сряда, 27 ноември 2013 г.

ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ СЛЕД ОТМЯНАТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД В БЪЛГАРИЯ (2-та част от видеото от ММТ кръглата маса в София от 9 ноември 2013 г.)

КРАХЪТ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА И НОВИЯТ ОБЩЕСТВЕН РЕД В БЪЛГАРИЯ

Свободна национална валута, ММТ икономическа кръгла маса, София 9 ноември 2013 г.

Песен на деня / Song of the day
вторник, 26 ноември 2013 г.

КЛУБЪТ НА ИКОНОМИСТА В ДРЯНОВО С ИНИЦИАТИВА ЗА МЕЖДУНАРОДНА КРЪГЛА МАСА

По инициатива на Йордан Млъзев - председател на клуб на икономиста при Съюза на Икономистите в България (СИБ) - Дряново и Райчо Марков председател на Българоамериканска фондация за пълна заетост и ценова стабилност - Ню Йорк ( САЩ ), Съюза на икономистите в България (СИБ) организира и проведе международна кръгла маса на тема: МОДЕРНАТА МОНЕТАРНА ТЕОРИЯ ( ММТ ): ВЪЗМОЖНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ В КОНТЕКСТА НА БЪЛГАРСКАТА ФИНАНСОВА СИТУАЦИЯ. Форумът се състоя в София, в залата на Съюза на българските журналисти.
Встъпителни презентации направиха чуждестранните експерти Уорън Мозлър, САЩ , проф. Павлина Чернева, преподавател в "Бард Колидж" САЩ и Райчо Марков - БФПЗЦС, САЩ.
Разгледани бяха темите: Същност и начин на действие на съвременната парична система и валута; Инфлация и Хиперинфлация; Анализ на паричната система на Валутен борд и валутен курс на обмяна; Какво са парите; Секторни баланси в икономиката и приложението им при разглеждането на икономиките на САЩ, Япония, Германия, Гърция, България и други; Функционални финанси, безработица, Програма за гарантирана работа.
Дискутанти от България бяха Гергана Йорданова, Атанас Владиков, Кольо Парамов, а модератор проф. Кръстьо Петков, председател на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България (СИБ).
„Паричният съвет, или Валутният борд се явява средство за колониална експлоатация. Действието на такъв съвет поглъща около 5% от БВП, всъщност това са средства, от които е лишена местната икономика за да се финансират активи и в повечето случаи това води до доста по-високи нива на безработицата." Това обяви на срещата световноизвестният икономист и преуспяващ бизнесмен проф. Уорън Мозлър, който през 2012 година бе и един от кандидатите на демократите за президент на САЩ.
В съвременната парична система ( това което ММТ или както е известна в България, Теорията на Свободните Национални Валути, ТСНВ ни учи ) националната валута е общонароден монопол. Паричното предлагане се осъществява от националното правителство и определените от него агенти (търговските банки) чрез правителствените разходи и заемите, отпускани от правителството и агентите му (банките). БНБ трябва да е подчинена на правителството, тъй като народът е суверена и емитента на лева.
Правителство, издаващо собствената си валута, има фискално и монетарно пространство да харчи достатъчно, че да доведе икономиката до пълна заетост и ценова стабилност. В съвременната парична система естественото състояние на основния лихвен процент в страната е нула, тъй като правителството е монополния емитент на националната валута и не е обвързан със златен стандарт или фиксиран курс. Такова правителство никога не може да изпадне в неплатежеспособност. За суверенната  нация финансирането не е проблем - излъченото правителство „харчи"  чрез кредитирането на банкови сметки със собствените си задължения (IOUs), нещо, което никога не може да свърши. Ако съществуват безработни хора, правителството винаги може да ги назначи да работят при минималната за страната работна заплата, а по дефиниция безработните желаят да работят срещу заплащане. На него (правителството) нищо не може да му попречи да създаде толкова пари, колкото то иска и да ги плати на някого, стига да създаде система, която да осигури създаването на толкова реални активи, които тези пари да купят, за да не предизвика инфлация. В своите разходи правителството е ограничено разбира се от реалните ресурси и технология, с които държавата разполага или казано с други думи - ограничено е от инфлацията.
При съвременната парична система дефицитът в бюджета не е нито нещо добро , нито нещо лошо, тъй като правителствения баланс + неправителствения баланс = 0, откъдето е ясно, че правителствения дефицит = неправителствения (домашен и международен сектор) излишък и обратно . С други думи, държавен (правителствен) "дълг" = неправителственото финансово богатство в български лева. Когато икономиката вече работи при пълен капацитет, правителственият дефицит трябва да се поддържа на ниво, позволяващо достатъчно левове за неправителствения сектор, необходими му за погасяване на данъчните задължения и за желанието му за спестяване в левове. По-малък от оптималния дефицит би довел до безработица, а по-голям - до инфлация. / Дряново News

Източник: ДРЯНОВО НЕТ

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Положителното виждане за унгарската икономика най-силно за последните 2.5 години, според GKI

Bloomberg, 24 ноември 2013 г.Индексът за перспективитвите пред унгарската икономика скочи до най-силното си ниво за последните повече от 2.5 години през ноември, когато бизнесите и потребителите станаха по-оптимистични за перспективите си. Индексът нарасна до минус 6.1, най-добрия резултат от февруари 2011 г., от минус 9.3 през октомври, заяви изследователският институт в Будапеща GKI в имейл. Увереността на бизнесите се увеличи до минус 0.1, най високата от април 2011 г., от минус 2.3 през октомври, докато показателят за увереността на консуматорите се е увеличил на минус 23.3 от минус 29.4.

