понеделник, 31 декември 2012 г.

"Гнилото сърце на Европа"



Рандал Рей, наред с Уорън Мозлър и другите ММТ икономисти, бяха едни от първите, които видяха вродения дефект на Европейския икономически и монетарен съюз още при самото му създаване, а именно липсата на единен център за фискална политика, такъв какъвто например е американското федерално правителство за САЩ.


Във вчерашния си блог в "Economonitor" проф. Рей обръща вниманието ни на несправедливото, тоталитaрно отношение на структурите на ЕС към един английски икономист, дръзнал да изкаже истината критикувайки същите дефекти на ЕС. Представям превода по-долу.






"Какво се случва, ако бяхте някой от ранните евро-скептици, които тогава, през 1995, шумно прокламираха, че Европейският икономически и монетарен съюз е ужасна грешка? 

Просто бивате уволнени от ЕС. О, и отбележете това - губите в съда, който също нарежда да платите всички съдебни разходи! 

Да, приятели, това се случи на Бернард Коноли, британски икономист, който написа книгата "Гнилото сърце на Европа". 
Бернард, заедно с икономистите Чарлс Гудхарт и Уайн Годли, помогна Обединеното кралство да остане извън дефектния Европейски икономически и монетарен съюз. Бернард бе работил в Европейската комисия и бе критикувал убедително всичките грешки, които бяха направени при движението към обединение. И за това той бе уволнен. Европейският Съд на (не)Справедливостта се произнесе срещу него, осланяйки се на това, че Комисията има правото да "защитава правата на другите" и да наказва индивиди, които "накърняват репутацията и името на институцията". Чрез правене на какво? Чрез казване на истината: книгата на Бернард застъпва идеята, че монетарният съюз пречи на демокрацията, свободата и мира.
 Той бе прав, разбира се.

Участвах в конференция в Лондон малко след публикацията на неговата книга, където той обобщи главните си аргументи. И ето ни сега деситилетие и половина по-късно, наблюдавайки как целият европейски проект се разпада - с висока двуцифрена безработица в повечето страни, с много непопулярна програма за строги икономии, налагана от неизбраните от хората централни европейски официални лица, и с наличието на разделителни сепаратистки движения, набиращи скорост. Всичко това би могло да бъде предсказано. В действителност, то бе предсказано. И за това в Европа ви уволняват. 

Вижте статията тук

В Европа вече няма такива неща като свобода да казваш истината, ако тази истина не е удобна за официалните лица на ЕС."

превод:
Райчо Марков

Ню Йорк


2 коментара:

  1. Чете се Рей ;)
    Мослер у Рей != MMT per se. Bиж и:
    http://bilbo.economicoutlook.net/blog/
    Izabella Kaminska ,
    http://pragcap.com/ ,
    http://slackwire.blogspot.com/ ,
    http://www.3spoken.co.uk/

    ОтговорИзтриване