петък, 24 март 2017 г.

Посвещава се на либертарианци, "австрийци", златни буболечки и на всички застъпници на валутния борд и еврозоната: Какво е златният стандарт? (от снощното интервю с Уорън Мозлър) Бележка на преводача: валутен борд/еврозона е същото като златен стандарт, че и по-лошо"....Въпрос: Бихте ли обяснили какво представлява златният стандарт?

Уорън Мозлър: Добре.

Вижте, всеки път, когато една държава при златен стандарт влиза във война, тя отменя златния стандарт, защото иначе ще загуби войната. Защото златният стандарт ограничава това, което правителството иска да изразходи, ограничава кредитирането, банкирането. Това е изкуствено ограничение, поставено по законодателен път. И вместо да сме ограничени от реалните ресурси, ние сме ограничени и от това законодателство, което изисква данъците ни всъщност да се погасяват в злато. Така че данъчните кредити са се превърнали в златни сертификати и всички дължими данъци могат да бъдат погасени единствено в злато.

Когато относителната стойност на златото се промени, поради каквато и да е причина – може би записани големи загуби, банкови фалити, кавото и да е – теоритично всичко останало ще се обезцени, ще настъпи дефлация. Единствената работа, която хората тогава биха намерили, е като златен миньор. Всеки ще броди из улиците с мисъл за злато в главата си, банковото кредитиране ще замръзне, тъй като и банките ще търсят да се сдобият с достатъчно злато. И няма да има пълна заетост, защото половината население ще търси злато, вместо да се бие срещу врага и вместо да произвежда нужната храна и всичко останало.

Ако трупаме златни резерви, което и правехме при златния стандарт в САЩ, защото златото е станало и обект на спестяването, и ако искаме да увеличим спестяването си, ще се нуждаем от повече злато, защото количеството долари зависи от количеството злато във Федералния резерв. И така, имаме това огромно човешко начинание да акумулираме повече злато. Милиони хора отиват и копаят тези огромни дупки в земята, преработвайки милиони кубици пръст и камъни, изразходвайки огромна енергия и реални ресурси, само за да извлечат и претопят накрая златото. Милиони хора произвеждащи тежкото оборудване, гуми високи 3 метра, само за да могат да карат тези машини прекарвайки земята.

Ако погледнем всичко, което поддържа индустрията на златните мини и накрая извлеченото злато е претопено в златни кюлчета и транспортирано до САЩ, тогава в САЩ, в щата Кентъки, във Форт Нокс отново преминаваме през тези огромни разходи и човешка енергия, отделени за изравянето на огромната дупка за трезорите на Форт Нокс. И за какво преминаваме през всичко това, изравяйки златото от една дупка в земята, след това отново изравяйки друга дупка в земята и поставяйки го в нея? Това злато се превръща в националните спестявания и тогава пък трябва да поставим всички тези гардове и охрана, защото някой чужденец може да дойде да ни вземе златото от нашата дупка в земята и да го постави в неговата дупка в земята.

Това е огромна глупост. Какъв е смисълът – да се ограничат паричните спестявания, да се ограничи възможността да сме в състояние да спестим, да ни се ограничат данъчните кредити, от които се нуждаем за погасяването на данъците си, така че всичко това да е равно на сумата злато в тази дупка в Кентъки.

Каква е обществената полза от всичко това? Какво печелим, изразходвайки всички тези трудочасове, реални ресурси, стоки и услуги, които заделяме за това начинание, вместо да ги насочим за нещо друго?

Всички тези хора биха могли да си вземат платен почивен ден например, да играят голф или нещо друго. Защо не? Вместо това ние защитаваме златото..."

Превод: Райчо Марков

П.П.: Валутен борд/еврозона е същото, само че дори още по-зле, тъй като еврото го няма за изкопаване в земята. Създава го Марио Драги от “Голдман Сакс” с ударите на клавишите на компютъра на Европейската централна банка. Та Марио може да ни даде евро единствено срещу ценни български ресурси и евтин български труд. Ако иска, може да ни накара и гащите да си свалим, както го направи с гърците например. А! Къде ни изчезнаха панталоните???

5 коментара:

 1. Твърде много невежество има по нашата географска ширина, по отношение на парите,валутния борд,Еврозоната.Умишлено наплашени,хората възприемат излизането от валутния борд като хиперинфлация,обезценяване на парите и прочие глупости и манипулации,благодарение на нашите добри финансисти и икономисти,които в един глас и под строй пропагандираха добрините на Еврозоната и евроинтеграцията.Вие г-н Марков публикувахте това простичко построено и разбираемо за всички интервю с един от новото поколение носител на ММТ, известен икономист и финансист Уорнър Мозлър.А аз ще се опитам в духа на тази публикация да разкажа,какво се е случило в България през последните 27 години,чрез откъс от книгата на Айн Ранд "Атлас изправи рамене",написана преди няколко десетилетия, но сякаш писана днес за нас, българите.
  "Парите са средство толкова благородно,че те не се конкурират с пушките и не влизат в съглашателство с жестокоста.Те не биха позволили една страна да оцелее като полусобственост-полуплячка.
  Всеки път,когато сред хората са се появявали разрушители,първата им работа е била да съсипят парите, защото парите са закрила на хората и основа за морално живеене.Разрушителите си присвояват златото (бел.моя,нашият златен резерв е даден като залог при влизането ни в борда по изискване на МВФ) и оставят на неговите притежатели фалшиви купища хартия.Това убива всички обективни стандарти и изоставя хората на произвола на случайно избрани ценности.Златото е обективна ценност,еквивалент на произведеното богатство.(бел.моя - тук, освен златото,което са ни взели можем да включим и природните ресурси,които се експлоатират от чужди компании и печалбата изтича навън).Хартията е ипотека върху богатство,което не съществува,поддържана с оръжия,насочени към онези,които очаква да го произведат.Хартията е чек, издаден от узаконени мародери въз основа на сметка,която не е тяхна - въз основа на добродетелите на жертвите."
  От това,което казва Айн Ранд извеждаме извод № 1: Трябва да си върнем парите и те да станат обществен монопол, за да не станем полусобственост на разрушителите от ЕЦБ и МВФ.
  От това, което казва Уорън Мозлър извеждаме извод № 2: По-добре нашето правителство от България да натиска клавишите на компютъра и да издава лева, отколкото Марио Драги,който сега оглавява ЕЦБ.
  Ако някой ви казва,че робството е по-добро от свободата, просто го заплюйте!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Напълно Ви подкрепям в този коментар. Ние трябва да си върнем златните резерви и сами да си печатаме парите. Лева е уникална валута и трябва да я запазим. Трябва да знаете, че всички финансови зависимости са създадени от еврейското общество. Те владеят света. Трябва да се справим и с тях, но ще е изключително трудно в световен мащаб, почти невъзможно!

   Изтриване
 2. кое е по лесно,да се печатат пари и натискат клавиши или да се копае злато,отговора се съдържа в цената на златото преди 60 години 35 долара за унция сега 1300 долара за същата унция

  ОтговорИзтриване
 3. БТР предлага реализация на ММТ в България!

  ОтговорИзтриване
 4. Златният стандарт е фикция, а ММТ и БТР са патриотичната реалност!

  ОтговорИзтриване