Премиерът Виктор Орбан, който преди парламентарните избори следващата година води според статистическите проучвания, търси да постигне възстановяване от втора рецесия в рамките на 4 години. През миналото тримесечие БВП се е увеличил с 0.8% в сравнение с предишното – това е повече, отколкото очакваха икономистите.

Правителството предвижда икономиката да се разрасне с 2% през следващата година.

Подобряването в увереността на бизнесите е дошло главно от производствените компании, чиито оптимизъм е нараснал значително, докато изгледите в останалите сектори е останал, до голяма степен, непроменен.

Строителните компании и търговците на дребно са отбелязали увеличаване на готовността да назначават, докато домакинствата са видели подобряване на икономическите перспективи, каза GKI.

Според GKI увереността на потребителите е нараснала с рядко виждани темпове, докато страхът от евентуална безработица е намалял значително.


Индексите на GKI се изчисляват като баланс от положителните и негативни отговори на въпроси за перспективите пред икономиката.

преведе: Райчо Марков

Унгария, новини

Bloomberg, 20 ноември 2013 г.

Унгария глобява 11 банки заради незаконно споразумение срещу правителствената програма преди 2 години, която наложи разходи на заемоотдателите, тъй като позволи изплащането на ипотечни заеми, взети в чужда валута на цени под пазарните.Правителствената институция по конкуренцията, известна като GVH, наложи глоба от 9.5 милиарда форинта ($43 милиона), включително 3.8 милиарда форинта на OTP Bank Nyrt., унгарския най-голям кредитор, и 1.7 милиарда форинта на подразделението на Erste Group Bank AG (EBS), втората най-голяма кредитна институция в страната. През периода септември 2011 г. до януари 2012 г. банките са си сътрудничели с цел да ограничат наличието на заеми във форинти, предназначени да заменят дълговете в швейцарски франкове и евро, упомена в имейл GVH.

***

Банките в Унгария загубиха $1.7 милиарда по време на правителствената програма от 2011 г., която позволи по-ранното изплащане на ипотечните заеми, взети от унгарските домакинства в чужда валута на стойности при обмененния курс на форинта под пазарните. Повече от 156 000 заемополучатели изплатиха ипотеките си по тази програма. Банките са споделяли търговски тайни помежду си при координиране на ограничаването на изплащането на тези заеми, каза унгарската държавна агенция по конкуренцията.

Унгарското правителство иска от Върховния съд да издаде напътствия при разглеждането на спорни отсъждания, свързани със заеми в чужда валута, за да помогне да се спрат кредиторите да могат да оспорват по-нататъшни помощни мерки, планувани за заемополучателите…

Кабинетът също е въвел допълнителна програма, която позволява изплащания на вноски при фиксиран курс.


преведе: Райчо Марков

събота, 23 ноември 2013 г.

Създадох форум за дискусии в блога

Така по-лесно бихме могли да дискутираме политическата ни програма за действие в България, а и всякакви други теми.


Кликнете на FORUMнамира се горе в дясно на блога. 

Заповядайте да дискутираме!

Унгария е една от най-печелившите страни от бюджета на ЕС за 2014-20 г


От POLITICS.HU научаваме, че Унгария е една от най-печелившите страни от бюджета на ЕС за 2014-20 г., който бе одобрен от Европейския парламент миналия вторник.

Унгария би могла да получи 35 милиарда евро по селскостопански фондове и фондове за развитие за седем годишния период.

На глава от населението Унгария е на второто най-благоприятно място сред 28-те страни от ЕС.

Подават моркова на непокорната страна. Не знаят ли, че страна с независима валута не се блазни от такъв морков, за да предаде независимостта си?! Какво казваше поговорката: Дай на човек риба и ще го нахраниш за деня. Научи го да лови риба и ще го нахраниш за цял живот.

Речта на президента Джон Кенеди пред завършващите студенти от Йейлския университет на 11 юни 1962 г.


неделя, 17 ноември 2013 г.

Какво българите трябва да знаят, когато избират правителството си

Съвременната парична система (валутен борд не е такава) предоставя всичко необходимо за съществуването на истинска демокрация в една държава.

В съвременната парична система националната валута е общонароден монопол. Паричното предлагане се осъществява от националното правителство и определените от него агенти (търговските банки) чрез правителствените разходи и заемите, отпускани от правителството и неговите агенти.

