сряда, 24 април 2013 г.

Социалното неравенство в САЩ се е увеличило през първите 2 години на възстановяване от рецесията


Както вече споменах преди в този сайт, България не трябва да следва примера на нито една страна в света в момента, дори този на САЩ. Не се оставяйте разни Ивовци, Ивановци и други такива измислени герои-еднодневки да ви заблуждават.

САЩ не са това, което бяха преди 80-те. Президентът Рейгън даде началото на увеличаване на социалното неравенство, продължаващо при всичките им правителства, независимо дали републикански или демократически, та до ден днешен.

Една от главните причини за Великата световна рецесия от 2008 г. се дължи именно на това неравенство и от липсата на здравословно агрегатно търсене в икономиката.

През първите две години на икономическо възстановяване в САЩ (2009-2011 г.) нетното богатство на 93% от американските домакинства е намаляло с 4%, докато в същото време нетното богатство на най-заможните 7% от американските домакинства е нарастнало с 28%! Искам само да уточня какво се разбира под нетно богатсво. Това е разликата между всички реални и финансови активи, притежавани от домакинствата, минус всичките им задължения.


Ако мислите, че икономическата политика на американското правителство не би могла да предотврати това, дълбоко се заблуждавате. Ако мислите, че Барак Обама бе избран, за да постигне този резултат, също сте в заблуда. Но познайте какво се случи. Барак Обама бе дори преизбран! На това му казвам: Евала на парите на 7-те процента и на купените с тях медии! Те са превърнали промиването на американски мозъци в изкуство, до такава степен, че скоро няма да има какво да промиват.

Аз съм по-оптимистичен за България.

Райчо Марков
Ню Йорк

Няма коментари:

Публикуване на коментар