сряда, 3 септември 2014 г.

НЯКОЛКО ПРИМЕРА ЗА СБЪРКАНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ДЕБАТ В БЪЛГАРИЯ (И НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ):



Грешен спор №1: Кога и колко голям нов правителствен заем да вземем? (НИКОГА И НИКАКЪВ, КАК ДА ПРЕДОГОВОРИМ И НАМАЛИМ СТАРИТЕ ДЪЛГОВЕ)

ПРАВИЛНИЯТ СПОР: Нужни ли са изобщо заеми на суверенното правителство-издател на националната валута или не?

Грешен спор №2: Да влезем ли в Еврозоната и кога, или да си стоим в борда? (НИТО ЕДНО ОТ ДВЕТЕ).

ПРАВИЛНИЯТ СПОР: След като се признае от всички страни в спора, че Еврозоната е един голям валутен борд, въпросът би трябвало да бъде: Трябва ли България да продължава с валутен борд/еврозона или да поеме пътя на независима суверенна държава (подобно на САЩ, Япония, Великобритания, Канада, Австралия, Китай и т.н.)?

Грешен спор №3: Кой какво и колко да жертва, за да закърпим правителствения бюджет (ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ФИНАНСОВ, А В НАЛИЧНИТЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ХОРА НА БЪЛГАРИЯ)

ПРАВИЛНИЯТ СПОР: След като суверенното правителство няма финансови ограничения, как то би трябвало да инвестира, за да използва оптимално наличните реални ресурси и хора за постигането на обществените интереси?

Грешен спор №4: Как да подобрим уменията на безработните, за да си намерят работа (УМЕНИЯТА НЕ СА ПРОБЛЕМ, ЛИПСАТА НА ПЛАТЕНА РАБОТА Е)

ПРАВИЛНИЯТ СПОР: Как правителството най-добре да използва свободната работна сила на нацията? В какви дейности да инвестира при назначаването на всички, останали неизползвани от частния бизнес?


ЗА ДА РЕШИМ ДАДЕН ПРОБЛЕМ, ТРЯБВА ПЪРВО ДА ЗНАЕМ ЗА НЕГОВОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ И ДА ТЪРСИМ ОТГОВОРИ ЗА РЕШАВАНЕТО МУ. В МОМЕНТА НИЕ ДОРИ НЕ СПОРИМ ПО ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАЦИЯТА, ТЪЙ КАТО НЕ ГИ ВИЖДАМЕ. ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНЕМ ПРАВИЛНИЯ ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ, КОПАЕНЕТО НА ДЪНОТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар