сряда, 1 март 2017 г.

20 ГОДИНИ РЕЖИМ НА "ВОДАТА" В БЪЛГАРИЯ



Гледайки тази снимка, всеки, без да се замисли, и с право, би казал, че водата тече в посока от крана към мивката, а не обратното.
Така работи монетарната система на една парично суверенна държава. Кранът е правителството (държавният сектор), мивката сме всички ние - домакинствата и фирмите (частният сектор), а течащата вода е националната валута.
Парите (националната валута) се създават от правителството от нищото, с ударите на компютърните клавиши, като то не ги подарява без нищо (както стана в периода 1990-96 г.), а купува с тях нужните му стоки, услуги и труд от нас.
Парично суверенното правителство не се нуждае от вече изработените от нас НЕГОВИ пари, за да може да харчи отново. С други думи - ежегодно плащаните от нас данъци не финансират правителствените разходи. Водата не тече нагоре, от мивката към крана!
Когато плащаме данъци, правителството ни просто унищожава създадените отпреди пари - водата изтича в отходната канализация!
Наложените от правителството данъци и строгият контрол при погасяването им обаче са от изключително значение, тъй като, без тях, националната валута не би имала никаква стойност и никой от нас не би продавал стоки, услуги или труд срещу създаваните от нищото правителствени пари. Ако вземем примера от снимката, с течащата вода, можем да кажем, че данъците представляват гравитацията.
Какво става, когато правителството винаги създава толкова национална валута, колкото изтегля след това с данъците (на това икономистите казват балансирана фискална позиция)? Просто мивката ще е празна, тъй като в нея влиза толкова вода, колкото изтича в канализацията след това и всички ние, от частния сектор, няма да имаме никакви акумулирани спестявания в националната валута!
Ако частният сектор иска да спести и заработи повече национална валута, отколкото му е нужна за погасяване на данъчните задължения (т.е. да има акумулирана вода в мивката, както е и на снимката), това означава, че правителството трябва да пуска повече вода от крана, отколкото източва след това в канализацията. Постига се или чрез увеличаване на правителствените разходи, или чрез намаляване на данъците, или чрез комбинация от двете (икономистите наричат това правителствен дефицит).
Какво става, когато от крана тече по-малко вода, отколкото след това изтича в канализацията, т.е. когато правителството създава по-малко национална валута, купувайки стоки, услуги и труд от нас, отколкото изтегля след това с данъците (на това икономистита казват фискален излишък и го хвалят дори)?
Ами акумулираната отпреди вода в мивката намалява, т.е. спестяванията на всички нас, в частния сектор, намаляват!
Как работи монетарната система на една държава без суверенна национална валута (такава е системата на страните-членки на Еврозоната и на България, поради валутния борд)?
Ами тези страни нямат течаща вода и ползват бидони. Водата е кът и гледат винаги да я събират и пестят. Обикновено хората там не са много добре изкъпани и общо взето водят мизерен живот...

Райчо Марков

Ню Йорк

5 коментара:

