събота, 17 януари 2015 г.

ИСЛАНДИЯ

Липсва упоменаването на една много съществена разлика между България и Исландия. Исландицте имат собствена национална валута, която не е фиксиарна за нищо, било то злато, чужда валута или нещо друго. В България валутният борд отне монетарния ни суверенитет, който е неразделна част от държавния суверенитет.
  
***

“..Въпреки кризата Исландия не разгражда социалния си модел, зорко бранен от синдикатите. На въпроса нямало ли е риск МВФ да посегне на социалните придобивки, Томас Брюнолфсон, работил по-рано и за фонда, отговаря: „От МВФ не се и опитаха, защото нямаше да им го позволят”. За приватизация на изцяло публичния и много печеливш енергиен сектор не е ставало дума…”

“…За да се стабилизира валутният курс, през ноември 2008 г. е въведен капиталов контрол, силно ограничаващ трансферите на валута в чужбинатой още е в сила и причинява неудобства на инвеститори, туристи и имигранти…”

Обвинения в тоталитаизъм тук няма ли?

“...Рецесията, последвала банковата криза отне 12% от БВП, в Исландия бушуваха безпрецедентни за скандинавска държава улични бунтове, а страната в момента расте с едни от най-бързите темпове в развития свят. Част от успехите може би се дължи на това, че Исландия е малка. Това не само позволява да се вникне в социално-икономическите й процеси, но и предпазва от размиване на отговорността. На Гейр Харде, премиер от 2006 г. до 01.02.2009 г. бяха повдигнати шест обвинения, включително за престъпна небрежност. Размина му се, но 16 банкери и адвокати получиха присъди, като четирима шефове наКауптингвлязоха в затвора за три до пет години. Подобни примери връщат доверието в обществото…”

“…И в други страни енергетиката е публична, но Исландия е уникална с това, че тя остана такава и след програмата на МВФ. Така днес едно исландско домакинство се отоплява средно с 6600 крони на месецравностойността на бутилка уиски по тукашни цени…”


Цялата статия в блога на Димитър Събев: НАТИСНИ ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар