понеделник, 22 декември 2014 г.

ИМА ЛИ ДАЛАВЕРА - БЮДЖЕТА, НОИ И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ (от стената на журналиста Григор Лилов във Фейсбук)
• Крадат се едни 4.3 млрд. сигурни от записаните активи за над 8 млрд.

• Политическият таен сговор

• Частните и държавните пирамиди

Има ли далавера в решението за така нар. „национализация” на частните пенсионни фондове?

За да се отговори обективно, първо нека да проследим аспектите му!


-----------------ПОЛИТИКАТА И ПРОЦЕДУРАТА---------
*********Професионалните фондове*******

Почвам от първия й аспект:

В предизборната програма на ГЕРБ идеята за прехвърляне на партиди от частни фондове в НОИ си е записана:

или


Но е записана само за професионалните фондове – т.е. за някои професии, които се осигуряват и в тях като миньорите например.

Дори и намек няма за универсалните, в които са всички родени след 1959 г.

Т.е олигарси като Ковачки отново ще намажат – окрали са парите или средствата са се стопили мистериозно и вместо да им се потърси отговорност, държавата – т.е. всички ние ще поемем плащането. Казвам всички ние – не само като данъкоплатци, като плащащи в НОИ, но и като пенсионери, защото когато едни пари се харчат за нещо, за друго остават по-малко (например за повишение на пенсиите)

ПОЯСНЕНИЕ: при универсалните вноската от 5% се внася от самите работещи, В професионалните фондове вноската се внася от работодателя – 12% от брутното възнаграждение за първа категория труд и 7% от същото за втора категория.
В професионалните фондове редица от тези работодатели не могат да платят дори заплати, камо ли пък тази вноска.

Това е първият проблем. Прехвърлянето на партидите в НОИ всъщност е държавно безплатно субсидиране на тези „капиталисти” и замазване на отговорността им за неизпълнените им по закон задължения.

Вторият проблем е в отклоняването на средствата от вноските. Те се източват чрез влагане в капитала и акции на свързани с работодателите лица, които са кухи структури, създадени за такива цели, чрез надути разходи на фондовете и по още десетки начини.
------------------------------------------------------------------
С това решение държавата „решава” проблема на назначените капиталисти – нарича се приватизация на печалбите от тях (т.е. вноските, които правят с дясната ръка, си прибират с лявата, ползвайки и данъчно признаване на разходите за тях ) и национализация на загубите (т.е. на стойността на задигнатото)
-----------------------------------------------------------------
Предизборното обещание на ГЕРБ, което основно облагодетелства едрите олигарси като Ковачки е спазено по два начина – първия с гласуваните промени в социалното осигуряване и втория – със специален, отделен текст в гласувания закон за бюджета на общественото осигуряване.

Защото с него е предвидено те да бъдат освободени от задължението да започнат да изплащат пенсии и през 2015 г. Така НОИ ще плаща онова, което трябваше да се плати от частните професионални фондове още през 2014 г. Това се случва за пореден път – от бюджет на бюджет и показва нагледно в чий интерес са и бюджетите на различни правителства и коалиции, и гласовете на депутатите.

Интересното е, че около този аспект въобще не се развихри скандал.

******** Универсалните фондове**************

Процедурата при универсалните е още по-голяма мъгла, дори чернилка.

В универсалните доброволно (доброзорно) се осигуряват всички родени след 1959 г., като внасят 5% от дохода си.

Тя – процедурата за промените, стартира с една неделна среща (14 декември) на премира Борисов. Веднага след нея идеята за прехвърляне на партидите в НОИ е задвижена – този път и за универсалните фондове, което касае всички, родени след 1959 г.

Постъпва предложение до ръководството на парламента. С маса нарушения:

1. никой не го виждал освен ръководителите на Народното събрание

2. не се знае чий е подписът под него (по закон трябва да има решение на МС и следователно подписът би трябвало да е на Бойко Борисов, а не на финансовият министър Владислав Горанов – министрите нямат право на законодателна инициатива)

3. като изключение от Правилника и правилата този проектозакон за промени не е публикуван и досега на сайта на парламента

4. за съществуването му се разбра случайно, както и за текста на подготвената Наредба на кабинета (това беше основната тема на моето ТВ предаване миналата седмица)

5. нарушен е и Законът за нормативните актове, който изисква проектозаконите да бъдат предварително публикувани на специализирания сайт за обществено обсъждане.
Процедурата е мътна и при самото гласуване. Защото са отхвърлени предложенията за:

• поименно гласуване

• отлагане на гласуването на този текст

• набързо са прекратени дебатите по него ( макар че редица депутати не спазиха това изискване)

*************** Политиката**************

Защо се разбързаха толкова с промяната?

Защото кражбите по дефиниция трябва да се правят бързо, докато никой не се е усетил. И по възможност някъде около празници (Коледа в случая), когато на хората нито им се протестира, нито им се занимава с проблеми.

За тези, които са пропуснали - дефицитът в НОИ на година е по-голям от дупката в КТБ.

Политическите последици от гласуването:

• официалната правителствена коалиция беше подменена с друга – „всенародна”. Ето я:

- ГЕРБ,

- ДПС, дето уж са опозиция, на практика за пореден път даде мощно рамо на Борисов

- 5 бр. депутати на „Лидер” на олигарха Ковачки в групата на Бареков, дето също уж са опозиция на правителството и управляващото мнозинство.

- 2 независими (уж отлюспения от ДПС Муса Палев, който иначе си гласува заедно с тях, но като „независим” дава повече представителност на позициите им и Ана Баракова),

- БСП, дето също уж са опозиция. Защо? - Само 4 соцдепутати бяха против, останалите 30 удобно се въздържаха, а вчера на пленума им се разбра, че няма да протестират пред Конституционния съд. Т.е. официално са против, ама дефакто са „за”!

- АБВ е особен случай. Защо? Те са част са от управляващото мнозинство, обаче вкупом гласуваха „против” решението на собственото си правителство. Шизофренията стана пълна. И още по-голяма, понеже гласуването се оказа демагогията пред електората. Да напомня - техният човек Ивайло Калфин е вицепремиер, и то вице по социалните въпроси. Като вицепремиер той е гласувал по решението на Министерския съвет за законопроекта. Ето я отново двойната игра – публичната, за пред обществото и онази истинската зад кулисите.

• коалиционните партньори, гласували против, останаха като гола фасада за показ – реформаторите за Запада, патриотите – за националистите у нас. Накратко – имаме не истинска коалиция, а нещо много лошо, което я погребва – плаващи мнозинства според интересите и лобизма. Върнахме се направо във времената на премиера Любен Беров през 1993-1994 г., когато официално зад него стоеше ДПС, а реално – големите групировки в България.

• обаче коалиционните партньори реформатори и патриоти, които са „против” това решение, обаче също са вътре, макар и в различна степен във всенародното ОФ-то, както определих новата коалиция. Защо?

Техните министри в правителството – тези на Реформаторския блок също са подкрепили решението на кабинета за тези промени. Да напомня – реформаторите имат един вицепремиер (Кунева) и още 6 министри в този кабинет. Общо са 7. И са гласували на правителственото заседание по текстовете, предизвикали такова напрежение в обществото! Накратко – имаме същата демагогия като при АБВ – една пропагандна позиция пред обществото (без юридически последици) и друга – скрита зад кулисите с правни резултати.

Патриотите за разлика от реформаторите нямат хора в правителството, гласуваха „против”... Изглеждат чисти. Но остават в коалицията и не се готвят да подкрепят оспорване на закона пред Конституционния съд. Накратко – публично се задоволиха само с обществена позиция на несъгласие, непублично не търсят резултати от позицията си, макар че тя засяга интересите на милиони граждани. На практика са неглижирани от системата на управление от една страна, от друга – сами се оперират от възможностите си. Т.е. функцията им е фасадна.

• президентът публично възрази, но иначе също си е вътре в играта. Защото публично е „против” национализацията, но юридически е „за” – заяви, че няма да наложи вето. А и един от министрите, дето е гласувал този проектозакон е негов човек – Николина Ангелкова (Николова) е била бивша подчинена на Росен Плевнелиев и преди служебното правителство на Близнашки негова съветничка в сградата на „Дондуков”. Накратко – и там се видя демагогията.

**** **** ****
Това е играта на олигархията и на медиите – имитацията на демокрация с естествените й противоречия на интересите и като резерв пред електората, ако например и този кабинет и коалиция си отидат предсрочно. Зад кулисите й обаче е истинската игра на политико-олигархичния интерес, съюзил се за задигането на няколко милиарда и възкресяващ болшевистки практики.

Последният коз в тази пропагандна игра за неинформирания и наивен електорат, който дори не желае да помисли как реформаторите хем са „против”, хем са гласували „за” идеята в правителството се оказа Радан Кънев.

Виждате ли, той вчера в неделя уговорил Борисов правителството му да замрази засега текста на Наредбата.

Ще повторя, че става дума за кабинет, в който реформаторите имат един вицепремиер, шест министри и със заплаха от оставки могат да спрат на секундата каквото и да е решение или която и да е идея.

Да поясна - Наредба на правителството няма да има и Радан Кънев ще си „заслужи” обществения имидж, дето му го изграждат с обединени усилия като на резервен играч в политическата олигархична рулетка!

Обаче ще има Инструкция и методики на НОИ как при „желание” хората да си прехвърлят партидите в общественото осигуряване или да ги запазят в универсалните фондове - с една декларацийка за първото или дори и без нея (вариантът засега) - автоматично, какъвто е замисълът, и с маса бюрократични утежнения и губене на време за второто.

Нима висш политик и лидер на партия като Радан Кънев не го знае, а прост журналист като мен е информиран?! Невероятно! Е, вервайте му и си вервайте, както гласи крилатият цитат!
За финал - когато в една игра влизат дори само „играчите” от ДПС, че и олигархът Христо Ковачки накуп, приказките „за доброто на хората” въобще не се връзват.

************ Проблемите от закона******************

Сега се предвиждат дискусии по закона. Е, ама не можеше ли законът да почака дискусиите, а? И след тях да се приеме.

Защото сега като ще се дискутира след вече взето решение три месеца, дали да не е еднократно прехвърлянето, за колко време може да се вземе решение и дали пък даже да не се отмени, ако нещо ме убедят - по думите на Борисов, обикновените хора с вноски в частните фондове какво да правят през това време?

Вторият проблем е в самите фондове – те също чакат отговори на първия проблем. Трябва да решат овреме дали ще трябва да продават ценни книжа, акции и т.н., за да трупат ликвидност, че да могат да почнат да прехвърлят към НОИ, ако хората така поискат? Или да кротуват, докато мъглата се разсее.

Ама и в единия, и в другия случай финансовата система ще е под огромно напрежение. Нарочно ли го искате това напрежение и в чия полза ще е то? Да следваме ли парите, за да разберем, както казват най-големите умове в криминалното дело?

Трето - докога толкова важни решения като пенсионната реформа ще минават за няколко дни по стаички и седенки?

----------------АНАЛИЗЪТ НА ПАРИТЕ-----------------

Вторият аспект на проблема е анализа на самите фондове и НОИ.

В личните финанси колкото повече възможности има, толкова по-добре.

1 . уж ти дават право да избираш между НОИ и фондовете, обаче изрично трябва да декларираш какво ще избереш - НОИ или частен фонд, иначе автоматично отиваш в НОИ. Т.е. изборът е непълноценен и освен това и неравностоен по изходни параметри.

2. отидеш ли в НОИ, губиш завинаги правото на какъвто и да е нов избор.

3. отидеш ли в НОИ, съответно губиш и спастрените досега пари срещу обещание за бъдещи постъпление – т.е. пенсията
Този проект ограничава свободата на избор, а именно на тази свобода се крепи пазарната икономика.

И тъй като в НОИ ще се прехвърлят само нетните суми от партидите на осигурените лица и в двата случая ще влезнат по-малко пари срещу по-големи права - получаване на пенсия в зависимост от осигурителния доход, а не в зависимост от конкретната сума пари, постъпила в НОИ. В този случай “солидарната отговорност” на всички осигурени лица и най-вече на държавния бюджет ще трябва да платят разликата между по-ниските вноски заради лошо управление и необходимите за получаване на съответната пенсия.

