.н.) и повече наличен доход (чист доход след данъци) за потребителите (по-ниски цени на бензина), падащите нефтени цени би трябвало да са стимулиращ фактор.

сряда, 21 януари 2015 г.

ДАНИЯ ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ КРОНАТА ОТ ФИКСИРАНИЯ КУРС КЪМ ЕВРОТО
Дания е фиксирала кроната си за еврото и поддържа този фиксиран курс - горе-долу същото нещо като борда ни, с малко повече свобода от нас. Горната графика показва точно това - синята права, хоризонтална линия е броят единици датски крони за 1 евро, зелената е броят единици норвежки крони за 1 евро (плаващ курс), а червената е броят единици шведски крони за 1 евро (съшо плаващ курс).

вторник, 20 януари 2015 г.

НАРАСТВАЩОТО НЕРАВЕНСТВО – НУЖНИ СА ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРОМЕНИ – (от днешния блог на проф. Бил Мичъл)

PROF. WILLIAM MITCHELL


Понастоящем работя в Шри Ланка през много интересно време от историята на тази нация.

Преди 10 дни страната избра нов президент и отстрани цял орляк от длъжностни лица, които са били свързани с предишния диктаторски, и изглежда, доста корумпиран режим, който е имал железен захват в продължение на години.

понеделник, 19 януари 2015 г.

МИТЪТ "ОСТЕРИТИ" РАЗОБЛИЧЕН

МИТЪТ, ЧЕ ЗАТЯГАНЕТО НА КОЛАНИТЕ, НАМАЛЯВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ УСЛУГИ И СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ, РЕЖЕНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ РАЗХОДИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА УВЕРЕНОСТ В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС И ТОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА, ИЗОБЛИЧЕН.

Графиката показва частните инвестиции (има се предвид макроикономическото понятие за инвестиции за разширяване на производствения капацитет - сгради, съоръжения и т.н., а не "инвестиции" в покупко продажбата на финансови активи - в макроикономикса те не се считат за инвестиции и не влизат в БВП) в ЕС и Еврозоната като процент от БВП за периода 1995 г. - 2014 г.

събота, 17 януари 2015 г.

ИСЛАНДИЯ

Липсва упоменаването на една много съществена разлика между България и Исландия. Исландицте имат собствена национална валута, която не е фиксиарна за нищо, било то злато, чужда валута или нещо друго. В България валутният борд отне монетарния ни суверенитет, който е неразделна част от държавния суверенитет.
  
***

“..Въпреки кризата Исландия не разгражда социалния си модел, зорко бранен от синдикатите. На въпроса нямало ли е риск МВФ да посегне на социалните придобивки, Томас Брюнолфсон, работил по-рано и за фонда, отговаря: „От МВФ не се и опитаха, защото нямаше да им го позволят”. За приватизация на изцяло публичния и много печеливш енергиен сектор не е ставало дума…”

“…За да се стабилизира валутният курс, през ноември 2008 г. е въведен капиталов контрол, силно ограничаващ трансферите на валута в чужбинатой още е в сила и причинява неудобства на инвеститори, туристи и имигранти…”

Обвинения в тоталитаизъм тук няма ли?

“...Рецесията, последвала банковата криза отне 12% от БВП, в Исландия бушуваха безпрецедентни за скандинавска държава улични бунтове, а страната в момента расте с едни от най-бързите темпове в развития свят. Част от успехите може би се дължи на това, че Исландия е малка. Това не само позволява да се вникне в социално-икономическите й процеси, но и предпазва от размиване на отговорността. На Гейр Харде, премиер от 2006 г. до 01.02.2009 г. бяха повдигнати шест обвинения, включително за престъпна небрежност. Размина му се, но 16 банкери и адвокати получиха присъди, като четирима шефове наКауптингвлязоха в затвора за три до пет години. Подобни примери връщат доверието в обществото…”

“…И в други страни енергетиката е публична, но Исландия е уникална с това, че тя остана такава и след програмата на МВФ. Така днес едно исландско домакинство се отоплява средно с 6600 крони на месецравностойността на бутилка уиски по тукашни цени…”


Цялата статия в блога на Димитър Събев: НАТИСНИ ТУК

петък, 16 януари 2015 г.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ


"РАБОТНИЧЕСКИТЕ ПРОФСЪЮЗИ СА ЕДИНСТВЕНИЯТ МОЩЕН И ЕФЕКТИВЕН ГЛАС, КОЙТО ХОРАТА НА ТРУДА ВЪОБЩЕ СА ИМАЛИ В ИСТОРИЯТА НА ТАЗИ СТРАНА (САЩ)."


БРУС СПРИНГСТИЙН