понеделник, 30 септември 2013 г.

Пълна заетост и ценова стабилност


Най-напред бих искал да припомня какво наричаме нетни (чисти) финансови активи, тъй като те са в основата на долуизложения анализ. Нетните финансови активи на САЩ например = всички доларови резерви в сметки във Федералния резерв + всички американски държавни ценни книжа (ДЦК) + всички доларови банкноти в обръщение.

неделя, 29 септември 2013 г.

Цитат на деня / Quote of the day


"Всеки се нуждае от работа, освен ако не живееше изцяло от доход, идващ от лихва. Такива рентиери са напуснали работната сила. Дотолкова, доколкото по-високите лихвени проценти увеличават рентиерите сред населението, потециалното общо производство е намалено. Нещо повече, тези, които са останали да работят, в реални условия, поддържат онези, които живеят от лихва."

ИСЛАНДИЯ


Разликата между Унгария и Исландия от една страна и България и стрните-членки на Еврозоната от друга, е в това, че първите са издатели на собствената си национална валута, а вторите ползват чужда валута.

По-долу е статията от линка, изпратен ми от Рени Димова.

петък, 27 септември 2013 г.

А защо само Унгария, защо не и България?


Моята нова фейсбук приятелка Рени Димова, подписала с готовност нашата петиция за независим лев, ми подаде тази информация от сайта на Валентин Фъртунов:

Виктор Орбан

Защо всеки се заблуждава, че Федералният резерв печата долари, когато прилага така наречената монетарна политика Quantitative Easing “Kоличествено Разхлабване”?


Причината e, че всички мислят, че още живеем в паричната система на златния стандарт. При нея издадените държавни ценни книжа (ДЦК) не са се считали за “пари”, тъй като не е билo възможно да занесете държавните си ценни книжа във Федералния резерв и да поискате злато в замяна. За пари тогава са считали само банковите резерви и кеша, тъй като само те са били конвертируеми при поискване в злато от Федералния резерв по фиксиран тогава курс от $35 за 1 унция злато.

неделя, 22 септември 2013 г.

България в един плакат

Препубликувано от Ицо Крумов (Фейсбук)СЪНЯТ НА ДЕПУТАТКАТА

Най-бързата забрана на мое членство във Фейсбук група


Групата се казаваше "Дискусионна група на Либертарианското общество" - трябваше да ида в историята на браузера си, за да й видя името, че за мен тя вече е невидима във Фейсбук. Тъкмо ме приеха и веднага ме забраниха! Ха, свободно общество та дрънка. 

Както обичайно публикувах там информацията за нашата петиция и тъкмо виждам, че един член на групата веднага я хареса (сигурно и него са забранили след тази си непростима постъпка), а друг направи коментар, та реших да видя какво става и хоп, не мога да вляза в групата! Хахахахаха...

Колаж на деня

взето от Фейсбук чрез Ицо Крумов

Диалог на деня


От коментарите под петицията ни за независм български лев:

“Аз съм ел.инженер, не съм икономист, но всичко в статията ми звучи много, ама много правдиво и затова веднага взимам присърце тази идея.
Недоумявам обаче защо в продължение на толкова години от въвеждането на валутния борд, при наличие на толкова мастити наши икономисти, чак сега се намира някой „да ме светне“ по въпроса. Нима няма нито един, който да не се е сетил за тази идея? Или всички са зависими или заинтересувани от нещо или някой? (Ужас!)”

събота, 21 септември 2013 г.

Унгария си връща собствеността върху енергийни компании

Съмишленици, вече имаме собствена група във Фейсбук


Групата ни се казва "СВОБОДНА ИКОНОМИКА = НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ! 

https://www.facebook.com/groups/svobodna.ikonomika.swobodna.bylgaria/
Ще се радвам да се видим там.


Райчо Марков

Сламката (в този случай малко тежичка), която прекърши гърба на камилата

Рушители на съвременна България


сряда, 18 септември 2013 г.

Валутният борд в Аржентина падна стихийно и за жалост с човешки жертви


"Точно преди единадесет години Аржентина изживя най-тежката криза в своята двестагодишна история. Тогава хората излязоха на улицата с тенджери и тигани, за да протестират срещу условията на живот в страната и срещу политиците, носещи отговорността за тях. "Que se vayan", пееха тогава демонстрантите, приканвайки политиците да си ходят. Стигна се до редица кървави изстъпления и близо 40 души бяха убити. президентът Фернандо де ла Руа избяга с хеликоптер от офиса си, обграден от разгневена тълпа. Аржентина . тогава беше една банкрутирала страна, съсипана икономически от корумпирани, неспособни политици. Дълговете й бяха огромни - 170 млрд. американски долара. Работа почти нямаше, а децата и родителите им буквално гладуваха в някога богатата Аржентина."

От блога на Александър Сарандев

Нека не чакаме това да се случи в България.

неделя, 15 септември 2013 г.

Между другото: Що е то "валутен борд" и защо той трябва да си ходи от България


Представям един документ-лекция, изнесена през 1998 г. от американския икономист Уорън Мозлър на научна коференция в Австралия, организирана от професор Бил Мичъл. Документът обяснява разликата между фиксиран и плаващ валутен курс и последиците от тази разлика за възможностите на правителствената фискална и монетарна политика при решаването на макроикономическите проблеми, свързани с поддържането на пълна заетост и стабилност на националната валута.събота, 14 септември 2013 г.

