петък, 19 април 2013 г.

Когато нямаме какво да губим


В България законите се спазват трудно. Не сме много впечатлени от наличието на глоби за неправилно паркиране или червен светофар и ежедневно правим нарушения. Професиите на съдията, прокурора, полицая не излъчват същия респект както в САЩ например. Цялата държавност е подкопана, когато правораздавателната система не е на висота.

Защо наблюдаваме този феномен в България?

Българите имаме много малко за губене. Безработицата е в двуцифрени измерения, а работещите на пълен работен ден не могат да посрещнат най-обикновените човешки нужди. Здравеопазването е в нищета, културата и изкуствата са подкопавани от пошлост и кич, обществените услуги и инфраструктура не са на нормалното ниво. Животът в България изобщо не е розов.

Когато човек няма каво да губи, той е горчив и неуправляем. Той няма респект към държавните институции, към съгражданите си, към средата, в която живее, към себе си, към нищо. На такива хора разчитат съвременните терористични групи по света и крайно десните фашистки партии. В България отчаяните от тежкото и безизходно икономическо положение все по-често прибягват до самоубийство.

Всеки човек, работещ на пълен работен ден, независимо от квалифицираността на труда, който изпълнява, заслужава покупателната способност, позволяваща му посрещането на всички основни материални и духовни човешки нужди и така правейки го горд член на обществото, в което живее. Тогава и законодателната система в България ще има основата, позволяваща й да работи на световно ниво, тъй като тогава ние, българите, ще имаме нужния респект, защото ще имаме много за губене.

Програмата на БТР  ще създаде този респект - респект към труда, позволяващ на всеки български работник и служител да живее пълноценен и смислен живот.

Защото бедността не е порок, бедността е свинщина.

Райчо Марков
Ню Йорк

10 коментара:

  1. Прегледах ММТ програмата и на пръв поглед ми допада,но имам няколко въпроса свързани с нея и бих бил много благодарен ,ако ми разясните някои от точките.
    Първо бих казал,че и аз мисля ,че валутния борд трябва да се премахне.Безспорно свършил си е работата през 1997г ,но вече единствено спъва икономиката.Централната банка е жизнено важна за всяка една страна.Без нея не може една икономика да се развива с оптимални темпове.
    Харесва ми идеята за постоянна заетост ,която да се регулира според бизнес цикъла.Това ,което не разбрах е ,защо желаете премахването на преките данъци (за косвените е ясно) и искате само данък недвижимо имущество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В системата на фиатен лев и плаващ курс, където българското правителство е монополния издател на лева, данъците играят ролята, първо, да създадат постоянно търсене за лева и второ, да регулират покупателната ни способност (агрегатното търсене). Погледнато от този ъгъл, няма голямо значение кои точно данъци ще бъдат използвани за тези две цели. Но данъците върху недвижимото имущество е най-лесно да бъдат събирани точно и с най-малко изразходване на енергия от страна на правителството. Има регистър на цялата недвижима собственост в България и тя не може да се укрие. Всички данъчни вратички са затворени. Който не си плати точно и срочно данъците върху имуществото си го губи.

      Изтриване
  2. А ДАЛИ Е ИСКРЕНО И ВЯРНО ТОВА, ... ИЛИ Е ПОРЕДНАТА ДЕМАГОГИЯ НА МВФ ... ???

    ЦИТАТ от ЕДНО ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ с КРИСТИН ЛАГАРД:

    "- ... Как бихте коментирали икономическата и финансова ситуация в България? Според редица изследвания ние сме сочени като една от най-бедните нации не само в Европа, но и в света, особено като ниво на заплащане на труда, а в същото време политиците ни се хвалят с финансова стабилност и ниски данъци. Няма ли тук някакво противоречие ?"

    "- ... Икономическата ситуация, в която сте изпаднали, е плод именно на вярата ви във властта на парите. Вие им служите и им се кланяте, всичко, което правите, правите с цел да се сдобиете с пари. И някои хора използват това, използват вашата вяра в парите, зависимостта от тях, в която, чрез собственото си мислене, сте изпаднали. Вие сте се подчинили на парите, и в частност на този, който ги държи. Това няма как да не е пагубно за вас. Когато цените знанията и уменията, които притежавате, по-малко от парите, тогава е напълно естествено да не притежавате пари, защото парите са създадени да се заплаща за вашите способности, но вие не цените способностите си. Щом сте готови да работите за 100 евро, ще получавате сто евро.

    Няма пречка още утре минималната заплата в България да стане 500 евро. Каква е логиката според вас в държави, които имат много по-голям дълг от вашата страна, десетки, стотици пъти по-голям, заплатите да са пъти по-големи от вашите. Как е възможно в една фалирала държава, каквато в момента е Гърция, държава която дължи стотици милиарди и която без финансовата помощ, която й оказваме би банкрутирала мигновено, как е възможно и там заплатите да са пъти по-големи от вашите? Задавали ли сте си този въпрос?

