петък, 23 януари 2015 г.

Последната политика на количествени улеснения (QE) премахва условието на ЕЦБ за прилагане на фискалната политика на остерити – днешната публикация в блога на Уорън Мозлър


WARREN MOSLER и кучето му :-)


Преди няколко години Марио Драги заяви, че ЕЦБ ще направи всичко, което е нужно (в рамките на правилата), за да предпази от банкрут националните правителства на Еврозоната, което веднага спря нарастването на лихвите по държавните дългове, сваляйки ги там, където са и днес. Но това дойде също с условието относно фискалната политика – което гласеше, че при нарушение на фискалните правила, ЕЦБ заплашваше да оттегли подкрепата си.



Сега е различно. Като част от широкообхватната борба за спиране на сегашните дефлационни сили, националните централни банки сега ще изкупват собствения си национален дълг, и съответно, практически, елиминирайки риска от банкрут. И всичко това без да се споменават някакви условия относно фискалната политика. Това всъщност означава, че най-новата политика на количествени улеснения (QE) премахва левъриджа на ECB над националните фискални политики, тъй като ЕЦБ не обвърза покупките на облигации с фискалното съблюдаване (режене на разходите).

Така Гърция и Италия, двете страни-членки на Еврозоната, желаещи фискални експанзии са операционно освободени да го направят без заплахата от банкрут, която да повиши лихвените ставки. Те могат да бъдат глобени и т.н., но това е много различен проблем от предишния, свързан с изпадането в несъстоятелност.

Така че вратата е отворена за всеки, който е достатъчно дързък да мине през нея. Както и да е обаче, вероятно те не го знаят, а и ако го знаеха, не биха отишли там... 

И както съм дискутирал и преди, политиката на количествени улеснения (QE), сама по себе си, има дефлационен/затягащ характер, правеща еврото силно, което пък превръща лошата ситуация в още по-лоша.


Източник: The Center of the Universe

Няма коментари:

Публикуване на коментар