четвъртък, 13 юли 2017 г.

Държавата първо създава парите и ги харчи, след това прибира данъци - вчерашна статия в британското издание на Хъфингтън Поуст

Стъпка 1: ДЪРЖАВАТА СЪЗДАВА И ХАРЧИ ПАРИ
Стъпка 2: ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ПАРИ С ДАНЪЦИТЕ


С години съм вярвал на мантрата “облагай с данъци и харчи”, като че ли бе закон от физиката: неподлежащ на диспут и съмнение.

Казвано ни е, че така правителството плаща за обществените услуги: таксува хората и след това харчи парите.

Тази идеята се популяризира в печата и от политическите партии с години, особено по време на избори, “Ще увеличим данък общ доход с 1%, за да платим за нови училища, болници и пътища – неща, от които всички имаме нужда и ползваме!”

Тази мантра е свързана с вярата, че правителството и политическите партии трябва да обяснят кой данък ще плати за коя обществена услуга.

Но защо да оспорваме тази мантра? Правителството – или всяка партия, бореща се за властта – би трябвало да обясни как ще финансира обществените услуги. Това е част от честното и прозрачно управление.

Горното може да е вярно, но то не означава, че първо трябва да се повиши някой данък, за да се плати за нещо. След всички тези години се оказва, че “таксувай и харчи” изобщо не съществува.

Правителството може да създаде свои собствени пари, без да се нуждае да повиши данъците дори и с едно пени. То прави това, не като засажда вълшебно дърво за пари, а като нарежда на Банката на Англия да ги създаде. Точно както стори, за да ни помогне да се измъкнем от банковата криза през 2008/9 г. Правителството нареди на централната ни банка да създаде 435 милиарда паунда, които след това използва за изкупуването на държавни ценни книжа, като в процеса инжектира пари във финансовите пазари.



Правителството обложи ли някого с данък, преди да нареди на Банката на Англия да създаде тези пари? Не. Не повиши данъците дори с 1 пени. Нямаше “таксувай и харчи”.

Но правителството прибра данъци като естествена и необходима последица от създаването на тези пари. Защото когато банка издаде кредит на някого за покупката на къща или на бизнес за покупката на материали например, купувачът след това плаща данък ДДС за стоките и услугите.

С други думи, правителството прибира данък, след като парите са били създадени и похарчени. Не може да бъде “таксувай и харчи”, защото не можеш да прибереш данък от несъществуващи пари или от несъществуваща продажба или от несъществуваща заплата: парите винаги първо трябва да бъдат създадени, в противен случай няма нещо, което да бъде таксувано!

Което означава…

Правилният ред всъщност е: създай пари, харчи пари, събери данък.

Което означава…

Правителството не трябва да таксува никого и едно пени, преди да може да построи училище, болница или магистрала.

То просто може да нареди на Банката на Англия да създаде нужната сума и да помоли строителите да започнат работа. Данък се прибира след това, когато строителите използват парите за назначаване на работници и покупката на суровини и материали и т.н. Данък отново бива събиран, когато докторите и медицинските сестри, назначени да работят в болницата, занесат в къщи заплатите си и ги използват за плащането на ипотеките, наемите, храната, бензина си и т.н.

Така че парите, създадени от Банката на Англия за заплащане на обществените услуги, се връщат обратно в правителството, когато то прибира данъци от хората и бизнесите.

Което означава…

Няма такова нещо като “таксувай и харчи” – както мистър Спок (от “СтарТрек”) би казал “Не е логично, Капитане.” Въпреки това, все още искаме правителството да ни каже откъде ще дойдат парите, за да плати за обществените услуги!

Това не е неразумно.

Това, което искам да кажа, е, че, да, правителството трябва да обясни как ще плати за неща като повишаване заплатите на медицинските сестри и за атомни подводници, но отговорът на този въпрос не е да се каже кой данък ще бъде повишен. Вместо това, правилният отговор е да се каже колко пари правителството ще поиска да бъдат създадени от Банката на Англия. Защото обществените услуги се заплащат, като първо се създадат парите, след това се похарчат и накрая се съберат данъци.

Така че не е “таксувай и харчи", а е "създай, харчи и събери".

Оттам идват парите.
По този начин обществените услуги биват заплащани.

Което означава…

Всъщност данъците се повишават за контрол над инфлацията, т.е. да се извадят пари от обращение, когато икономиката започне да се пренагрява.

Което означава…

Това, което правителството не може да направи, е внезапно да създаде газилион базилион пунди и да ги изхарчи за един ден. Сумата пари, която правителството може да поиска от Банката на Англия да създаде, трябва да бъде изчислена и управлявана според въздействието й върху растежа и инфлацията. Но никакъв данък не трябва първо да бъде повишаван, защото не е възможно да таксуваш нещо, което първо не съществува.

Ето защо “таксувай и харчи” е мъртво.


Да живее “създай, харчи и събирай"!


Източник: HuffingtonPost.co.uk


Превод: Райчо Марков



Няма коментари:

Публикуване на коментар