понеделник, 25 ноември 2013 г.

Положителното виждане за унгарската икономика най-силно за последните 2.5 години, според GKI

Bloomberg, 24 ноември 2013 г.



Индексът за перспективитвите пред унгарската икономика скочи до най-силното си ниво за последните повече от 2.5 години през ноември, когато бизнесите и потребителите станаха по-оптимистични за перспективите си. Индексът нарасна до минус 6.1, най-добрия резултат от февруари 2011 г., от минус 9.3 през октомври, заяви изследователският институт в Будапеща GKI в имейл. Увереността на бизнесите се увеличи до минус 0.1, най високата от април 2011 г., от минус 2.3 през октомври, докато показателят за увереността на консуматорите се е увеличил на минус 23.3 от минус 29.4.

Премиерът Виктор Орбан, който преди парламентарните избори следващата година води според статистическите проучвания, търси да постигне възстановяване от втора рецесия в рамките на 4 години. През миналото тримесечие БВП се е увеличил с 0.8% в сравнение с предишното – това е повече, отколкото очакваха икономистите.

Правителството предвижда икономиката да се разрасне с 2% през следващата година.

Подобряването в увереността на бизнесите е дошло главно от производствените компании, чиито оптимизъм е нараснал значително, докато изгледите в останалите сектори е останал, до голяма степен, непроменен.

Строителните компании и търговците на дребно са отбелязали увеличаване на готовността да назначават, докато домакинствата са видели подобряване на икономическите перспективи, каза GKI.

Според GKI увереността на потребителите е нараснала с рядко виждани темпове, докато страхът от евентуална безработица е намалял значително.


Индексите на GKI се изчисляват като баланс от положителните и негативни отговори на въпроси за перспективите пред икономиката.

преведе: Райчо Марков

Няма коментари:

Публикуване на коментар