понеделник, 25 март 2013 г.

Диалог на деня



В коментаторската секция под статия на в-к “Капитал” (да отново съм допуснат да коментирам там!) читател с псевдоним “realismisthename”, след като бе прочел коментара ми, завършващ с линк към ММТ програмата за Блгария и вече получил над 30 минуса от колегите-фоумци, започна следния диалог с мен:

realismisthename:

“Потресаващо !
 

Виж сега човече, прочетох ти блога, прочетох и плана. Какво да ти кажа - няма никакъв смисъл да ти обяснявам какво мисля надълго и нашироко. Ще кажа само, че има неща които много ми харесват, има неща с които не съм съгласен. Като цяло ако си приложи на 100% и има достатъчно хора с капацитет - на теория в България ще бъде рай на земята.

Обаче няма да се случи 
невъзможно е ! 
няма да стане! 
НЕ, човече, това няма да се случи 
1во защото няма ниакакъв шанс идеята да събере достатъчно последователи ( виж имаш 30 минуса и 2 плюса ), дори да допуснем, че се съберем достатъчно последователи на идеята отново ще има един доста влиятелен кръг на чиито интереси се изсираме. Този кръг няма да позволи това нещо да се случи. Никога. 


2ро не смятам, че има достатъчно хора с потенциал да го направят реалност този план. 

Човече и ти и аз знаем, че това няма да се случи. 
Ти изглеждаш начетен човек, доста дебели книги си изчел, и с английския се оправяш като гледам. Знаеш ли колко пъти по-добре щеше да е България, ако хората като теб си вкарваха енергията в нещо смислено. Ти имаш знания и т.н. И какво правиш с тях? Чертаеш едни колосални и невъзможни планове. Блога ти влиза в графата "мечти" или "фантастика". Не си олигофрен, много добре знаеш, че тея неща няма да се случат. 

Защо човеч е, защо не си вкараш енергията и знанията в нещо по-смислено. Можеш да постигнеш много с тези знания, език. Може да помогнеш на хората около теб! Ако всички с знания като теб си вкарат енергията в нещо СМИСЛЕНО, а не в някакви алтернативни реалности - ситуацията щеше да е супер.

Но не, ти продължаваш да подържаш една идея, която дори хубава, е мъртва още преди да се е родила. 

Направи нещо смислено с живота си човече, стъпка по стъпка се бори, малко по-малко ситуацията да става по-добра и по-добра. Недей да се заблуждаваш, че правиш нещо с подържането на един блог с мъртва идея. Малко по-малко, идея след идея. И нещата ще се подобрят, всичко ще е наред. Важно е малко по -малко нещата да си дойдат на мястото. 



И една приказка като за финал: немски войник избягал от Сибир. 2рата световна война. Как този войник е стигнал от Сибир до Германия. Имал е 5 куршума в ръката си. На всеки 20 крачки е прехвърлял от лявата в дясната ръка по 1 куршум. И така малко по малко, услех след успех е стигнал до Германия. Това е истински разказ. Целите най-лесно се постигат като си поставяш milestones и всеки изминат камък е един своеобразен (малък) успех по пътя към големия успех.”

rmarkov:

“Благодаря за времето, което сте отделили за прочитането на неща от ММТ блога и написване на коментара в “Капитал”. Бих се радвал да обсъдим нещата, които не Ви харесват. 



ММТ няма да направи България истински рай на земята, а само ще организира българските реални ресурси по оптимален начин за постигане на общо производство, нужно за нормалното човешко съществуване. 



За минусите не се притеснявам, все още сме в началото. Хората все още не са запознати с ММТ принципите, обръщащи ортодоксалната макроикономическа мисъл наопаки. В момента ММТ програмата е отворена около 9 000 пъти само. Колко хора прави това, и колко от тях наистина са я прочели. Колко ли са прочели за 7-те измами на икономическата политика? Колко ли са разбрали за какво всъщност става въпрос? Плюс опитът ми показва, че коментаторите, по принцип, в Капитал поддържат валутния борд повече, отколкото в други медии и винаги са наострени много реакционно, когато чуят предложения за отхвърлянето му. 



Любопитен съм да узная за кой кръг говорите, който не би харесал програмата? 