Бавно, но славно


Днес петицията ни за независим лев и пълен български суверенитет е на първо място сред най-популярните петиции за последните 24 часа.

Но ние сме маратонци и ще продължаваме да се увеличаваме бавно, лека полека, но славно. :-)

Български патриоти от цял свят, присъединявайте се и подкрепете петицията за независим лев, работещ за българската икономика!


сряда, 11 септември 2013 г.

Още от днешната американска преса


Преглеждайки днешната американска преса разбираме, че една от най-големите частни банки в САЩ, ако не и най-голямата, "Джей Пи Морган Чейс", е (забележете) добавила 1.5 милиарда долара към резервите си за евентуални адвокатски услуги, тъй като я очакват множество съдебни процеси, свързани с почти всичко от нейната дейност: като започнем от търгуване и фиксиране на цените на електроенергията, минем през търговия с токсични финансови инструменти, подкрепени от отровни ипотеки, та стигнем до подкупи на официални лица от китайското правителство.

Хей, аз си мислех, че само държавният сектор можеше да върши такива лоши неща. А вие?

Защо България не трябва да следва този пример


Днес от статия в "Ню Йорк Таймс" разбираме следното:10-те% най-заможни американци са прибрали повече от половината от общия заработен доход на САЩ за 2012 г. Това е най-високото равнище, откакто правителството за пръв път преди сто години е започнало да наблюдава тези данни!

Най-богатия 1% от американците са прибрали повече от една пета от общия изработен доход за 2012 г.– същият най-висок показател от 1913 г. насам!

На печелившите – ЧЕСТИТО!

На останалите - продължавайте да гласувате за Републиканци и Демократи! 


А на българските поклонници и дупедавци на Запада, които в същото време ненавиждат Русия, ще кажа, че България, по същия начин, не бива да следва и разрушителния руски, олигархичен модел. 

Разбрахте ли ме сега хубаво, да няма недоразумения както преди?

България трябва да начертае и следва собствения си път.

Райчо Марков
Ню Йорк

Цитат на деня / Quote of the day


"Унгария е независима и суверенна държава. Епохата на колонизацията приключи. Намаляването на цените на комуналните услуги, премахването на режима на кредитиране в чужда валута и спасяването на семействата и техните жилища са национална кауза за нас."

Виктор Орбан

Бих искал само да допълня, че бъдещото отдаване на кредити в чужда валута от чужди банки на унгарски граждани не би трябвало да бъде забранявано, тъй като всеки заемодател и кредитополучател са две независими страни в една такава сделка и като такива си носят съответните отговорности. Унгарското правителство трябва само да обяви, че не е гарант на частни заеми в чужди валути.

***

“Hungary is an independent and sovereign country. The era of colonization has ended. Reduction of prices of public services, ending of lending in foreign currency and saving the families from foreclosure are our national priorities.”

Viktor Orban

I would like only to add, if in the future foreign banks would like to lend to Hungarian citizens, they should be allowed to do so, as every lender and borrower are two independent sides in a contract biding them with proper responsibilities. Hungarian government should only state it won’t guarantee such loans.

понеделник, 2 септември 2013 г.

Charlie Chaplin

Day 81 of anti-government protests in Bulgaria - we are with you! #ДАНСwithme

Observation / Наблюдение


Over 20% of Bulgarians, who signed the online petition for an independent, fiat Bulgarian currency, the BG Lev, had chosen their names not to be publicly revealed. I understand they might have many different reasons to do that, but nevertheless, I am curious?

Bulgaria today is a free, democratic country, EU member, and the demand in the petition is fully legal and even patriotic. ***

Над 20% от подписалите петицията за независим лев са избрали да го сторят без да им се показва името открито. Разбирам, че всеки би могъл да има различни причини, но все пак съм любопитен?

Живеем в свободна, демократична страна – член на ЕС, а искането в петицията е съвсем законно и дори патриотично.

Задължения (IOUs), деноминирани в националната валута: правителствени и частниМатериал от основния ММТ курс на проф. Рандъл Рей

Проф. РейЗадължения (IOUs), деноминирани в националната валута: правителствени. 
В предишни публикации отбелязахме, че активите и пасивите са деноминирани в паричната мерна единица, употребявана за водене на счетоводството в държавата, която е избрана от националното правителство, и чиято сила идва от механизма на таксуването. При плаващ валутен курс правителствените собствени задължения (IOUs) – националната валута – не са конвертируеми, в смисъл, че правителството не е обещело да ги обменя за ценен метал, чужда валута или за нещо друго. Вместо това то е обещало да приема обратно собствебните си задължения (IOUs) като плащания, направени към него (най-вече това са данъчни плащания, но също и такси и глоби). Това е необходимото и фундементалното обещание: Издателят на задължения (IOUs) трябва да приеме обратно тези IOUs като плащания. Докато правителството е съгласно да приема собствените си IOUs като данъчни плащания, правителствените IOUs  ще бъдат винаги търсени (поне за плащането на данъци, а може би и за други нужди).