петък, 17 май 2013 г.

Финансова дисциплина


В средствата за масова информация постоянно се изтъква нуждата от поддържането на финансова дисциплина. Но какво те разбират под “финансова дисциплина”?

Предполагам, че робувайки на 7-те измами на икономическата политика, описани в книгата на американския икономист и предприемач Уорън Мозлър, журналисти, икономисти, политици и обикновени граждани, мислят, че финансова дисциплина е когато правителството, също както бизнесите и домакинствата, не харчи много повече от дохода си, тъй като всички знаем, че който харчи безотговорно на кредит и в големи количества рано или късно ще банкрутира. 

Това грешно разбиране, че правителството, издаващо националната валута при свободен обменен курс е също като бизнес или домакинство и че дори се нуждае от доход, фактически води до безотговорна фискална и монетарна политика и нарушаване на финансовата дисциплина.

Финансова дисциплина в страна с модерна парична система има, когато правителствeната икономическа политика поддържа пълна заетост при стабилни цени. Всичко друго е признак на липса на финансова дисциплина. Това трябва да се знае от всяко правителство по света.

Райчо Марков
Ню ЙоркНяма коментари:

Публикуване на коментар