сряда, 24 октомври 2012 г.

До Роки Балбоа

В една от коментаторските секции на segabg.com читател, използващ псевдонима Роки Балбоа, прочитайки статията от вчера зададе следния въпрос:

"rmarkov,
нали точно, съвсем, абсолютно, едно към едно, присайсли това имахме през 90-те години в България! Що така не се получи (цитирам те) "България да се превърне в родина-майка, а не мащеха, за българите", а??! Какво ще ни попречи отново да стане същото ако махнем борда?! Както и горната статия показва, българските политици са държавно безотговорни, податливи на натиск и корупция и съответно неспособни на мислене и (най-вече) действане в полза на по-широк обществен интерес. Ерго, ако няма някаква външна сила, която малко от малко да ги озаптява, техните вътрешни сили са недостатъчни за провеждане на такава политика."

Вие поставяте интересен и логичен въпрос, благодаря.
Искам да припомня един малък детайл от статията ми, а именно че това може да бъде постигнато само от "знаещо и можещо правителство". Умишлено не включих и "некорумпирано".
 
За съжаление ние нямахме и все още нямаме такова правителство.

Според мен българският избирател е по-необременен от идеологии и по-свободомислещ от американския избирател например. Ние, българите, сме готови да покажем изхода на всяко правителство злоупотребило с доверието на хората и разочаровало избирателите с недостойно и недопустимо поведение.

През годините след 10 ноември 1989 ние избрахме БСП, след това СДС, Симеон, отново БСП, ГЕРБ..... В стремежа си за по-добър живот българинът не се страхува да избере нова партия с ново виждане. Корупцията в политиката, и особено при управляваща партия, е сигурен повод за червен картон (а защо не и прокурорско преследване?) при следващи избори. Ето защо корупцията не бива да ни плаши. Нормалният демократичен политически процес ще се погрижи за нея.

Разликата между плаващ валутен курс фиатна парична система  и парична система под валутен борд е че при първата знаещото и можещо правителство, главно чрез своята фискална политика, може оптимално да уползотвори  наличните природни ресурси и технология, постигайки пълна заетост и стабилна инфлация. Докато при валутен борд правителството е с вързани ръце. То вече не е издателя на националната валута, а е потребитал точно както обикновените фирми и домакинства. Такова правителство не може да използва антициклична фискална политика и трябва да финансира разходите си чрез данъци и/или заеми.

В следващи статии ще се опитам да опиша как съвременната икономика функционира. Днешните учебници по макроикономикс нвсякъде по света, в това число и в най-престижните университети като Харвард, Йейл или Принстън, рисуват напълно грешна картина.

Да, аз бях безкрайно изненадан когато открих, че историята от приказката за новите дрехи на царя е актулна и днес в такива важни сфери от нашия живот като икономиката и политиката.

Райчо Марков
Ню Йорк

Няма коментари:

Публикуване на коментар