четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Ваймарската хиперинфлация и Първото германско икономическо чудо веднага след нея


Защо германците не забравят хиперинфлацията от Ваймарската република, а така леко забравиха Първото германско икономическо чудо, което постигнаха след нея?



Може би отговорът се крие в това, че, за жалост, германското икономическо чудо бе постигнато от Хитлер, а съответно всичко за Хитлер и национал-социалистическата партия бе забранено и погребано. 



Именно икономическото чудо, започнало през 1933 г. с идването на националсоциалистите на власт и изправило Германия на крака, заличавайки безработицата и хиперинфлацията от Ваймарската република, накара германския народ да боготвори своя водач и да се втурне след това в безумието му, запалило Втората световна война.



Райхсмарката тогава не е била покрита със злато или нещо друго и е издавана от германското правителство.

1 коментар:

  1. На германците и на целия останал свят е забранено да си спомнят за Първото германско икономическо чудо, защото примерът е твърде заразителен като начин да се освободи светът от безмилостната хватка на БАНКСТЕРИТЕ от Уолстрийт. Германската икономическа наука по онова време е била тъкмо реалната наука на политическата икономия, в сравнение с която писаното от Кейнс изглеждат като мемоари на един обикновен счетоводител. Такова е било отношението на тогавашните германски икономисти към напъните на англосаксонските "магьосници". Само двадесет години по-късно същия успех ще има икономическата политика на друг германски лидер - бащата на германското икономическо чудо, авторът на "библията" на социалната пазарна икономика "Благоденствие за всички" Лудвиг Ерхард. А онова, което може да се повтори като опит е ИСТИНАТА.

    ОтговорИзтриване