Ако разгледаме случая, в който все пак осигурените лица решат да се преместят в НОИ, то всички вноски заедно с натрупаната до момента доходност, ще се прехвърли в НОИ. Натрупаната доходност обаче няма да има влияние върху бъдещата им пенсия, тъй като тя ще се изчислява само на база стаж и осигурителен доход. Средствата от доходността ще бъдат чист приход в НОИ, а за осигурените лица ще бъде чиста загуба.

Това е едната страна на медала.

Другата е в самите фондове. Да, има тежки проблеми при тях:

В момента на българския пазар работят 9 лицензирани пенсионни дружества, като всяко едно от тях управлява по един професионален, универсален и доброволен фонд.

Според редица мнения (компетентни според мен) фондове – професионални и универсални са изпразнени чрез веригата на инвестиции в свързани лица (по-елегантния способ) или съвсем брутално.

Дори и Изи Кредит, фирма за бързи заеми регистрира току що своя ПОК, защото усети откъде идват лесните „задължителни” пари и после ще ги раздава като бързи кредити.

Но няма нищо по-лошо от средните статистически данни. Както се казва, статистиката е най-добрата лъжа. Лъжата е в терминологията - „всички фондове”. Защото не всички са изпразнени.

Личното ми мнение е, че констатацията за изпразване важи за повечето от професионалните фондове, за четири от универсалните и още един – засега спорен. Другите четири универсални са относително читави, доколкото може да има нещо читаво в родните условия.

При далаверата има главно две хипотези - не са правени редовни вноски във ФДЗПО или реалната стойност на активите в дадени фондове е много по-ниска от счетоводно показваната.

Какви могат да бъдат причините?

Първото е онова, за което никой не говори - естествените причини. Те са в състоянието на страната и липсата на реформи, тежките финансови и структурни проблеми смъкват доходността. Също толкова естествено – неликвидността на хората (беднотията) и на бизнеса, която не позволява високи капиталови натрупвания, развит фондов пазар и съответно високи ръстове на доходността.

После са изкуствените – умишлено лошо управление и отрицателна доходност. Или инвестиции в акции на свързани лица, които по модела на КТБ имат много по-ниска пазарна стойност.

Сега всички тези хора ще бъдат "контролирано" прехвърлени в НОИ.

И о, изненада! По личните им партиди няма кьорав лев. Обаче НОИ никой не го пита има ли пари или няма. Щом трябва - плаща. С пари от бюджета. Парите на тези хора ВЕЧЕ са откраднати. ГЕРБ и Горанов само иска да замете следите, а държавата да плати.

За това в закончето няма посочена поне минимална сума по партидата, без която не може да се подредиш на държавната трапеза НОИ.

Накратко – от изпразнените фондове според закона ще се прехвърлят само права, но не истински активи и пари.

*******Показателите******

Давам маса картинки с последната актуална информация – към края на септември да видите кои фондове колко осигурени имат, какви са вноските по размер, колко пари общо имат и в какво точно са инвестирали. (за пригледност пускам отделни постове с картинките за универсалните, професионалните и доброволните).

И ще обясня кои показатели да гледате и какво означават те. И кои нищо не значат...

При професионалните записаните брутни постъпления от осигурителни вноски не са надежден показател. Имам предвид, че това са счетоводни записи, но надали и Господ знае дали зад тях стоят и в какви размери реални пари. Тук задачата е на Комисията за финансов надзор. Аз бих й предложил да излезе със становище (конкретно по фондове) за състоянието в тях, за да се спрат спекулациите и държавата да поеме КОНКРЕТНА отговорност за действителното състояние вместо с приказки на ангро (както ни убеждаваше, че Корпоративна била стабилна, а я затвори, както ни убеждава, че банковата система е стабилна, ама са предвидили в бюджета маса текстове за ликвидна подкрепа за банките)

Най-съществена е таблицата за инвестиционен порфейл и балансови активи на фондовете.