събота, 16 ноември 2013 г.

РАЗДЕЛЕНАТА НАЦИЯ И ОБЕДИНЕНАТА ПЛУТОКРАЦИЯ: НАКЪДЕ ОТИВА БЪЛГАРИЯ? /Проф. Кръстьо Петков/

13 Ноем. 2013 - 22:47 / Posted by Krastyo Petkov„Докога ще сме така разделени като нация”? – запита преди седмица журналист от социална медия. И продължи: „Има ли изход от тази безумна ситуация”? Моят кратък отговор беше, че вече сме „отвъд хребета”, откъдето връщането е изключително трудно, дори невъзможно – по мирен път. Що се отнася до изхода, такъв винаги има – стига да се намерят доброволци да го потърсят.

АК ака КАЛАШНИКОВ

Beginning of Warren Mosler's presentation in Sofia on November 9, 2013

Пол Кругман за България

Във връзка с интервюто му в Investor.bg

Пол Кругман е малоумен идиот или интелектуална курва - кое от двете няма значение за тези, които ще послушат напътствията му за страната ни.

Валутният борд и еврозоната са абсолютно едно и също нещо, едно към едно - т.е. България е ползвател на чуждата валута евро и не разполага с независим лев.

Все повече се убеждавам, че за съжаление в България ще се лее кръв и ще се чува речта на Калашников.


Другият вариант е просто тихомълком да изчезнем като държава, умирайки и имигрирайки, докато накрая не останат българи по тези земи.

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Montana, Bulgaria, my home town….

събота, 9 ноември 2013 г.

От днешната ММТ кръгла маса в София

По-долу е изказването, което направих на деншното събитие, и което професор Кръстьо Петков спомена в частен разговор по-късно, че  прозвучало като кървавото писмо на Каблешков.
Уважаеми дами и господа,

Благодаря ви, че присъствате тук в тази съботна сутрин на ММТ икономическата кръгла маса.

Искам също да изкажа специални благодарности на професор Кръстьо Петков и Съюза на икономистите в България, които направиха възможно днешното събитие, а също и на икономиста Йордан Млъзев и Христина Стойчева.

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

BULGARIA ON AIR TV


Изглежда телевизия BULGARIA ON AIR (http://www.bgonair.bg/) ще излъчи материал директно от ММТ икономическия форум в София по обед в събота, 9 ноември.

вторник, 5 ноември 2013 г.

Последна промяна на мястото на MMT икономическия форум

Последна промяна на мястото на икономическия форум. Новата зала е по-голяма и все пак принадлежи на Съюза на българските журналисти, а ние наистина се нуждаем от популяризиране сред българското общество. Датата и часът са същите - 9 ноември, 10:00 часа сутринта.

Залата на Съюза на българските журналисти,

ул. „Гр. Игнатиев” 4, етаж 3, СОФИЯ

събота, 2 ноември 2013 г.

0.0000001%


Благодаря на Пламен Димов за линка към видеото.

България = Трагедия

Това бе причината, поради която започнах просветителската дейност в българския интернет.

Това бе причината, поради която следващата седмица в София ще проведем първия ММТ икономически форум.


За да покажем изхода от тази трагедия, развиваща се в България вече 23 години.

Нова книжка за деца: "Стихове и рими за деца любими"


Родната къща

Родната къща е слънце сияйно. -
Тя ни огрява така всеотдайно.
Тя ни дарява и обич, и сила...
Тя с топлота от студа ни закриля...

В къщата спомени мили са скрити...
Светят прозорците - греят очите...
Къщата диша - душата е свежа...
Цвете ухае - полъхва надежда...

Тук е спокойно, щастливо, уютно...
Вечер изгрява... Усмихва се утро...
Светло и топло е в родната къща.
Дъх на мечти и любов ни обгръща...

Марин Тачков


* * *
Ако римуваш думичката "труден" -
значи, че не си заспал, а ...................

Госпожа, която е пътеводителка
към знанията, е ...........................

Ако види в мен една тояга -
и баба Яга ще ..................

С почит се отнасяй към мама и тати -
недей да харчиш целите им ........................

Спорят прасенцата Гошо и Поли -
от кое ли ще станат по-вкусни ....................

Мая обича да смята -
колко е обиколката на ..................

Огладняла бе Мария -
и изяде цялата ............................

По пътищата Коста доста скита -
и камъчетата за нещо ...............

Често в някои реклами
крият се .................

Сърдечно пожелавам ви, деца -
да сте със слънчеви ..................

Марин Тачков
"Стихове и рими за деца любими", 2013 г.ПП: Новата ми стихосбирка за деца е отпечатана с благородното съдействие на две съблогърки, на един съблогър, на един бизнесмен... Благодаря!

http://mt46.blog.bg/poezia/2013/10/31/quot-stihove-i-rimi-za-deca-liubimi-quot.1199408

петък, 1 ноември 2013 г.