четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Нова партия в Гърция поиска връщане на драхмата

Mиналата година лидерът на Сириза, Алексис Ципрас, не се вслуша в съветите на някои ММТ професори на срещата им в Колумбийския университет в Ню Йорк. Явно някой по-мъдър в партията им се е вслушал в тях! Браво!

Тогава бях направил чисто нова бейзболна шапка с надпис "ММТ", която бях предвидил да нахлупя на главата на г-н Ципрас, но не можах да присъствам на срещата. Шапката подарих на Светозар Съев миналия ноември в София след МЕ-ММТ кръглата маса.

Нова партия в Гърция поиска връщане на драхмата.

Формацията, наречена “План Б”, проведе първото си общо събрание в Атина.

“План Б” се оглавява от Алекос Алаванос, бивш лидер на лявата опозиционна партия “Сириза”. Тя включва университетски преподаватели, писатели, журналисти и други представители на политическия и интелектуалния елит на страната. Основните й цели са отмяна на споразумението с международните кредитори, връщане на страната към драхмата и самостоятелно развитие.

“Опитът от всички чуждестранни рецесии показа, че нито една страна не успя да излезе от кризата със “скъпа” валута, която се използва и от велики икономически сили като Германия. Трябва ни конкурентна валута, която да улесни износа и да съживи вътрешния пазар”, заяви Алаванос.”План Б” ще си сътрудничи с политически партии, движения и отделни личности, които подкрепят връщането на драхмата. Учредителите възнамеряват също да инициират свикването на референдум по въпроса. Социологическите проучвания показват, че като цяло гърците предпочитат страната да остане в еврозоната, но не всички са доволни от общата валута.


Няма коментари:

Публикуване на коментар