четвъртък, 12 юни 2014 г.

ИНТЕРВЮ

КРАТКО ИНТЕРВЮ, КОЕТО ДАДОХ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ЗА ИТАЛИАНСКИЯ САЙТ "RETE MMT"

Въпрос: Как открихте модерната монетарна теория?

Отговор: Моят приятел Питър Купър, който е доктор по икономика от Австралия, ме запозна с идеите на ММТ за пръв път преди около 5 години. Питър поддържа и ММТ блогa heteconomist.com.

В: Миналия ноември организирахте в България конференция с участието на Уорън Мозлър. Каква бе реакцията на хората? Предизвика ли интерес?

О: Да, тогава, със съдействието на г-н Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, организирахме първата МЕ-ММТ конфернция в България. Уорън Мозлър и Павлина Чернева запознаха някои от българските журналисти и икономисти с основните принципи и идеи на ММТ. Двете най-големи български телевизии записаха цялата конференция, но поради някакви причини не излъчиха нищо след това.

Навярно знаете, че България е в режим на валутен борд, фиксиращ лева за еврото на курс 1.95 лева за 1 евро. Така че г-н Мозлър и г-жа Чернева се опитаха да изяснят колко вредно е това за икономиката и просперитета на България.

Много малко хора схванаха правилно идеите на ММТ. Мога да кажа, че дори и г-н Петков, който помогна за провеждането на събитието, не ги схвана ясно. Но разбира се имаше пък други български граждани, които ги разбраха доста добре. Те се включиха и във Фейсбук групата, която създадох след това, и която подкрепя ММТ в България. Членовете й сега са повече от 800.

В: Знаем, че когато Уорън Мозлър бе в София, той се включи в протестите на българските студенти. Какви бяха тези протести?

О: Да. Миналата година имаше постоянни протести в България срещу правителството ни, което е все още на власт. Протестиращите искаха правителството да се оттегли от властта и да се проведат нови парламентарни избори веднага след това.

Положението на българските граждани е доста тежко. Стандартът на живот е много нисък – огромна безработица. През последните 20 години около 2 милиона български граждани напуснаха страната, за да търсят по-добър живот в чужбина. Минималната заплата е около 170 евро. Минималната пенсия е още по-малка. Проблемът ни, както навсякъде по света, е че хората не разбират съвременната парична система, не разбират същността на “парите”.

В: Какво според вас трябва да направим, за да разпространим ММТ по-успешно в Европа?

О: Мисля, че образователните конференции, публикации, интервюта и т.н. разбира се са необходими, но главният прогрес ще дойде чрез политиката и политическата активност и това разбира се е мое лично мнение. Мисля, че политиката, преди всичко останало, ще постави ММТ на масата на обществения дебат. Трябва да впрегнем най-много сили в организацията и развитието на политически движения и партии, представляващи нашите идеи за икономиката. Трябва да намерим прости думи, с които да обясним на политическите ни поддръжници как ще впрегнем ММТ, за да направим живота им по-добър.

Народите навсякъде по света се нуждаят спешно от нови макроикономически идеи, които да решат огромния проблем с безработицата и със социалната несправедливост. Днес главното разделение е между единия процент и останалите 99%. Единствено ММТ може да реши този проблем. Така наречените “прогресивни” не могат никога да се справят без нашите идеи.


Така че ние, българските ММТ поддръжници, решихме да създадем първото ММТ политическо движение в България, което евентуално ще се превърне и в политическа партия – Движение за пълна заетост и ценова стабилност. Скоро ще го регистрираме и в съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар