четвъртък, 16 май 2013 г.

Планът "Сидеров"





Прочитайки резюмето на плана "Сидеров" (блaгодаря на блога на mileidi46 ) искам да отбележа, че този план напипва истинските проблеми на българската икономика и общество, които доведоха народа ни до отчаяние и бунт.

В това отношение планът “Сидеров” е светлинни години напред от останалите програми на настоящите български политически партии. Напълно споделям болшинството от изложените в плана проблеми, които трябва да се решат възможно най-бързо.
Когато в края на март, тази година, публично заложих $100, че следващото ни правителство, което и да е то, няма да изкара до края на годината, знаех, че, ако имаше възможност да състави правителство, г-н Сидеров наистина би направил всичко възможно, което е по силите му, и което сега виждаме в плана му, за да извади България от нищетата. Въпреки това направих залога си. Направих го, защото в плана на г-н Сидеров също липсва много важен елемент, нужен за насочването на българската икономика в правилната посока и заличаването на безработицата в кратък срок.
В политическата програма на нито една българска партия не е заложено незабавното отменяне на системата на валутен борд. Това е първата точка на МЕ-ММТ политическата програма за действие в България “Марков”. Всички следващи точки в програмата, която съставих с помощта на американския икономист и предприемач Уорън Мозлър, един от основните създатели на модерната монетарна теория (ММТ), са базирани на това единствено условие, а именно, че при провежадането на фискалната и монетарната си политика България, в лицето на правителството си, трябва да бъде монополния издател на свободно търгуващия се на международните валутни пазари български лев.
Г-н Сидеров много правилно неодобрява буквално раздаването на българските природни ресурси на чужди фирми и държави. В същото време той не вижда огромната вреда, която валутният борд нанася директно на българския суверенитет, изразена в невъзможността за провеждане на независима от паричните пазари антициклична фискална и монетарна политика.
Тези, които не виждат тази вреда, нямат и нужните знания за провеждането на задължителните реформи в българската банкова система след премахването на борда. Всичко това е описано подробно в ММТ програмата за действие в България и точното му приложение би дало решенията на всички изброени в плана “Сидеров” проблеми.
Защото някой бе казал: “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.”
Вижда се, че планът “Сидеров” наистина иска да извърши промени към по-добър живот в България. Втората стъпка обаче изисква можене и знание, които липсват в този план. 

Райчо Марков

Ню Йорк




4 коментара:

  1. Да, така е - този план ПРИВИДНО "напипва истинските проблеми на българската икономика и общество" и се доближава до някои от съществените елементи на ММТ, но моето мнение (може и да не съм съвсем прав ... такава е логиката ми от наблюденията в/у развитието и начина на водене на политика от Атака ...) е следното:
    Атака никога и преди и сега не се стреми изцяло да управлява, а само да се меси (регулира и лавира в парламента) - такава е "поръчката", която изпълнява - обиране на голям % от недоволния вот, в т.ч. криво-разбрани "националисти", "патриоти", лумпени, скинари и т.н. "нахъсани борци" ... Това разпилява националистическия вот, което е и точната политическа цел на възложителите на "поръчката" ... Волен Сидеров използва много точно личната си харизматика, опитва се да имитира донякъде и Адолф Хитлер (по едно време даже беше започнал и той да говори за "низши" и "висши" раси), но е доста далеч от реално проведената икономическа политика на Райха - надали дори и съветниците му в Атака обръщат внимание на тези, прикривани от историята факти, по-скоро от Атака гледат да ги прикрият още по-добре, а не да търсят положителния опит от тях (предполагам - като част от "поръчката").
    Там е и причината да не се търси точно истинския икономически механизъм на обявените в плана проблеми, които НАИСТИНА трябва да се решат възможно най-бързо - по скоро се търси дребното надцакване с другите основни полит. сили, вкл. пазарене и наддаване за покрепа на тоя или оня - с чисто материална цел на върхушката от Атака ... Така, че е абсурдно дори да се предположи, че Атака (дори и да беше на власт) - ще подкрепи отменяне на системата на валутен борд. "Поръчителите" ще го линчуват веднага !!! Добре обиграно клише му става и неодобряването на буквално раздаденото на българските природни ресурси на чужди фирми и държави (което е ФАКТ).
    По-зрелите националисти в България - отдавна не се захласват по Атака, нито дори по новата НФСБ (която за малко да мине 4-те %), която обаче не е нещо много по-различно от Атака - целта е още малко разцепване на този вот. При днешната демократо-ционистка диктатура в Европа няма как някоя партия да поддържа открито германския "националсоциализъм" - това би означавало веднага да бъде заклеймена и забранена, нейните водачи избити от МОСАД и ЦРУ или най-малкото вкарани в затвора.
    ВСЕ ПАК - ТОВА Е МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ И БИХ ЧУЛ И КРИТИКИ ПО НЕГО !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за мнението, Вельо. Звучи малко като конспиративна теория - много е интересно и, кой знае, може и да СИ прав (мисля, че минахме на "ТИ" в един от предишните ни коментари!, в това отношение английският е много по-практичен (-: ) ;

      Не съм много добре запознат с българските националистически партии и движения . Аз ти споменах преди, че бях изпратил ММТ програмата за обсъждане във форума на Атака, но без успех. Сега си мисля, че виждайки ММТ програмата, която носи, остави друго пък и друго име, а не Сидеров, сигурно не се е харесало на едноличния лидер на Атака, та може дори да не я е и погледнал. :-)

      Изтриване
  2. Моето мнение също е - ДА, нека касират тези абсурдни избори наистина (далеч сме още тука от "де-мокрацията") - и независимо, че ще се похарчат още едни около 35 млн. лв. (така или инъче през следващите 4 години ще се откраднат много повече - при сегашно правителство, било то на Герб, или на БСП в коалиция с ДПС) !!! Няма значение дали са провокации или са истина - последните медийни изяви за подслушвания, фалшиви 350 000 бюлетини и т.н. (всичко това са игричките на водещите уж "демократични" Герб, БСП и ДПС) ... трябва да се повтори вота през есента - нека има време (цяло лято) за формиране на по-добър вариант, включително осъзнаване на ММТ - и аз бих заложил още 100$ за да няма сега поредно "100%-криво" правителство - с "медиатор" Атака помежду мнозинствата ... По-добра цел би била дори - едно бъдещо технократско (независимо и неподвластно) правителство, без елементите на войнственост (по примера на Вермахта срещу ционизма и расизма на "Моята Борба"), а само опиращо се на технологичния напредък, иновациите, опазване на природата и ресурсите + правилните икономически ходове (голяма част от които сте си поиграли да напишете като превод на ММТ - в този блог). Да не забравяме, че III-я Райх, също прилага успешно технологичния си напредък (впоследствие откраднат изцяло от т.нар. "победители" - уж "демократи", а в същност само печелбари и лихвари), както прилага и подобните на ММТ икономически принципи на фискална политика за Германия, в лицето на правителството си - монополния издател на свободно търгуващите се на международните валутни пазари райхс-марки. Е този проект не успя - затова трябва да се търси някакъв по-нов подход (например политиката на Виктор Орбан в Унгария - е донякъде интересен пример ...).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще възвърнем българската държавност и достойството ни на граждани, когато много, много повече българи започнат да мислят като теб и мен...
      Ще трябва да се организираме формално, но за съжаление не сме много. ММТ си няма партия, а в България партии бог дал с лопата да ги ринеш, но без полезни за обществото идеи.

      За Унгария и Орбан не съм запознат, ще погледна, когато имам време, но знам, че форинтът им е на свободен, плаващ международен курс на обмяна, което много добре, ако правителството е грамотно.

      Изтриване