петък, 8 март 2013 г.

Задочен коментар в блога на г-н Иво Инджев


Днес поради "технически" причини не успях да публикувам отговора си до читател на г-н Иво Инджев с псевдоним GB, който в коментар под статия на г-н Инджев написа:

“Към RVMARKOV: 
Жалко за хартията. По-добре не пишете книги за неща, от които нищо не разбирате. Преди да се палите на тема, как не трябва да подражаваме на никого, нито на САЩ, нито на Русия, защото сме можели “сами да възстановим българската държавност и подобрим живота на българите”, бихте ли си задали въпроса защо досега не сме го направили? Тук не става въпрос за подражание а затова как да се спасим от тези, които със всисички сили ни пречат на каквито и да е самостоятелни действия били те оригинални или подражание – Русия. За това става въпрос. И не бъдете съдник на САЩ от последна инстанция най-малкото защото и другите са го закъсали по същия начин, което показва, че проблемът не е индивидуален, на САЩ, а системен проблем на капиталистическия начин на развитие. Което не означава в никакъв случай, че пък някаква измислена утопия, комунизъм, социализъм и т.н. е правилния начин. Това пък изобщо не е начин! Причината за проблемите е появилата се липса на капитал (пари) в резултат на взривообразното развитие на производството в последните 20-30 години. Тоест именно успехът на Рейгън заложи и стои в основата на сегашния проблем. Продуктът произведен от индустрията (в глобални мащаби) надвиши многократно наличния капитал (парите) мерени, както досега в злато. Тоест надвиши много наличното злато не само произведено, но и това, което се смята, че съществува като залежи и може да се очаква да се произведе в някакво прогнозируемо бъдеще. атова пари се печатат по малко и на части и кризата се преопдолява много бавно. Защото капитализъм без капитал не става. Все едно да няма гориво за бензиновия двигател. Това обаче едва ли го пише в книгата ви. Не може да става дума за никакви грешки на САЩ, нито пък за изместването им от позицията на световен лидер. Просто те самите искат да се откажат от тази си роля, поради липса на пари. Но не могат да го направят, защото просто няма кой друг. А като не искате да подражаваме на никого, писахте ли какво точно трябва да правим все пак?”
POSTED BY GB | МАРТ 8, 2013, 15:56


Отговорът ми бе:

Не сме го направили, защото не сме знаели как. Това бе причината да започна ММТ блога - "Целта на този блог е да запознае и образова българските граждани с Модерната Монетарна Теория (ММТ), която обяснява как знаещото и можещо правителство може да постигне постоянна пълна заетост и стабилни цени.”

Запознайте се и Вие, GB. Виждам, че говорите за комунизъм, социализъм, златен стандарт, който последно е бил в действие в далечната 1971 г., липса на пари и други заблуди, владеещи съвременния свят. Прочетете за 7-те измами на икономическата политика.

Това, което аз и Уорън Мозлър предлагаме да направим в България, би възстановило държавността и просперитета, а правителството, приложило го, би било преизбрано с лекота на следващите избори.

1 коментар:

 1. Под същата статия Тинков написа: "@ RVMARKOV:
  Употребата на допълнителни предлози пред думата “предвид”, като например: “в предвид”, “на предвид”, из предвид” и др.п. не е грешка на ръката. Напротив – става дума за елементи от “пролетарския правоговор” (Оруел). Пролът си личи по много неща,освен по изказа, изпъстрен с “фрази-невестулки” (така ги наричат “скапаните” американци). Личи си и по грандоманските претенции за социално инженерство, по амбициите си да свали по построени под негово ръководство “мостове, с въжета и лостове” тук, долу на грешната Земя, небесния рай, по тъпата вяра, че “колкото повече държава – толкова по-добре”, по жаждата да кумулира (експроприира)и преразпределя (от богатите – на бедните) и по много други неща.
  И както вече ти обърнах внимание, на последно място по това, че обича повече да пише (поучава), отколкото до чете.
  POSTED BY ПАВЕЛ ТИНКОВ | МАРТ 9, 2013, 11:03"


  Голям психолог сте, цял Шеролк Холмс! Дълбоко съм впечатлен, г-н Холмс, пардон - Тинков! Разкрихте ме, предавам се, бедният аз пролетарий. ☹

  Социално инженерство казвате?! МЕ-ММТ програмата утвърждава демокрацията. Тя поддържа пълна заетост и стабилни цени главно чрез манипулиране на данъците, а не на правителствените разходи, които вече са определени от избирателите.
  Вижте, ако сте против пълна заетост и стабилни цени в България, тогава нищо не мога да направя за Вас!

  ОтговорИзтриване