сряда, 3 юли 2013 г.

Еврозоната и валутният ни борд убиват невинни хора ежедневно...


Днес, преглеждайки блога на проф. Мичъл:

“...Миналия понеделник 01.07.2013 г. Евростат обяви, че безработицата в Еврозоната е 12.2% - нараснала в сравнение с май 2012 г., когато бе 11.3%. Това са нови 1.4 милиона работници оказали се безработни за 12 месеца. 

Младежката безработица възлиза на 59.2% в Гърция, 56.5% в Испания и 42.1% в Португалия (продължавайки да нараства и в трите изброени държави)....”

Защо този садизъм? – ММТ за деца..




Райчо Марков
Ню Йорк

5 коментара:

  1. Че е садизъм, садизъм е...но все пак малките кръгове, които държат икономиката ни в свои ръце, не биха имали никаква полза от работеща, независима, национална валута...и затова за тях е изгодно да останем крепостни на МВФ...не сме единствената страна,която е така обаче...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Работещият независим лев ще направи икономиката да произведе много по-голям пай и всички, участвали в изпичането му, ще бъдат еднакво облагодетелствени - както работиците и служителите, така и предприемачите.

      Изтриване
  2. Г-н Райков, казаното за еврозоната тук е непълен анализ, който не дава основание за направения извод. Ако погледнете другата страна на монетата - Германия, Холандия, Финландия, Австрия - ще видите, че явно има страни в еврозоната с нормални нива на безработица и положителен растеж. Също ако погледнете Ирландия и Италия ще видите, че възстановяването им е далеч по-бързо от посочените от вас страни, а също са в Еврозоната. Така че явно, че източникът на проблема не е самата еврозона, а как хетерогенните икономики с хетерогенни асиметрично функциониращи отрасли и нееднородни фискални политики не са правилно обединени в общата парична политика. И оттук може би правилният извод е не защо да я има еврозоната и защо убива хора, а по-скоро - защо не се е случила реалната икономическа конвергенция в икономиката и фискалната област преди въвеждането на еврозоната или дори след въвеждането й. Така че хората умират от необмислената структура на системата, а не от еврозоната per se.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих нарекъл нивата на безработицата в изброените от Вас страни нормални. Погледнете данните в линка за Евростат по-горе.

      Напълно съм съгласен с Вас, че Еврозоната е вредна във вида, в който се намира сега – единен център за монетарна политика, но без единен център за фискална такава (федерално правителство например за СЕЩ), плюс изкуствено наложеното ограничението за дефицити не по-големи от 3% от БВП. Погледнете тези публикации, благодаря:

      http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
      http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

      Изтриване
  3. Постера е страхотен, колкото сме по независими толкова повече и нашите пари които си изкараме ще бъдат такива и сами ще преценяваме за какво да ги даваме, а не по голямата част да отиват за сметки и данъци и на края пак да ни се чупят колите от дупки или да мръзнем по градският транспорт.Благодаря ви за статията.Беше голям зор да влезем в Еврозоната и сега какво, постоянно сме зависими от тях, хубавото поне е че отпускат доста пари подадени проекти, но искат и спазване на срокове които ние няма как да спазим, понеже ни е важно просто да си вземем парите.Пишете ни пак!

    ОтговорИзтриване