  1. Уважаеми г-н Марков,
    Отдавна следя и чета ММТбиблиотеката и всички ваши публикации и видеа.Един вид получавам ограмотяване по въпроси и процеси,които съм пропускала до скоро.Но сега става въпрос за съдбата на България,за живота на децата ми и аз се включих,за да мога като обикновен член на нашето, останало малобройно, общество да помогна с каквото мога.Имам радикални идеи за излизане от тунела,затова и харесах вашите и на Маргарита Чернева теории.При така създадените външнополитически и вътрешнополитически обстоятелства на нас ни трябва радикален модел, какъвто е вашият.Може и да не успее, така, както е замислен,но ние не знаем, преди да сме го приложили.Трябва да се рискува на 100%, иначе няма измъкване.Един наш известен икономист и финансист преди месеци написа, че са сбъркали модела още 90-те години, защото не е имало оценка на риска.То и сега има дефицит на експертиза във всяка дейност на управляващи,чиновници,политици, така,че може да рискуваме,нали.Има лоши новини от изминалата седмица,това беше поводът да ви пиша.Служебният премиер Герджиков обяви официално, че възнамерява да подаде молба за чакалнята на Еврозоната,просто така, без обществено обсъждане,без Референдум, този смешник иска да ни продаде.От различни източници прочетох, че подадем ли молба връщане назад няма.
    Относно вашата публикация "20 години има режим на водата в България"смея да твърдя,без да давам оценка,че е поднесена в един чудесен стил,смляна,както се шегуваме с приятели,за да стигне до всички.Благодаря,за което,защото е важно за тази радикална програма,която вие предлагате да има повече съмишленици и повече хора, които да разберат същността и.Бих добавила към вашата теория,че за осъществяването на независима национална валута и пълна заетост,където вие казвате,че ни трябва представителство т.е.правителство,то аз добавям - първо ни трябват смели хора,които са хора на действието.Те трябва да бъдат привлечени, затова аз съм направила списък с такива хора и съм готова веднага да се свържа с тях.Между временно писах на някои от изброените от вас капацитети в сесията от 19-ти февруари,с които можете да обсъдите ММТ, но отговор имам само от един.Тези хора,с изключение на един са участвали в разграбването на България, те са в комфортна среда и едва дали ще се съгласят.Списъкът,който съм подготвила съдържа имена на бивш премиер, известни журналисти,общественици и двама политици,изключени от системата.Мога да ви го изпратя,ако вие искате.Те могат да съдействат за популяризиране на всичко, за което се борите и правите за България.Това са полезни за делото хора.Всички мои приятели и познати вече имат блога ви и обсъждаме всичко заедно.Това е моят скромен принос.Да действаме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за това, което правите - аз правя същото от 2012 г. - разпространявам ММТ. Тези идеи не са мои или на Павлина - зад тях стои повече от 100 годишна традиция в икономическата наука, но нещата бяха синтезирани в стройна икономическа теория - ММТ - едва в средата на 90-те. Всъщност всичко зависи от това ние, българите, да разберем, че националната валута на една парично суверенна държава, каквато България понастоящем не е, е обществен монопол, данъчен кредит, издаван от демократично избираните правителства. За радикалната промяна в България е нужна широка обществена подкрепа, т.е. стотици хиляди българи трябва да осъзнаем горното и да го подкрепим. Затова работата, която вие, аз и колегите от ДПЗЦС вършим, е от изключителна важност. Хората от вашия списък "прогледнали" ли са? :-) Любопитен съм да видя имената им - ryanmarkov@hotmail.com

      Изтриване
  2. Добре, това са монетарните/икономика/ механизми, но... Да погледнем малко по-отвисоко, като на пример какво е това нещо дето ще бъде управлявано? А-ааа, хората в дадено общество, в случаят българите, в това число и аз. Много страници трябват за мотивирано описание на това какво трябва да се прави от управляващите ако искат народът им да просперира. Друг е въпросът дали въобще сегашните политици и финансисти искат нещо различно от лични облаги. Като цяло всички монетарни теории са частично верни, защото изключват факторът ЧОВЕК!Те/монетарните теории/ са помощно средство, а не основен лост. Средно статистическият ЧОВЕК е такъв, със втора сигнална система, защото един другиму е нужен, за щастие, радост и любов, а не за употреба! Исторически примери и хронология на обществените събития колкото щеш, но добротата и доверчивостта на масите често допускат идиоти да вземат властта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички държави оперират в ПАРИЧНИ икономики. Всички хора по света, по една или друга причина, обичат да спестяват пари (да притежават финансови активи), ако имат възможност разбира се. От правителсрвата им обаче зависи дали ще имат тази възможност. Това е всичко.

      Изтриване
    2. "Всички хора по света, по една или друга причина, обичат да спестяват пари (да притежават финансови активи), ако имат възможност разбира се." Стремежът за по-добър живот е алтруизъм, а когато се реализира НА ВСЯКА ЦЕНА става алчност, фашизъм, империализъм, колониализъм. Този преход се създава и използва от управляващите за меркантилни себични интереси. Монетарните механизми са необходими като помощно, а не основно средство за управление на стопанският живот. Моделът, наложен от финансовата олигархия "...обръща човечеството срещу собствената му еволюция."/Айнщаин, преди 90 години/. Нямам намерение да обиждам, но Икономиката е наука само заради тъпите политици, както "гасенето на пожар със струйник" е докторат/Бойко Борисов/

      Изтриване