сряда, 23 октомври 2013 г.

Ник Хануър, предприемач, един от първите инвеститори в Amazon.com, за това кой е истинският създател на работни места в икономиката


Напълно споделям виждането на г-н Хануър.

Искам само да отбележа, че в съвременнта парична система на фиатна валута и плаващ курс на обмяна, облагането на най-богатите с по-високи данъци не служи за да “плати за инвестициите”, както Ник Ханоър се изрази във видеото.

Националното правителство, монополен издател на националната валута, не се нуждае от доход или заеми, за да може да харчи. В своите разходи то е оограничено единствено от наличните реални ресурси и работна ръка, или с други думи – от инфлацията.

Облагането на най-богатите с по-високи данъци само би отразило разбирането за справедливост в обществото в дадения период от време.


5 коментара:

  1. "Националното правителство, монополен издател на националната валута, не се нуждае от доход или заеми, за да може да харчи. В своите разходи то е ограничено единствено от наличните реални ресурси и работна ръка, или с други думи – от инфлацията."
    При конвертируема валута правителството е ограничено в "харченето" си от ангажимента да конвертира при поискване националната валута в злато или друга (резервна) валута.
    При фиатна валута правителството отново е ограничено в "харченето" си, но този път от поетия ангажимент да поддържа стабилността на националната валута. За да изпълни този си ангажимент, правителството задължително трябва да събира обратно поне част от "изхарчената" валута под формата на данъци и/или заеми. Дали в този случай ще приемеш или не данъците и заемите за "доход" на правителството, на практика няма абсолютно никакво значение. Парадирането с твърдението, че правителството няма нужда от доход за да "харчи" едва ли ще спечели привърженици за каузата. На данъкоплатеца никак няма да му се понрави като му заявиш, че заработените от него с тежък труд пари за данъци просто отиват на боклука, колкото и подобно твърдение, лично на теб, да ти се струва забавно или оригинално. Вместо това, по-добре акцентирай на факта, че баланса на държавния бюджет, независимо дали е на дефицит, в излишък или на нула, не е нито нещо добро, нито нещо лошо сам по себе си и представлява просто инструмент на фискалната политика на правителството, целяща постигането на основните макроикономически цели - стабилност на валутата, работа за всички годни и желаещи да работят при достойно заплащане и стандарт на живот. Мястото на правителство, което злоупотреби с правомощията си по издаване на националната валута, дадени му от народа, е в една къщичка с решетки на прозорците и бодлива тел по оградите, където "дрес-кодът" е черно-бяло райе. Правомощия = Задължения

    ОтговорИзтриване
  2. Примерно държавата България напечатва 100 милиарда лева, като 30% от тях отиват за закупуване на акции, сребро, жито, и жилища, за обезпечаване на лева. Другите 70% отиват за издръжка на държавата и стимулиране на бизнеса. Лева - валутата да е твърда, чрез това държавата да гарантира до 100 000 лева да се изплатят в продукти или валути на цени от преди 6 месеца, като първото плащане започне една година след поверяване на левовете на държавата.

    ОтговорИзтриване
  3. Hristo звучи икономически обоснован, но явно не е чел нищо от автора... Диалог няма да има.

    ОтговорИзтриване