неделя, 3 март 2013 г.

Задочни коментари във в-к "СЕГА" (коментар за Емил Хърсев)


В последната си статия в "Наблюдател" Емил Хърсев написа: 

"...Каквото да говори (от конформизъм и безсилие да промени битието), българинът не приема капитализма, отхвърля самата основа на частната собственост върху капитала. Затова люто мрази капиталистите, монополите... Иска национализация, макар да е ясно, че тъкмо държавата е пряко отговорна, бих казал - и виновна за състоянието на икономиката, оттам за нивото на доходите. Отхвърляме "системата". Но друга няма, дори и в Китай. ..."



Българинът отхвърли ТОЗИ вид капитализъм, г-н Хърсев - капитализма на “Хищната Държава”, както го описа американският икономист Джеймс Гълбрайт в своята едноименна книга. Капитализмът, който чрез силата на финансовата си мощ купува медиите, прави законите и избира правителствата, които вземат от нямащите и дават повече на тези, които имат в изобилие, едновременно допринасяйки с това за намаляването на общото производство в икономиката, поддържаннето на висока безработица и понижаването на общото жизнено равнище на населението.

Политическата програма за България, която написахме заедно с прогресивния американски икономист, предприемач и банкер Уорън Мозлър, чертае друг вид капитализъм, произвеждащ по-голям пай, достатъчен за всички членове на обществото, от най богатите до хората с най-ниски доходи.

Райчо Марков

Ню Йорк


Няма коментари:

Публикуване на коментар