понеделник, 8 април 2013 г.

Публичният дебат в България е тотално отвлечен. Слепец води слепеца


Всички български икономисти, финансисти и политици са на мнение, че на България са й нужни капитали или заеми, за да можем да излезем от тежката икономическа криза. Те изхождат от остарели макроикономически модели, приложими единствено за  отхвърлената през далечната 1933 г. в САЩ , а през 1971 г. и за останалия свят, парична система на златен стандарт и фиксирани валутни курсове.

Ето една принципно нова позиция, противопоставяща се на тази невалидна и пагубна за българското общество теза, владееща дебата без друга алтернатива за сега:

България няма нужда от чужди инвестиции или заеми. Българите ще консумираме това, което произведем и внесем отвън срещу стоките и услугите, които ни се налага да изнесем за употреба в чужбина. Това можем да сторим със собствения си труд, знания, умения и налични природни ресурси и затова не са ни необходими НИКАКВИ чужди заеми или капитали.

Райчо Марков
Ню Йорк

4 коментара:

  1. За огромно съжаление няма партия или водач, който да извади България от васалското положение към Банковите Картели, такива като ФЕД (Федералния Резерв на САЩ), СБ, МВФ или Централната Европейска Банка, като даде права на правителството за икономическата свобода и независимост от Световните банкери за благото на народа (това се предлага от ММТ и нейната програма).

    Много сходни са въжделенията на Националсоциализма, изложени в един Блог на Кръстьо Петков - ЕТО ТУК: http://www.kpetkov.eu/pyrvoto-germansko-ikonomichesko-chudo-i-poukite-za-novata-bylgarska-ikonomicheska-politika
    ----------------------------------------------
    В статията си „Милиардите – на банкерите, дългът – на народа” (1984г.), Шелдон Емри коментира:
    „Германия пуснала в обръщения пари, свободни от дълг и лихвен процент от 1935г., което ознаменувало началото на възхода на Германия от депресия към желание за световно господство в течение на пет години. Немското правителство напълно финансирало своите разходи в периода 1935-1945г. без злато и без дълг. Трябваше и капиталистическата и комунистическата управляваща клика да се напрегнат пряко сили, за да унищожат Германската революция и да набутат Европа обратно под лачения чепик на банкерите.”

    Ето какво пише икономистът Хенри С.К. Лью за настъпилите тогава трансформации в Германия:

    „Нацистите дошли на власт в 1933г., когато икономиката на Германия била в пълен крах, смачкана от разрушителните следвоенни задължения и нулеви перспективи за кредитиране или чуждестранни инвестиции. С помощта на независима политика на суверенно кредитиране и програма за пълна заетост в обществените сфери, Третият Райх съумял да превърне банкрутиралата страна, лишена от колонии и пазари, в най-мощната икономика на Европа в течение на четири години, още до самото начало на разходите за въоръжаване”. (Хенри С.К. Лью, „Нацизма и Германското икономическо чудо”, Asia Times, 24 май 2005г.)

    ОтговорИзтриване
  2. От линка Ви:

    "Чл.44 от Закона за БНБ гласи буквално следното:

    „При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да дават указания на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет.”

    Как така финансовата институция, която се води, че принадлежи на народа, „народна банка”, и то на българския – „българска народна банка”, няма да се подчинява на Правителството, което е получило право да се упражнява народния суверенитет по силата на редовни, свободни, тайни и честни избори??
    Чий суверенитет упражнява Българската народна банка, чия суверенна воля разпорежда в нея, освен волята на българския народ, изразявана от неговото Правителство?
    Приемането от Народното събрание на Закон за БНБ, в който са заложени противокунституционни текстове и не демократични принципи, не крие ли постоянна опасност страната ни, в „един прекрасен момент”, да се окаже пак в положението на 1996-1997г. или в това на Германия след Първата световна война??

    Защо това не забелязва никой и не протестира?
    Къде е Президентът, Главния прокурор, опозицията в Народното събрание, за да сезират Конституционния съд? А как ще се произнесе той???

    Нима такава беше целта на „демократичното упражнение”, което изпълняваме вече двадесет години???
    Да потърсим отговорите на тези въпроси ни призовават традициите, затлачени от напразните усилия на недобросъвестни финансови магьосници."

    Господин Никола Ников би се зарадвал много да види МЕ-ММТ политическата програма за България, която поставя БНБ под прекия контрол на Народното събрание и българското правителство.

    И да, ММТ-принципите са в основата на германското икономическо чудо, заличило безработицата в кратки срокове и подобрило стандарта на живот на обикновените германци. За съжаление умопомраченият им лидерът след това използва блясъка на този успех да повлече след себе си заслепения немския народ в безданта на Втората световна война.

    ОтговорИзтриване
  3. As long as Bulgaria has the currency board Bulgaria is not sovereign. All discussions about MMT and the likes are useless because they are impractical and not applicaple. Focus on bringing in the social media a discussion about the pros and cons of the currency board as step one. The problem with Bulgaria is that you need to do a lot of work on building the institutional infrastructure which will be able to support a pure sovereign state in the shape of MMT thinking. An MMT economic "revolution" without this will otherwise backfire.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Fully agree. It is pretty clear that the necessary change in Bulgarian institutional structure will need strong political will – large MMT majority in Bulgarian parliament.

      My point now is to present to Bulgarian readers the very powerful MMT tools, which we could use once Bulgaria established its full sovereignty leaving the currency board and introducing the independent fiat BG Lev with flexible exchange rate regime.

      Изтриване