събота, 25 март 2017 г.

Спестяванията в България - кой колко?


Нека погледнем спестяванията на домакинствата ни, за които защитниците на валутния борд и еврозоната винаги ни плашат, че ще изчезнели, ако върнем независимостта на лева при плаващ курс.

Към февруари 2017 г. общият обем на спестяванията на домакинствата в банковата система надхвърля 45 милиарда лева.

Добре. Кой точно има тези спестявания? Как са разпределени те сред българските домакинства?

Научаваме, че влоговете от 5 до 10 000 лв са 90% от броя на всички влогове, но като сума са едва 23% от общата сума на влоговете! Не се казва обаче колко домакинства имат 5 лв спестяване и колко 10 000. Но нищо.

Влоговете над 100 000 лв са едва 2% от броя на всички влогове, затова пък сумата в тях надхвърля 30% от общата сума на влоговете в България! Използвана е мъглявата дума "надхвърля". С колко надхвърля? Но нищо.

С други думи едва 10% от българските домакинства притежават 77% от спестените левове в банковата ни система.

Тези данни също не дават точната картина на мизерията в България. В друга публикация от преди (2012 г. мисля), в една друга медия имаше данни, че 77% от българските домакинства нямат изобщо никакви спестявания в банки.

Та когато ни плашат с хиперинфлации, не обръщайте голямо внимание, тъй като хората, които ще свалят борда и върнат независимостта на лева един ден, знаят как да поддържат пълна заетост и ценова стабилност в България, а по-голямата част от българските домакинства днес, не само че нямат изобщо никакви спестявания, но имат и непосилни дългове!


Райчо Марков


Източник: Капитал

1 коментар:

  1. А може би е още по неравномерно разпределението на парите, като вземем предвид колко къщи и апартаменти се разпродават от съдия-изпълнители, за нередовно плащане по кредити. След никой кофчег не върви касата с парите,а само весели наследници на алчните мизерници.

    ОтговорИзтриване