сряда, 12 декември 2012 г.

Икономистът Стив Ханке трябва да бъде обявен за персoна нон грата в България, а и във всяка друга държава

В статия на в-к Капитал г-н Ханке продължава безсмисленото си бръщолевене, хвалещо голямото постижение на валутния борд в България - финансовата стабилност. А като средство за излизане от световната криза, той продължава с безумното си предложение държавите да се споразумеят и фиксират валутните си курсове, а развиващите се страни да въведат валутни бордове!


Г-н Ханке и неолибералните му колеги-шамани-икономисти, продължавайки да мелят за икономикса на отмрялата още през 1971 г. монетрана система на златния стандарт и фиксирания валутен курс, са морално отгговорни за бедността и нещастията на милиони безработни хора по света, в това число и в България.
Системата на златния стандарт, или борд, или фиксиран курс поставя в центъра си финансови числа - разполагаме с толкова злато или чужда валута, можем да свършим само толкова работа. Няма никакво значение, че може да има много повече работа за свършване и ресурси, и хора, желаещи да я свършат. Вуду.

Съвременната монетарна система на фиатната национална валута и свободен международен валутен курс, дава възможността цялата работа, нужна да бъде свършена (а работа винаги има за свършване), да бъде свършена от всички желаещи да я свършат. Финансовите числа не са от никакво значение.

Обществото, чрез излъченото от него правителство, като монополен издател на националната си валутата, винаги може да направи така, че ресурсите на страната да се използват по оптимален начин при пълна заетост и стабилна ифлация.

Райчо Марков

Ню Йорк

5 коментара:

  1. Нищо не рaзбрaх от тези глупости

    ОтговорИзтриване
  2. Товa сa глупости

    ОтговорИзтриване
  3. Ами в САЩ няма валутен борд, нито фиксиран курс на валутата им. Нещо повече - те практически могат да печатат и пласират неограничено количество местна валута. Защо тогава нямат пълна заетост и стабилни цени? Или може би е свършила работата за вършене там?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговорът е доста прост. Това е така, защото в САЩ, както и навсякъде по света в момента, вилнее ортодоксалната икономическа догма, разглеждаща несъществуващата от десетилетия парична система златния стандарт и фиксираните курсове.

      Вуду неолиберални икономисти, като г-н Ханке, са окупирали публичния дебат от десетилетия и се намират навсякъде, включително и в Белия дом, Конгреса, Федералния резерв и средствата за масова информация.

      Така днешният президент от демократическата партия, Обама, твърди, че федералното правителство е "свършило парите", а пък тогавашния претендент за президентския пост от републиканската партия, Мит Ромни, твърдеше, че САЩ се нуждаят от доларови заеми от Китай. В американският конгрес понастоящем няма нито един конгресмен или сенатор, които разбират устройството и действието на съвременната парична система на САЩ, а ако има такъв или такава, то те двулично мълчат, работейки за частни интереси, което е дори още по-лошо.

      В същото време, когато Уорън Мозлър кандидатства за сенаторски офис от родния си щат Кънектикът преди няколко години, получи едва 0.1% от гласовете - промиването на американски мозъци е доста по-мащабно от промиването на нашите български. За България все още има надежда. САЩ? Забрави!

      Изтриване