понеделник, 6 май 2013 г.

Във вчерашната си публикация в "Ню Йорк Таймс" Пол Кругман пропусна само да публикува една снимка




Вчера Пол Кругман, опитвайки се да отвори очите на британския министър-председател Озбърн и спре по-нататъшното прилагане на пагубната за икономиката на Англия политика на намаляване на държавните дефицити, цитира ММТ:

"Припомнете си, че Великобритания има своя собствена валута, което означава, че тя не може да сърши британските паунди. Нещо повече, основната краткосрочна лихва се определя от центалната банка, Bank of England. А дългосрочната лихва, до най-голяма приблизителност, е претеглената средна стойност от очакваните в бъдеще стойности на краткосрочната лихва."
С други думи, г-н Кругман правилно се опитва да обясни на англичаните, че пазарът на ДЦК зависи единствено от волята на монополиста – централната банка на Англия, която взема еднолично решение за големината на основния лихвен процент.
И тук, за съжаление, е разликата с БНБ, която, в системата на валутен борд, не може да определя основната лихва и цената на българските ДЦК зависи изцяло от пазара, на който пък българските обществени интереси са последна грижа. :-( 

Няма коментари:

Публикуване на коментар