неделя, 8 февруари 2015 г.

ВАЛУТНИЯТ БОРД И ОЛИГАРСИТЕ





Спрях да използвам изречението: "България трябва да напусне валутния борд." Не е пълно + хората моментално го отхвърлят (поради неразбирането на проблема). По-добре е да се използва: "България трябва да си възвърне паричния суверенитет." По-точно е, тъй като отхвърля не само валутния борд, но и евентуалното ни влизане в еврозоната след това и приемането на еврото за официална парична единица.

Противниците на премахването на валутния борд обикновено изтъкват следния аргумент: Премахнем ли валутния борд, само ще облагодетелстваме олигарсите ни, тъй като, видите ли, те имали много заеми в левове и евентуалната обезценка на лева ще им помогне да ги изплатят за стотинки.

Първо, това не е вярно, тъй като заемите им може да не са в левове, а в евро или други валути, тъй като лихвите по тях са по-ниски, отколкото левовите заеми. Второ, българските търговски банки са поставили клауза в договорите с кредитополучателите, че при евентуална обезценка на лева, левовите заемите ще се превалутират по курса на деня, когато заемът е бил издаден.

Вчера Христо Манолов даде още един силен аргумент срещу довода, че премахването на валутният борд ще облагодетелства олигарсите ни. Ами замислете се малко. Бордът е в действие от близо 18 години вече и дори днес никой не иска целенасочената му отмяна. Не мислите ли, че ако задкулисието ненавиждаше борда и би се облагодетелствало от премахването му, досега да не го е премахнало 100 пъти?


Храна за размисъл


Райчо Марков
Ню Йорк

Няма коментари:

Публикуване на коментар