Хора с потенциал, за да се осъществи ММТ програмата? Минимално нужният брой хора е 4, ако я има политическата воля зад тях: министър-председателя, министъра на финансите, управителя на БНБ и директора на агенцията за гарантиране на депозитите.



Благодаря за високото мнение, което имате относно скромната ми личност.

Енергията, отделяна за разпространяването на ММТ идеите е остатъчна от тази, която използвам, за да осигуря насъщния за себе си и зависимите около мен близки хора. 



Идеята е много жива, тъй като описва настоящата, жива парична система, използвана в САЩ, Великобритания, Япония, Австралия и много други страни СЕГА, В МОМЕНТА. Ортодоксалният макроикономикс е останал някъде в далечната 1971 г., откъснат от реалността, даващ грешни прогнози и неспособен да реши проблемите на световната икономическа рецесия. 



Ще завърша с цитат, който публикувах в българския ММТ блога под рубриката “Цитат на деня”: 

"Повечето от важните неща в света са постигнати от хора, които са продължавали да опитват, дори когато всичко е изглеждало безнадеждно." 



Дейл Карнеги”

Оказа се, че несъгласието на “realismisthename” бе главно относно предложенията на програмата за наборната българска армия и енергийната политика, а именно нуждата от атомна централа, на което отговорих:

rmarkov:

“Позицията ми за армията изхожда само от факта, че наборната армия поставя всички граждани от мъжки пол под равен знаменател, но дискусията е напълно отворена, нямам никакви проблеми. 



Що се отнася до "електрическата" независимост на България, също нямам нищо против да я постигнем и без атомна централа, ако можем (аз не съм специалист) и не увреждаме околната среда разбира се. Дискусията е напълно отворена - цел: електическа независимост.



Да считам ли, че за останалите точки нямаме противоречия?”

realismisthename”:

“Да речем, че съм съгласен. 


Проблема произлиза от факта, че са нужни 7 милиона човешки същества работещи за каузата. Тази голяма авантюра няма как да се случи. Хората са загубили отдавна авантюристичния си дъх. 


Това което предлагаш е една голяма авантюра с неясен изход. По учебник може би нещата зувучат добре, но на практика никой няма представа какво би се случило. 
Трябва една сутрин 7 000 000 българи да се събудят с идеята, че е време за крайна промяна и да започнат саможертви и здрава работа по проекта който ти предлагаш. Не го виждам как ще се случи реално. Много е голям, за българина. Дори прекаленно голям.”

rmarkov:

“По личното ми мнение бъгарите сме по-практични и с по-малко идеологически предрасъдаци от американците например, а също, все още, сме с по-малко промити мозъци от тези на американците. 



Знам, че ММТ е нова и все още никое правителство в света не я е приложило в своята фискална политика. Но също знам, че работи точно като часовников механизъм. Ще дам и още едно много силно доказателство в тази връзка. ММТ е направила някои инвеститори богати.



Трима са основните съвременни ММТ пропоненти в момента: 


- австралийския професор по икономика Бил Мичъл 

- американсия професор по икономика Рандал Рей

- американския финансист, банкер, предприемач и икономист Уорън Мозлър 



Първите двама професори стигат до общите ММТ принципи независимо един от друг, изключително по научен, академичен път, обобщавайки макроикономически теории идващи от предишни икономисти като Кейнс, Маркс, Калеки, Аба Лърнер, Уайн Годли, Хаймън Мински. 



Уорън Мозлър стига до същите изводи, хронологически може би дори преди първите двама професори, единствено изхождайки от ежедневния си практически опит като служител в банка и по-късно - хедж фонд мениджър, наблюдавайки функционирането на американската банкова система и взаимоотношенията между търговските банки, федералния резерв и министерството на финансите и без дори да е чел Кейнс или някой от другите икономисти. В този процес Уорън успява да направи богат себе си и инвеститорите в своя фонд, постигайки безрискови печалби, търгувайки с японски и италиански ДЦК през 90-те. 



Във втората глава на книгата си за 7-те измами на икономическата политика той описва подробно тези две сделки донесли над 150 милиона долара безрискова печалба за фонда му. Дори първоначално е мислел да постави за заглавие на книгата "JBU6" - обозначението на фючърсния контракт за септември 1996 г. на японските 10 годишни ДЦК.”





Няма коментари:

Публикуване на коментар