Общата им сума е 675.09 млн. лв. при професионалните, 5.575 млрд. лева при универсалните, 678.375 при доброволните пенсионни фондове.

1. Безспорни са парите в „Дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държави-членки на ЕС, други държави или техните централни банки”. Средно за системата на професионалните са 39.17%, при универсалните – 40.91%, при доброволните – 30.47%. В случая става дума предимно за ДЦК на родния бюджет, но ако той фалира, то дори и НОИ няма да изплаща реални пенсии, а обезценени от инфлацията.

2. Донякъде реални са парите и в акции и дялове на КИС. Става дума за задгранични инвестиции в други такива фондове, структури и фирми. Тук има уловка – при чуждестранните дружества те са в най-сигурните книжа - тези на фирмите-майки. При някои от фондовете обаче тези пари са инвестирани в структури, които представляват свързани лица и на практика са източени.

3. Съществен показател за финансовото здраве е % на банковите депозити като дял от общата сума на фонда. Колкото по-висок е този дял, толкова по-сигурен е фондът.

4. показателят акции, права и дялове също е съществен, но в обратен смисъл. Високият му % дял подсказва влагане на средствата в низове от свързани лица – т.е. хипотеза за източване.

5. Много съществен показател е динамиката на активите. Когато се вижда, че сумите не растат, това говори много лошо. От такова значение са брутните постъпления от вноски – ако сумите са незначителни, спасявайте се овреме от такъв фонд.

Безспорно, всяко стадо си има и мърша. Тя не е малка в пенсионните фондове, но се срещат и читави. Но докато прецакването в частния фонд е вероятност, в НОИ си е е сигурно събитие!

------------------ПИРАМИДАТА НОИ -----------------------

НОИ е пирамида. Защо ли? Ето ви нещо, което може да се види само в документ за ЕС, за ръководството му в Брюксел, но не и у нас:
-----------------------------------------------------------
Коефициент на демографско заместване на работната сила: брой влизащи (15-64 г.) към брой излизащи от пазара на труда (64 г.)

2007 - 99/100
2008 - 91/100
2009 - 82/100
2010 - 74/100
2011 - 68/100
2012 - 64 /100

Източник: „Споразумение за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020”, Юли 2014
-------------------------------------------------------------------------

За някои райони на страната числото е под 60/100. Там, където е по-високо, има компактни маси от роми.

Тези данни сочат, че 1 потенциално работещ издържа на теория 1,56 бр. пенсионери и социално слаби.

На теория, понеже трябва да се отчете нарастващият дял на маргинализираните роми в трудоспособното население, безработицата (незаети са една трета от трудоспособното население), емиграцията от страната.

На практика един работещ издържа 2,64 пенсионери и социално слаби и съотношението расте.

Та затова НОИ е пирамида. Има ли някой, който да си мисли, че след 20 г. ще има кой да му плаща пенсиите по сега действащата система.

Повечето хора въобще не разбират смисъла на НОИ и въобще на солидарната система каквато е първият стълб.

Това което сега давате като пенсионни вноски в НОИ веднага се харчат за пенсиите на сегашните пенсионери. Не се трупат, олихвяват и т.н. да ви ги дадат след време, веднага се дават като пенсии. Не се влагат някъде и затова не могат да бъдат откраднати и източени. Нещо повече, не стигат и затова държавата доплаща от данъците. (над 5 млрд. за 2015 г.)
Както вашите родители, когато са били млади са издържали по-възрастното поколение, така и сега това става.

Това е смисълът на солидарната система, че работещите плащат пенсиите на пенсионираните и в замяна на това получават правото на стари години да получат същото.
Гаранция, че все нещо ще имаш на стари години, това е солидарната система и първият пенсионен стълб. Системата дава сигурност, защото работещи винаги ще има, както и държавен бюджет.

Но при демографската ситуация тази система ще става все по-мизерна.

И за да има все пак малко по-достойни старини и мотивация за спестяване сложиха вторият и трети пенсионен стълб, където вече вноските са индивидуални и в зависимост колко си внесъл и какъв доход са донесли накрая ги получаваш тези пари, те са твои лични. Включително правото да ги оставяш като наследство.

