четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Количественото разхлабване (QE) е безполезно

2 коментара:

  1. Ако правилно съм разбрал, става въпрос за закупуване на държавни облигации на вторичния пазар на облигации, от страна на Федералния Резерв. Естествено това действие просто премества доларите на досегашните притежатели на облигациите от техните "спестовни" сметки (облигациите) в техни чекови сметки при Федералния Резерв. Това не променя нетните финансови активи, притежавани от частни лица. В определено отношение обаче, има нещо, което се е променило. Фактът, че притежателите на държавни облигации са решили да ги продадат и да получат парите си по чекови сметки вместо по спестовни, означава, че те имат намерение да харчат (или инвестират) тези пари, което би увеличило агрегатното търсене. Естествено, те биха могли да продадат облигациите си на други частни лица, но това няма да окаже влияние върху агрегатното търсене. Предполагам, че така нареченото "Количествено Разхлабване", е опит от страна на Федералния Резерв да стимулира икономиката посредством увеличаване на агрегатното търсене.

    ОтговорИзтриване
  2. "Фактът, че притежателите на държавни облигации са решили да ги продадат и да получат парите си по чекови сметки вместо по спестовни, означава, че те имат намерение да харчат (или инвестират) тези пари, което би увеличило агрегатното търсене."

    Уорън Мозлър го казва така: Чрез QE на вторичния пазар за държавни облигации Федералният резерв предлага цена за облигациите, при която притежателите им от неправителствения сектор са безралични да ли да държат доларовите си активи в облигации или резерви. Има и друг момент - QE намалява бъдещия доход на неправителствения сектор, идващ от лихвите по държавните облигации. Миналата година Фед върна около $100 милиона "печалба" на мимистерството на финансите, дошла от закупените по програмата QE облигации - доход, който би отишъл в частния сектор, вместо да е изключен от икономиката (унищожен, както данъците унищожават финансови активи), отивайки в правителствения сектор.

    Монетарната политика по принцип е скопена да оказва влияние върху агрегатното търсен и съответно върху реалната икономика. Прав си, че всичко, което тя се опитва да направи в това отношение е да насърчи търсенето чрез харчене при текущо равнище на доходите - от предишни спестявания или на кредит.

    Сигурно си прочел тази публикация за разликата между монетарната и фискалната политика: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/04/blog-post_20.html

    ОтговорИзтриване