неделя, 31 март 2013 г.

Без думи


Ниво на безработицата в Гърция, член на Еврозоната и потребител на чужда валута – еврото (червената линия) и Исландия, издател на собствена валута (зелената линия).
събота, 30 март 2013 г.

Уорън Мозлър на семинар в Цюрих - 25 март 2013 г.


За ползващите английски - много добра лекция относно сбъркания модел на Еврозоната и начините за излизането от кризата там.

Уорън също обяснява по достъпен начин, с примери, главните заблуди на икономическата политика, описани в книгата “7-те смъртоносни невинни измами на икономическата политика" и преведени тук в българския ММТ блог. 

ММТ и личното участие на г-н Мозлър стоят в основата и на МЕ-ММТ политическата програма за България.


Малко от Twitter днеспетък, 29 март 2013 г.

Джей Лено представя "МОЗЛЪР"


В края на миналата година Уорън Мозлър с готовност се отзова на молбата ми да помогне при създаването на нужната на България ММТ политическа програма за излизане от тежкото икономическо положение, в което се намираме вече 23 години, и което доведе до намаляването на българите, живеещи на територията на страната, с 22%.

Уорън, наред с профеорите по макроикономика Бил Мичъл и Рандал Рей са главните съвременни пропоненти на модерната монетарна теория (ММТ). Освен успешен финансист и банкер Уорън е и производител на спортните коли “МОЗЛЪР”.

По-долу Джей Лено представя модела MT900S – силна като ММТ!

Ако имате трудности със зареждането на видеото опитайте тук.

сряда, 27 март 2013 г.

Енергийна политика?

Кон, дайте ми един кон срещу цялата политическа власт в България!


Тогава ММТ ще дойде в България много лесно, на бял кон, без да е нужна някаква политическа кампания. Защото всеки друг, поради липса на живи идеи, ще бяга като от дявол от политическата отговорност. Защото наистина ще бъде страшно.

Която и партия или коалиция да победи на изборите през май, животът на следващото правителство ще бъде по-кратък от този на правителството на ГЕРБ. 
Страната ще изпадне в постоянна политическа криза.

Защо мисля така ли?

Защото икономическите причини, предизвикващи ужасната болка в българското общество, и които доведоха до протестите и падането на ГЕРБ, не са премахнати и няма да бъдат премахнати от следващото правителство. Знам го, защото политическите програми на всички партии в момента, поради нежелание или, по-вероятното, поради незнание, не предвиждат нужните мерки за отстраняването им.

Райчо Марков
Ню Йорк

понеделник, 25 март 2013 г.

Диалог на деняВ коментаторската секция под статия на в-к “Капитал” (да отново съм допуснат да коментирам там!) читател с псевдоним “realismisthename”, след като бе прочел коментара ми, завършващ с линк към ММТ програмата за Блгария и вече получил над 30 минуса от колегите-фоумци, започна следния диалог с мен:

петък, 22 март 2013 г.

Новини от последния час относно българските олигарси и клатенето на валутния бордВ продължение на новината, която г-н Симеон Дянков разпространи неотдавна - с три думи: новини няма никакви.

Тъй като все още никой в България не се е обявил официално за премахването на борда, с изключение на първия български ММТ блог, тайно се надявах, че някой български олигарх би ме потърсил (имейлът ми е обществено достояние) и евентуално предложил морална или финансова подкрепа за утвърждаването на идеята в българското общество относно премахването на валутния борд.

Искам официално да заявя: За жалост, до този час, нито един от българските олигарси, страстно желаещи отхвърлянето на валутния борд в България, не ме е потърсил. :-(

Райчо Марков
Ню Йорк


вторник, 19 март 2013 г.

СЛЕД БУНТА, КАКВО?


Онзи ден, докато се "разхождах" в българския Гугъл, имах късмета, съвсем случайно, да открия един български блог, чието съдържание дълбоко ме впечатли. По-долу препубликувам, със съгласието на автора разбира се, една от многото ценни публикации от блога на Светослав Атаджанов.  

неделя, 17 март 2013 г.

Беззъба журналистика или краткият ми престой в блога на Иво Инджев


Преди около две седмици имах неблагоразумието да загубя малко време, следейки блога на г-н Инджев, който се радва на голяма читаемост в българското интернет пространство.

