неделя, 16 юни 2013 г.

Протестите на жълтите павета като OWS в Манхатън?


Преди около две години, когато OWS-протестите започнаха в Зукоти парк в Манхатан, знаех, че окупиращите Уол Стрийт се нуждаеха спешно от модерната монетарна теория (ММТ). Те болезнено усещаха, че нещо в системата на съвременния капиталистически свят бе тотално сбъркано, водещо до все по-голямо социално неравенство и в последствие - до световната икономическа рецесия от 2008 г.

Няколко съботи и недели прекарах там, нахлупил специално създадената за целта ММТ бейзболна шапка, разпространявайки образователни ММТ листовки, а също и известно количество копия от книгата “7-те смъртоносни невинни измами на икономическата политика”, които авторът бе така добър да ми изпрати безвъзмездно тогава.

За жалост не успях да постигна целта си. OWS не ме забеляза в общото гъмжило от протестиращи и недоволни американци, всеки бутащ напред своите виждания за излизане от грешния обществено-икономически модел.

Днес протестиращите българи на жълтите павета, а и целият ни народ, също така болезнено усещат огромната болка, идваща от тежката икономическа и моралн криза, в която се намираме; дори много повече от американските си колеги отпреди 2 години в долната част на Манхатан. Не знам да ли някой ще ме забележи този път, но който чете тази публикация трябва да знае, че алгоритъмът за излизане на България от кризата и възстановяването на държавността е създаден и публикуван в този блог на 19 януари 2013 г..

Всичко е в собствените ни ръце и глави. Нужна е само политическата воля на всички нас – българите.

Райчо Марков
Ню Йорк

Няма коментари:

Публикуване на коментар