понеделник, 14 юли 2014 г.

БЪЛГАРИЯ - ВЛАК ОТДАВНА ИЗЛЯЗЪЛ ОТ РЕЛСИТЕ


Статията бе публикувана във Faktor.bg.
Снимката на делейриралия влак край Стара Загора, където, за жалост, загина машинистът и бяха ранени още 15 души, веднага предизвика в съзнанието ми асоциативна връзка за състоянието на българската икономика и държавност. Сякаш на снимката виждах България да лежи безпомощно в полето, излязла от релсите на икономическото развитие, убивайки своите деца.

събота, 12 юли 2014 г.

Общото между България и Палестина

Това е план на Мозлър от 2001 г. за развитие на Палестинската държава, в който той предлага въвеждането на постоянна програма за гарантирана заетост. Планът е за Палестина, но описва и работата на българския лев например, когато го освободим от оковите на фиксирания за еврото курс. 

петък, 11 юли 2014 г.

НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ОГРАБИШ БАНКА Е ДА Я ПРИТЕЖАВАШ


Това е заглавието на книга, написана от William K. Black, професор по икономика и право, свързано с финансовите престъпления или т. нар. престъпления на “белите якички”. Проф. Black е и един от привържениците на теорията на свободните национални валути.

сряда, 9 юли 2014 г.

ПОЛША: УСПЕШНА ИСТОРИЯ С ЕДНО НАУМ


Аторът на статията, проф. Grzegorz W. Kolodko, е бил 4 пъти заместник министър-председател на Полша, както и неин финансов министър. Тук той остро критикува публикация на списание “Economist” от 28 юни тази година, която изказва суперлативи относно постигнатите икономически резултати в Полша за последните 25 години.

понеделник, 7 юли 2014 г.

КАК БЪЛГАРИЯ УНИЩОЖАВА ВАЛУТНИЯ СИ БОРД
 (от СТИВ ХАНКЕ И МАТ СЕКЕРКЕ)

Една статия от Стив Ханке от 2003 г. , с която той съжалява, че в България няма истински валутен борд, и в която накрая дава предписания какво е нужно да се направи, за да имаме поне истински валутен борд. Таблицата с фазите А, В и С е на последната страница в оригиналия файл тук

Моята статия във Фактор показва, как и истинският валутен борд не би помогнал за стабилността на банковата система въпреки перфектното поддържане на фиксирания от борда курс на лева към еврото. Не знаех, че нашият е псевдо борд.

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Еквадор отдавна изрита неолибералите


През есента на миналата година проф. Павлина Чернева преподава едноседмичен курс по ММТ на висши служители от еквадорското правителство. Икономиката им е все още доларизирана, но те осъзнават, че трябва да се откъснат от долара и да имат независима валута.

Вижте речта на еквадорския президент. Кога ли ще излъчим подобен министър-председател в Бълария?


ФИАТНИ ВАЛУТИ