Първи пенсионен стълб го има във всички държави за да има сигурност, че няма да има умиращи старци по улиците.
А дали ще го наречем пенсионни вноски или пенсионен данък, каквато е истината – все тази, вземат ти парите и измъкване няма. И гарантират сигурност, но мизерна.

Да, ама не, както казваше навремето журналиста Петко Бочаров.

Защото дори по дефиниция там е по-несигурно.
Понеже в правен и икономически смисъл пенсията се определя не по правила - добри или лоши, не според резултата от управлението на парите – прозрачен и справедлив или грабителски, а САМО по субективно усмотрение на чиновници и депутати.

В икономическия смисъл НОИ практически е фалирал - не се самоиздържа, получава по 5 млрд. субсидия от бюджета и те едвам стигат. В демографски смисъл е огромна пирамида.

В счетоводен смисъл частично го няма - хем е институция за осигуровки, хем е в Единната сметка на бюджета и бюджетните организации в БНБ, с която еднолично могат да се разпореждат фин. министър и премиера.

Освен това в НОИ няма лични партиди, а и гласуваната промяна не ги предвижда. В този си вид промяната декларира прехвърляне до живот в НОИ без право на замяна с друг фонд, дори и да я запишат като текст.

И най-важното - няма логика, според която частен фонд може да фалира, ама държавен като НОИ - сякаш никога и затова там било по-сигурно!

1. При него дори вноските не са относително защитени както при банковите влогове. Държавата не поема гаранция за изплащането на пенсиите.

2. Единствено опасността от социален бунт е гаранцията. Затова фалиралото НОИ плаща пенсии с напечатаните ( в нарушение на Валутния борд) пари от БНБ. БНБ от лятото насам (юни-юли) досега напечата 200 млн. бр. банкноти за над 6 млрд. лв. при налични в обръщение за 10.7 млрд. (т.е. с 60% повече) под претекст да подмени износени банкноти. В проектобюджета си за 2015 предвижда да продължи със същите темпове и под същия претекст!!! И това става независимо, че се отчита дефлация и следователно общата стойност на банкнотите в обръщение трябва да спадне вместо главоломно да нараства.

3. Българската държава също е фалирала, при това и на два пъти в новата си история - през 1990 и 1997 г. Да, може да се печатат пари на ангро, но това означава да задраскаме фин. стабилност и Валутния борд. Да, номинално при една свръхинфлация държавата ще продължи да изплаща пенсии, но като покупателна способност и паритетен курс те няма да бъдат и тоалетна хартия, както стана при Виденов. А дори и при изгребани и обезценени от управите им частни фондове това също няма да е проблем при тези условия.

---------------ФОНДОВЕ И БЮДЖЕТ ----------------------

Според мен вероятно се чака именно инфлационен шок от управляващите, та затова се разбързаха да приберат не като обезценени, а като свежи парите във фондовете, докато ги има по запазена стойност. И си посочиха срока с последните им дебати.

Тя, датата вече си е определена. Казаха си я най-официално - до края на март ще преразгледат системата - т.е. след срива ще започнат отново на "чисто". Накратко – с новата далавера.
И делото с отнетия лиценз на КТБ не случайно тогава ще приключи – разглеждането е на 9 февруари, месец срок за решението и излиза тамън в разгара на паниката, когато никой няма да му обърне внимание.
------------------------------------------------------------
„Средствата, които ще отидат от частните фондове към НОИ, ще бъдат единствено за намаление на държавния дълг и на дефицита по консолидираната програма, заяви министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна при обсъждането на бюджета на ДОО за 2015 година.”
----------------------------------------------------
БТА е официална правителствена агенция и затова именно нея цитирам.

Ето я втората истинска причина за далеварата с фондовете!
Напомням първата от началото на поста - да помогнем на олигарсдите, като размием отговорността им за изчезналите вноски във фондовете.

Така Владислав Горанов изплю камъчето ...

1. За да намали държавата дефицита си, роден от лошото управление на ред правителства, ГЕРБ и политическата каста съвместно ще откраднат парите на хората от партидните сметки. Това ще позволи по-големи харчове от бюджета - не за хората, не за пенсиите им, не за дефицита на НОИ (бюджетата на държавното осигуряване е отделен от този на държавата). А за обществени поръчки за обръчите фирми (затова най-големия майстор на обръчи ДПС така охотно подкрепи промените)!!!