Целият блог, според мен, е базиран на една основна идея – откъсване на България от руското влияние, в което аз не видях нищо лошо, напротив, много ми хареса!

събота, 16 март 2013 г.

Коя българска партия или движение ще застане зад ММТ програмата за България?


Кой ще застане зад:

- Осигуряване на пълна заетост и стабилни цени в България;

- Достойна минимална работна заплата и пенсия;

- Постоянен основен лихвен процент за страната равен на нула;

- Държавно гарантиране на депозитите без ограничение в размера им;

- Премахване на всички преки и косвени данъци и такси с изключение на данъка върху недвижимото имущество, както и премахването на всички социални осигуровки, изплащани от хората и бизнесите;

- Премахване на всички административни прегради (мита и такси) пред българския внос и износ (с изключение на стратегически за държавата продукти и услуги);

- Обществено осигурени здравеопазване и образование, както и държавен приоритет в подпомагането на научните изследвания и културата;

- Покритие на цялата старна с безплатен високоскоростен интернет;

- Постигане на независимост в производството на ел. енергия;

- Задължителна военна служба за всички здрави мъже на поне 18 годишна възраст;

- Елиминиране на парите от политическия процес в България.

Вижте цялата програма.

сряда, 13 март 2013 г.

ММТ в bg.wikipedia.org

Вчера изпратих до bg.wikipedia.org  първоначална, най-обща информация относно Модерната монетарна теория (ММТ), тъй като забелязах, че такава не съществуваше там. Използвах материал от сайта на американски ММТ-колеги и приятели, MMTwiki , който преведох на български, а също огромна помощ ми оказа един нов български интернет приятел, Георги Александров, привърженик на операционни системи с отворен код. Ето и материала:

неделя, 10 март 2013 г.

"Симеон Дянков: Олигарси и кредитни милионери клатят валутния борд"


Коментарът ми под статията на frognews.bg:

Олигарсите са за валутния борд. Питайте ги, аз го знам от опит.
Единствено МЕ-ММТ програмата за България предлага премахването на борда и какво следва след това.

Дянков: "Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха".

Е как стана така, че с борд и без борд ситуацията била идентична?

Ще Ви кажа. Престъпната, невежа политика на българските правителства през периода 1990-1996 г. постигна резултатите на борда в период на икономическа рецесия. Валутният борд не позволява дори на знещото и можещо правителство (а ГЕРБ дори не бе такова) да води антициклична фискална политика, насочена към намаляване на безработицата и стабилизиране на покупателната способност.

Резултатите и през 1997 г., и сега - хора на улиците, скандиращи "МАФИЯ !!!".

Райчо Марков
Ню Йорк

Сметката ми в TWITTER бе инфектирана с вирусБлагодаря на всички Twitter-колеги, които ми изпратиха съобщения за наличието на вирус.

Промених паролата си и мисля, че това ще реши проблема.

Извинявам се на всички, получили спам-съобщения от @RVMarkov.

Искрено,
Райчо Марков

Виц на деня


В един български интернет форум участник с псевдоним "gat3way" сподели следния виц (извинявам се, ако вече сте го чули):

“В едно забутано гръцко село близо до турската граница, в разгара на кризата, идва един немски турист. Влиза в единственото (неугледно) хотелче, оставя банкнота от 100 евро като депозит на рецепцията с уговорката да разгледа стаите и условията и ако му хареса, да му се пишат към сметката, ако не - на тръгване си ги взема. Съответно, рецепционистката тръгва да му показва стаите.

петък, 8 март 2013 г.

Задочен коментар в блога на г-н Иво Инджев


Днес поради "технически" причини не успях да публикувам отговора си до читател на г-н Иво Инджев с псевдоним GB, който в коментар под статия на г-н Инджев написа:

неделя, 3 март 2013 г.

Задочни коментари във в-к "СЕГА" (коментар за Емил Хърсев)


В последната си статия в "Наблюдател" Емил Хърсев написа: 

"...Каквото да говори (от конформизъм и безсилие да промени битието), българинът не приема капитализма, отхвърля самата основа на частната собственост върху капитала. Затова люто мрази капиталистите, монополите... Иска национализация, макар да е ясно, че тъкмо държавата е пряко отговорна, бих казал - и виновна за състоянието на икономиката, оттам за нивото на доходите. Отхвърляме "системата". Но друга няма, дори и в Китай. ..."