неделя, 10 март 2013 г.

Виц на деня


В един български интернет форум участник с псевдоним "gat3way" сподели следния виц (извинявам се, ако вече сте го чули):

“В едно забутано гръцко село близо до турската граница, в разгара на кризата, идва един немски турист. Влиза в единственото (неугледно) хотелче, оставя банкнота от 100 евро като депозит на рецепцията с уговорката да разгледа стаите и условията и ако му хареса, да му се пишат към сметката, ако не - на тръгване си ги взема. Съответно, рецепционистката тръгва да му показва стаите.

Междувременно, хотелиерът веднага звъни на доставчика на храна, за да се разплати (ползвайки банкнотата на немеца). Доставчика съответно отива във фермата, фермерът съответно дава стотарката на шофьора на камиона, който му носи фураж и торове, шофьорът отива в местната кръчма и ги дава на кръчмаря, където е натрупал дългове от пиене на вересия, кръчмарят дава на полицая, който не му затваря кръчмата въпреки че се пуши вътре, полицаят деликатно бута банкнотата на една проститутка, проститутката на бегом отива отново в хотела за да си плаща за престоите.

Малко след цялата тази врътка, немският турист слиза бесен и разочарован от неработещите климатици, мръсотията и комарите, взема си 100-те евро и пали колата към следващото село.

Специално това село обаче е много щастливо - защото хората са си изплатили дълговете.”


Ще цитирам (отново!) по памет Уорън Мозлър:

“Капитализмът работи чрез гласуване с парични единици. Когато предприемач изобрети хубав продукт, който се търси и е харесван от потребителите, този предприемач натрупва богатство и всички са доволни. Но ако продукът му е некачествен или старомоден, никой не  гласува с паричните си единици за него и бизнесът му закономерно фалира.

Проблемът обаче е, че в момента няма достатъчно парични единици в обръщение в икономиката, с които потребителите да гласуват дори и за качестените стоки и услуги."

ММТ показва как винаги да се поддържа оптимално количество парични единици в обръщение в икономиката на дадена страна, така че винаги да съществуват пълна заетост и стабилни цени, и потребителите да имат достатъчна покупателна способност, с която да гласуват за произведените стоки и услуги.

Райчо Марков
Ню Йорк

8 коментара:

  1. Много добър (як) виц ... само че:

    1. Тези 100 евро, които германецът оставя на рецепцията на селското хотелче - всъщност се явяват краткосрочен, но БЕЗЛИХВЕН кредит за хотелиера с известна доза риск.
    2. Всички натрупани борчове (заеми) в селото - са също кратки БЕЗЛИХВЕНИ кредити (на доверие - докъто се пооправят длъжниците).

    ИЗВОД: Не е ли най-голямото зло в монетарните икономики самата ЛИХВА ??? Не съм чел чел още подробно идеологията на т.нар. ММТ (Модерна Монетарна Теория), пегледах набързо някои неща в този блог, но ще прочета публикуваното в блога, както и по книгата на Уорън Мозлър ("7 Смъртоносни Невинни Измами на Икономическата Политика") ... и тогава ще дам по-пълно мнение за ММТ.

    Все пак е добре някой да мисли за алтернативи !
    Поздрави,
    В.М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук ще напиша същия отговор, който дадох в http://rvmarkov.blog.bg :

      Velio, запознайте се с материалите. Не бързайте.
      ММТ предписва основния лихвен процент в държавата да е постоянно равен на нула, което е заложено и в МЕ-ММТ полтическата програма за България.

      Ето и един документ по въпроса ако ползвате английски:
      http://moslereconomics.com/wp-content/graphs/2009/07/natural-rate-is-zero.PDF

      Изтриване
  2. Проблемът обаче СЪЩО е, КАКТО че в момента няма достатъчно парични единици в обръщение в икономиката, с които потребителите да гласуват дори и за качестените стоки и услуги - ТАКА И ЧЕ МОНЕТАРНИТЕ ИКОНОМИКИ ПОЧВАТ ДА ПЕЧАТАТ НОВИ "ХАРТИЙКИ" ЗА ПУСКАНЕ В ОБРЪЩЕНИЕ !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да. И под "печата" ММТ разбира директно правителствено харчене - закупуване на стоки и услуги.

      Но когато централна банка закупува ДЦК или други финансови активи на вторичния пазар, това вече не е "печатене" и нищо не се добавя към правителствените дефицити, не се прибавят нови нетни финансови активи в икономиката.

      Това, което става е само преструктуриране на вече съчествуващите финансови активи - от ДЦК в резерви, или както Уорън Мозлър го казва, прехвърляне на фондове от спестовни сметки (ДЦК) при централната банка в чекови сметки (резерви) при същата централна банка.

      Това е и всичко което става при така нареченото "quantitative easing", и тъй като след уж "разхлабването" частният сектор се оказва с повече фондове във чекови сметки, носещи му почти никаква лихва, вместо предишните спестовни сметки, то всъщност не е разхлабване, а затягане, тъй като е отнет бъдещ доход за частния сектор, който би дошъл от ДЦК (спестовните сметки). В тази връзка е хубаво да чуете това интервю, ако ползвате английски: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/02/blog-post_15.html

      Изтриване
  3. ДА - Интересна е теорията ММТ, но ще я обсъдя с някои хора и скоро ще дам най-пълно мнение за приложимостта и в България.

    Ето вижте това:

    http://velio.blog.bg/politika/2013/03/13/syvet-za-spirane-na-pogreshniia-prehod-chast-1-predpostavki-.1063604

    http://velio.blog.bg/politika/2013/03/13/syvet-za-spirane-na-pogreshniia-prehod-chast-1-predpostavki-.1063604

    ОтговорИзтриване
  4. Капиталът е истинското оръжие,
    по силен от всякакви там бомби, протести и прочее ... за него няма граници !!!

    Нацистката пропаганда описва средствата на евреите като "мръсни пари". Това прилича твърде много на начина, по който Европа говори за руски активи, депозирани в Кипър.
    В.М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Капиталът е истинското оръжие.."

      А сега си представи (ще мина на "ти", ако не възразяваш), че в съвременната парична система националната валута е обществен монопол и като такава е подчинена на демокрацията.

      Изтриване