петък, 28 юли 2017 г.

ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЩЕТИТЕ: ПРИЗИВИ ЗА „УПРАВЛЯВАН КРАЙ“ НА ЕВРОТО, ДОКАТО ИТАЛИЯ ЗАЛИТА НА РЪБА

Засилващите се дебати в Италия относно ползите от „Италекзит“ са отражение на неразрешимите трудности, с които се сблъсква еврозоната, заявява финансовият експерт Марк Фридрих пред немското издание на „Спутник“Възможността за излизане на Италия от еврозоната вече се обсъжда в италианския парламент, докато политиците се опитват да измислят начини да се справят със стремително натрупващия се държавен дълг на страната, който достигна 132.6 на сто от БВП през 2016 година.


В началото на юли италианските народни представители от движението „Пет звезди“ изнесоха семинар в камарата на депутатите, за да разискват икономическото положение на Италия. Те обсъдиха механизма на еврозоната за фалит, стратегии за преструктуриране на държавния дълг, паралелни системи за разплащания, както и възможността за напускане на еврозоната.

Така бе отбелязан първият случай, в който италианският парламент обсъжда опцията „Италекзит“, тема, която доскоро едва ли не се смяташе за забранена, съобщава италианският печат.

Финансовият експерт Марк Фридрих заявява пред германското издание на „Спутник“, че завръщане към лирата би било изгодно за Италия, която страда от небивало високи равнища на дълг и безработица.

“На страните от Южна Европа ще им е доста по-добре със суверенна валута, отколкото с еврото“, казва Фридрих.

“Тези страни никога няма да видят наченки на възстановяване, докато са в еврозоната и ограниченията на лихвените проценти се определят от Европейската централна банка (ЕЦБ). Писахме за това още през 2012 г. в първата си книга Der groesste Raubzug der Geschichte („Най-големият грабеж в историята“). Виждаме, че еврото не работи. Ето защо мога само да подчертая, че Алберто Баняи от Университета в Пескара е прав.“

През март професорът по икономика Алберто Баняи призова за контролиран край на еврото, като изтъкна: „Колкото и политически капитал да се вложи в него, еврото ще пропадне“.

“Най-вероятната причина ще бъде рухването на италианската банкова система, която ще повлече със себе си и германската. От полза е за всяка политическа сила, за залязващите европейски водачи със сигурност, а може би и за САЩ, да се овладее това събитие, а не да се очаква пасивно“, написа Баняи в своя блог Goofynomics.

Подобно на Баняи, Фридрих призовава за „ограничаване на щетите“ от края на еврото. „Единственото, което изживяваме сега, е отлагане на банкрута и влошаване на положението за повечето обикновени хора. Всъщност не правим друго, освен да увеличаваме пределно пораженията, а би трябвало да ги намаляваме.“

“Колкото по-дълго Италия и останалите южноевропейски държави се контролират от ЕЦБ и са в затвора на еврото, толкова по-големи ще бъдат при тях щетите върху благосъстоянието, социалния мир и разбира се, демокрацията, тъй като крайните партии стават все по-силни“, предупреждава Фридрих.

Тъй като става дума за третата по големина икономика в еврозоната, неуправляван „Италекзит“ би имал катастрофални последици на „цунами“ за европейската икономика, карайки и други страни да излязат на свой ред, казва икономистът. Ако Италия остане в ЕС, тогава най-голямата икономика в съюза, Германия, ще трябва да се нагърби с бремето да изпраща субсидии на Италия и други южни страни членки на еврозоната.

Според Фридрих такава ситуация влиза в противоречие с правилата на единната валута, а програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи, която сега налива по 60 милиарда евро (около 70 млрд. $) месечно в системата на еврозоната, само прикрива пукнатините.

„При създаването на еврото се казваше, че никоя държава няма да трябва да плаща заради друга държава. Всичките тези закони са нарушени и биват нарушавани отгоре и никой не е наказан за това. Еврото е обречено, то е валута на взетото назаем време. Фактически еврото – това са фалшиви пари. Еврото ще се провали, единственият въпрос е кога. ЕЦБ само се опитва да проточи това колкото се може по-дълго.“

“Еврото ще рухне и можем само да се надяваме, че политиците, които са отговорни за това, сега ще се опитат да намалят колкото се може щетите и да „архивират“ еврото по контролиран начин. Във всеки случай то ще струва скъпо. Ако не ни провърви, ще има огромно бедствие с доста поражения и мнозина ще загубят пари“, предупреждава Фридрих.

Опасенията на Фридрих относно еврото се споделят от професор Пол де Грауве от Лондонското училище по икономика и политически науки. Той заяви пред австрийския вестник „Щандард“ по-рано този месец, че единната валута не може да успее, без да е съчетана с политически и бюджетен съюз.

“И Германия, и Италия са проблеми за еврозоната, всяка по свой начин. Току-що пристигнах от Италия, там цари огромен песимизъм. Това е единствената държава в монетарния съюз, която днес е по-бедна, отколкото когато се въвеждаше еврото през 1999 г. Растежът е нулев или отрицателен, хората не могат да си намерят работа. Изпаднали са в ужасна безизходица. Твърде изкусителено е да тръгнат след водач, който им казва, че без еврото ще бъде по-добре“, смята Де Грауве.

„Системата на Италия не работи добре в еврозоната, преди страната имаше дълъг цикъл на инфлация, силни повишения на заплатите, а след това – криза и обезценяване. Това вече не е възможно, те не се приспособиха към еврото.“


Източник: SputnikNews

Превод от английски: Константин Цветанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар