събота, 14 декември 2013 г.

Отново Христо Манолов от същата дискусия в една група във Фейсбук


“Явно Иван Йонов е доста принципен човек! В такъв случай, когато назначава нов работник, заплатата, която му предлага в никакъв случай няма ни най-малка връзка с нивото на безработицата в страната (иначе казано - колко други чакат за същото работно място), а е съобразена единствено и само с очакваните бъдещи финансови резултати от труда на новоназначения!

Също така, ако има двама работници, от които единият показва стандартни резултати, а другият постига три пъти повече, то Иван Йонов дава на първия работник заплата съобразена със средното заплащане за тази длъжност (за страната и региона), а на втория работник дава ТОЧНО три пъти по-висока заплата! Ако тези твърдения не са верни, то Иван Йонов не спазва:

"1-дясно. Хората са различни и резултатите от техния труд са различни. Всеки трябва да получава според резултатите от своя труд, дори и тези разлики да се измерват в стотици пъти."

А какво да кажем за:

"2 - дясно. Държавата е институт, чието предназначение е да регулира отношенията между хората, такива, че да могат да постигнат максимума на заложбите си и да се ползват от благата, които са създали. Що се отнася до най-бедните, държавата се грижи за тях колкото да не умрат от глад и студ. Но тази грижа е само за тези, които наистина не могат сами да се справят."?

Много красиви думи! Само дето такава държава не съществува! За да могат всички хора да постигнат максимума на заложбите си е необходимо всички да бъдат поставени при равни условия, което не е изпълнено. Опитай да засееш две семена от един житен клас, едното в безплодна почва без да го ториш и поливаш, а другото в плодородна почва и го ториш и поливаш, и после разправяй, че второто е имало повече заложби и затова е дало по-добър добив!

И още - Ако държавата остави всеки да се ползва от благата, които (си мисли, че) е създал, то не бива да съществува такова нещо като данъците, а от това следва, че и самата държава няма как да съществува!


И на края: Кой и по какви критерии определя кой се справя и кой не? Аз мога да кажа, че този който изкарва пари достатъчни да си купи един хляб на ден е такъв, който се справя и съответно няма нужда от помощ! Голямото "Монополи" наречено икономика не е честна игра! Ти Иване, би назначил нов работник само ако имаш изгледи да изкараш достатъчно голяма печалба, докато работникът трябва да работи, за да има с какво да нахрани себе си и семейството си! Ако това да бъдеш дясно мислещ човек означава да приемаш труда на хората, а по този начин и самите тях, просто като стока, чиято цена зависи от съотношението търсене/предлагане, то аз не желая да бъда такъв!

Предишният му коментар от тази дискусия е тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар