понеделник, 25 ноември 2013 г.

Унгария, новини

Bloomberg, 20 ноември 2013 г.

Унгария глобява 11 банки заради незаконно споразумение срещу правителствената програма преди 2 години, която наложи разходи на заемоотдателите, тъй като позволи изплащането на ипотечни заеми, взети в чужда валута на цени под пазарните.Правителствената институция по конкуренцията, известна като GVH, наложи глоба от 9.5 милиарда форинта ($43 милиона), включително 3.8 милиарда форинта на OTP Bank Nyrt., унгарския най-голям кредитор, и 1.7 милиарда форинта на подразделението на Erste Group Bank AG (EBS), втората най-голяма кредитна институция в страната. През периода септември 2011 г. до януари 2012 г. банките са си сътрудничели с цел да ограничат наличието на заеми във форинти, предназначени да заменят дълговете в швейцарски франкове и евро, упомена в имейл GVH.

***

Банките в Унгария загубиха $1.7 милиарда по време на правителствената програма от 2011 г., която позволи по-ранното изплащане на ипотечните заеми, взети от унгарските домакинства в чужда валута на стойности при обмененния курс на форинта под пазарните. Повече от 156 000 заемополучатели изплатиха ипотеките си по тази програма. Банките са споделяли търговски тайни помежду си при координиране на ограничаването на изплащането на тези заеми, каза унгарската държавна агенция по конкуренцията.

Унгарското правителство иска от Върховния съд да издаде напътствия при разглеждането на спорни отсъждания, свързани със заеми в чужда валута, за да помогне да се спрат кредиторите да могат да оспорват по-нататъшни помощни мерки, планувани за заемополучателите…

Кабинетът също е въвел допълнителна програма, която позволява изплащания на вноски при фиксиран курс.


преведе: Райчо Марков

Няма коментари:

Публикуване на коментар