сряда, 23 април 2014 г.

ИГНАТ КАНЕФ ЗА НУЖДАТА ОТ СПЕСТЯВАНЕ

ИГНАТ КАНЕФ


В едно свое интервю най-богатият българин - Игнат Канеф казва, че е успял да постигне всичко чрез спестяване, предприемчивост и малко късмет. И дава пример как, като млад емигрант и строителен работник в Канада, успява да спести пари, за да купи, след една година, първия си автомобил на старо. Вместо да си купува обяд всеки ден, както правел неговият канадски колега – строителен работник, той си е носел предварително приготвена храна от вкъщи.

Г-н Канеф е успял да спести (да е в излишък), харчейки по-малко от получения си доход, тъй като някой друг в канадската икономика (най-вероятно такъв като неговия колега) е похарчил с толкова повече от своя собствен доход, изхарчвайки допълнително на кредит или от предишно натрупани спестявания и е бил в дефицит. Ако никой друг в икономиката не бе сторил това (да е в дефицит), фирмата, за която г-н Канеф е работил или някоя друга канадска фирма, не би успяла да продаде цялата си произведена продукция и би съкратила част от персонала си за следващата година, намалявайки производството и разходите си.

Ето как постигането на желаното от г-н Канеф спестяване би могло да причини собственото му уволнение, без да има други отворени работни места в икономиката, предотвратявайки по този начин възможността за бъдещи спестявания, тъй като без доход няма спестяване, а обедняване (харчене от предишни спестявания).


На макроикономическо ниво, където имаме само 2 сектора - правителствен и неправителствен  сектор (съставен от домашен частен + международен), правителството, като монополен издател на националната валута в модерната парична система, винаги трябва да задоволява желанието за спестяване (излишък) на неправителствения сектор, харчейки с толкова повече от собствения си “доход” (данъчните постъпления), т.е. да е в дефицит.

Райчо Марков
Ню Йорк

1 коментар:

  1. Изводът че някой трябва да обеднява за да може друг да спестява е ясен, но до какво положително води това, освен до робство (може да е силна дума ама ненамирам по точна). Това че на някой му изнася така , значи ли че трябва да се примиряваме?

    ОтговорИзтриване