2. Искат да разкара фондовете от наддаването за активите на Корпоративна търговска банка, та същите обръчи на ГЕРБ и ДПС да си ги напазаруват на безценица (цигарения холдинг, мобилен и телефонен оператор, медии, цифровия оператор на ефира, производствени мощности, хотели и т.н., и т.н.)

3. Искат да притиснат най-читавите и големи фондове (с чуждестранно участие) да продадат не по действителнас тойност, а по номинали инвестициите си у нас на когото трябва и на КОЙ.

4. Искат да поставят под политическа зависимост още хора, които ще отидат в НОИ, като им изплащат парите (ограбени от олигарсите) за сметка на данъкоплатците, които се опъват на държавата. Това е изборната политика с циганите, само че направена за българи. И дори не с онези 50 лева за душа, а по-малко.

Ами да им предложа още една подобна на тяхната идея: който до края на март 2015-та не си е избрал партия или си е избрал такава, да го декларира изрично, иначе служебно се записва в ГЕРБ.

Да напомним, че през 2011 г. тогавшият финансов корифей на ГЕРБ – Симеон Дянков, фискализира – т.е. вкара в бюджета и фискалният резерв Здравният фонд и сега вече го няма. Както се казва - пито-платено и от никого не се търси отговорност за този 1.5 млрд.

Освен това де-факто и Сребърният пенсионен фонд е фискализиран. Той официално се води във Фискалният резерв, който от своя страна е гаранция, че държавата има с какво да си плаща дълговете към закупилите й хартишките. Самият Фискален резерв е в пасивите на Валутния борд като левове, а валутната му равностойност е в активите. Т.е. Сребърният фонд юридически съществува, обаче счетоводно вече е ликвидиран, така да се каже. В името на държавата – да покрива дефицитите на бюджета и натрупващите се нови дългове.

Сега идеята е чрез доброзорно секвестиране на парите от пенсионните фондове да се потрети тази операция. А пари в тях има въпреки изпразването им, поне в чуждите и най-големите.

* 63.85% от активите на универсалните фондове са истински, налични, готови и незадигнати пари Ето я разбивката:

- 41.91% родни ДЦК, на др. държави и централни банки от ЕС,

- 14.02% в книжа и акции на западни фондове,

- 8.92% - в банкови депозити.

Става дума за сума от 3.687556505 милиарда лева.

* Истински, свежи пари има дори в професионалните фондове

– 59.89% от активите им.

- 39,17 родни ДЦК, на др. държави и централни банки от ЕС,

- 12,57 в книжа и акции на западни фондове,

- 8,15 в банкови депозити

Става дума за още една сума от 404,311401 милиона лева.
Има и някакви пари дори в доброволните (доброзорни) професионални фондове, които са най-изпразнени, макар и и към 300 млн.

В РЕЗЮМЕ – политическата каста у нас без значение на цветове и техни отсенки реши да си прибере за свои нужди, понеже тя борави с бюджета,

ОБЩО И ПОНЕ 4,3 МЛРД.!

Повтарям – за тях няма спор дали ги има ли не във фондовете, които са с активи над 8 млрд. Тези пари съществуват на практика и в този момент.

Навремето при катастрофата 1995-1996 хиперинфлацията и фалиралите банки изгребаха парите на населението.

Сега способите са по-многобройни, макар че също се започна както тогава с фалит на голяма банка. Преди да се пусне срива на лева, за да замете всички следи, политическата каста е решила да прибере като за последно последните милиарди на тази територия.

**** бел.: в профила ми в следващите поред надолу постове пуснах някои от показателите на групите фондове - последни данни към септември 2014


допълнение към поста: ДАННИ ЗА УНИВЕРСАЛНИТЕ ФОНДОВЕ
Допълнение към поста ДАННИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОНДОВЕ

Допълнение към поста ДАННИ ЗА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОНДОВЕ


Няма коментари:

Публикуване на коментар