събота, 9 ноември 2013 г.

От днешната ММТ кръгла маса в София

По-долу е изказването, което направих на деншното събитие, и което професор Кръстьо Петков спомена в частен разговор по-късно, че  прозвучало като кървавото писмо на Каблешков.




Уважаеми дами и господа,

Благодаря ви, че присъствате тук в тази съботна сутрин на ММТ икономическата кръгла маса.

Искам също да изкажа специални благодарности на професор Кръстьо Петков и Съюза на икономистите в България, които направиха възможно днешното събитие, а също и на икономиста Йордан Млъзев и Христина Стойчева.

Днешният икономически форум е от историческо значение, тъй като показва единствента алтернатива за възраждането на българската икономика и държавност.

През всичките 23 години на ужасен преход ние не разполагахме с нужните знания, умения и безкористност, необходими за изработването и изпълнението на държавна икономическа политика, която да насърчи българската икономика, а оттам и да подобри стандарта на живот на всички българи.

След разрушаването на тоталитарната система българското общество не успя да излъчи политически елит, който да знае, може, и най-важното, да иска да работи за общата кауза. За съжаление, като по стара наша традиция, на сцената на българската политика излязоха Бай Ганьовците, а не националните ни герои. Не осъзнавахме, че политиката и политическият процес са най-важните обществени сфери, и че в тях трябва да участват най-достойните, работливи, знаещи и можещи членове на обществото ни. В същото време точно тези хора, поради някакви необясними причини, може би излишна скромност или пък омерзеност от случващото се наоколо, или пък поради липса на борбеност или поради нещо друго, доброволно се оттеглиха от активно участие в политическия живот на страната или се затвориха в себе си, или пък имигрираха, предоставяйки вземането на държавните решения, засягащи всички ни, на най-неподходящите хора.

От 1990 г. досега имахме много, на пръв поглед само, различни правителства. Едно обаче бе общо за всичките  – нито едно от тях не бе преизбрано за втори мандат. Някои от тях дори не успяха да доживеят до края на първите 4 години от управлението си.

Мисля, че не можем да виним българските избиратели за провалените правителства, които те излъчваха. В крайна сметка купувачът може да купи само това, което се предлага за продан. През последните 23 години на преход всички продукти в българския политически магазин бяха не само развалени и некачествени, но и много опасни за здравето. Не е чудно, че правителствата бяха изхвърляни едно след друго. Най-умните купувачи просто не купуваха, но това също не бе оптималното решение.

Според личните ми наблюдения българските избиратели сме по-мъдри от американските си колеги например. Нашите мозъци все още са по-малко промити от американските. Неолибералната икономическа пропаганда в САЩ работи усърдно от вече 40 години – два-пъти по-дълго време отколкото при нас. Като прагматичен народ, ние не робувахме много на идеологически предубеждения и давахме червен картон на всяко провалено правителство, непоколебавайки се да дадем възможност на следващата партия или движение с надеждата, че те ще подобрят живота ни. По този начин заменихме БСП със СДС, след това с напълно новото и набързо създадено НДСВ,  след това с тройна коалиция, след това с ГЕРБ, та до днес отново с тройна коалиция от партии. Българските избиратели правят всичко, според възможностите, за да излъчат полезно правителство, но причината за неуспеха не се крие в тях. Тя е в политическия ни “елит”.

Такова нещо никога не може да се случи в САЩ, където двете партии – Демократи и Републиканци са опоненти само на пръв поглед. Истината е, че и двете водещи партии там се намират в малкия джоб на единия процент най-богати американци и съответно представляват техните интереси. Клетите обикновени американци, те не знаят на кой свят се намират. 

Когато напуснах България през 2000 г. бях отвратен от политическите ни партии и система, нямах политически избор, не виждах партия, която да подкрепя с гласа си. Днес, 13 години по-късно, с американски паспорт в джоба, аз отново нямам партия в САЩ, за която да гласувам. Когато споделих тази си болка в един американски интернет форум преди година, там, колегите форумци, разбирайки ме, шеговито подхвърлиха следващия път да опитам с имиграция на луната.

България спешно се нуждае от нова игра с нови правила. В сегашната игра-рамка ние сме в матова позиция и нямаме полезен ход. Не съществува правителствен бюджет, който може да ни извади от тежката икономическа криза, когато не разполагаме със собствена национална валута и паричното предлагане в България е зависимо изцяло от наличието на достатъчно количество чужда валута – евро.

Българската икономика се нуждае спешно от достатъчно голям правителствен дефицит, подкрепен от едновременното въвеждане на постоянна програма за гарантирана работа. Ясно е, че системата на валутен борд трябва да бъде демонтирана. Тя бе по-добрата алтернатива на безумните ни и корумпирани правителства от 1990-97 г., довели България до просешка тояга. Но валутният борд не може да направи нищо срещу дефлационната спирала, в която се намираме днес.

Следващата логична стъпка е пълна промяна в българското банково законодателство, поставяйки БНБ под пряка отговорност на парламента и правителството, както и въвеждането на строг контрол на активите и капитала на търговските банки.

Следва коренна промяна на данъчното законодателство, изхождайки от принципа, че данъците служат не за набавяне на доход на правителството, а че всъщност имат много по-важна роля – тази да създават постоянно търсене на българския лев и да контролират покупателната ни способност, или с други думи – инфлацията.

Когато вие – българските икономисти и журналисти в тази зала, помогнете за разпространяването на тези прости идеи сред българското общество, за всички ще е ясно, че България не се нуждае от чужди финансови заеми нито от Изток, нито от Запад, нито откъдето и да е. Всичко е в собствените ни ръце и глави. Защото днес вече имаме знанията, уменията и желанието да възродим българската икономика, заличавайки безработицата в кратки срокове и недопускайки нежелани стойности на инфлация.

Когато новата българска ММТ партия бъде създадена, ако изобщо бъде създадена, отговорността за съдбата на България ще премине изцяло в ръцете на избирателите – ще подкрепят ли тези нови идеи или не. 

И тогава ще мога да спя спокойно. Засега избирателите са невинни.


Благодаря!

2 коментара:

  1. Българските икономисти и журналисти не помагат за разпространяването на тези принципно нови идеи. Защо ли се питам?

    ОтговорИзтриване