    Аз ще ви кажа как е възможно. Възможно е именно защото парите са една нищо и никаква хартийка, а днес все повече и електронни импулси, чиято стойност се определя от вярата на обществото в тях. Именно обществата, които ценят повече своите знания и умения, своите способности и труд, своя живот, именно те получават и повече пари като заплащане. Но забележете – те ценят своите способности, не парите. Те развиват своето образование, развиват бурна научна дейност, имат ценности извън парите като такива, имат стремежи извън парите."

    ВИЖТЕ И ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ:
    http://www.burgasnovinite.bg/Kristin-Lagard-nyama-prichina-v-BG-zaplatite-da-sa-niski.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съгласен с нея относно виждането й за парите от една страна и знанията, уменията и всички реални неща от друга.

      Въпреки това тя също не разбира ясно модерните парични системи на фиатна валута и плаващ курс. В противен случай би се борила за основни промени в устройството на Еврозоната и би знаела положителната роля на държавния дефицит и т. нар. държавен "дълг" за икономиките на държавите.

      Когато ние българите, чрез правителството си, не сме монополни издатели на българския лев, а потребители на чужда валута, както валутният борд е направил за нас еврото, тогава нямаме избор, освен да се прекланяме пред парите, а набавянето им да се е превърнало в наша цел №1 преди образованието, науката, здравеопазването, безработицата, преди постигането на достоен живот за всеки от нас и т.н.

      Изтриване
    2. ОК, АБСОЛЮТНО ВЯРНО:

      Чрез много умела демагогия (с насърчаващи думи като - способности, труд, заетост, знания, образование, бурна научна дейност, ценности извън парите и т.н. ...) - МВФ с пореден цинизъм следва своята цел: Българите да сме зависими от валутния борд (респ. чуждата валута - еврото) и да нямаме избор, освен да се прекланяме пред парите, а набавянето им да се е превърнало в наша цел №1 преди образованието, науката, здравеопазването, безработицата, преди постигането на достоен живот за всеки от нас.

      Г-жа Лагард може и да има верен мироглед и ценностна система, но явно не би могла да има влияние върху провежданата централна монетарна политика на ЕС (при съществуващото ниво на доход на неправителствения сектор, да се стимулира неправителствения сектор да харчи повече на кредит) и УМИШЛЕНО не прилагаща правителствената фискална политика дори на ниво Еврозона (чрез увеличаване на правителствените разходи и/или намаляване на данъците) - т.е. вземай кредити от банките с непосилни лихви и ставай роб на парите ... (вкл. страните, фирмите и хората от Еврозоната, както и тези "завързани" с валутен борд).

      Други ще да са движещите сили в ЕС, МВФ, ЕЦБ и пр. институции ... кои ли са те ?

      Изтриване
    3. Съгласен!

      Въпреки, че думи като "демагогия" и "умишлено" предполагат, че силните на деня (the powers that be) разбират функционирането на съвременните парични системи, в което аз се съмнявам, но нарочно провеждат убийствената за мнозинството икономическа политика.

      Уорън Мозлър също се съмнява и именно затова е избрал да нарече 7-те смъртоносни измами на икономическата политика, владеещи света, НЕВИННИ, оставайки презумцията, че те (световния политически и икономически елит) в действителност не ги разбират и затова ги и прилагат.

      Защото, философски погледнато, преодоляването на 7-те измами би било благоприятно за всички, не само за 99%-те от хората.

      Изтриване
  3. Трудно ми е повярвам, че днешните силни на деня (today's powers that be) не разбират функционирането на съвременните икономики (вкл. от Маркс, Кейнс, Неолиберализма и пр. насам), но повече съм убеден, че движещите сили и определящите политиките не им изнася да бъде благоприятно за останалите 99-те % от хората.

    Това "не изнсяне" може наистина да е причина да не обръщат внимание на опитите на Мозлър и други като него да ги просветлят за ММТ и "7-те смъртоносни измами" и логично да им предлагат нещо по-добро за 100-те % от хората. Неолиберализмът и глобализмът, както и прилаганите монетарни политики на заробване в дългове, им пасват добре на жаждата за власт и жаждата за прекомерно богатство.

    А в България би могло да се възприеме нещо ново сега, при нарастналото обществено напрежение, но едва ли ще се намерят личности (за партии да не говорим), които да поемат такива смели начинания, които ММТ предлага. По-скоро нашите управляващи винаги гледат да са "васали" на някои от по-силните на деня и играят като пионки на шахматна дъска - без да съзнават, че няма двама играчи, а само един им дърпа конците (само и само да се имитира демокрация), който си ги номинира и допуска до т.нар. власт и кариери в политически партии. Народа протестира, но твърде лумпенизирано и без да се вслушва в наистина мислещите хора.

    Все пак в историята имаме и добри политико-икономически правителствени решения (лошите обикновено са наложени отвън насила) - последното добро решение май беше при Богдан Филов и присъединяването ни към Тристранния Пакт през 1941-ва (Берлин-Рим-Токио), който за съжаление бе "the powers that was" само за 4 години. Тогава и националния дух е бил на високо ниво поради обединяването на изконните ни територии и надеждата за по-самостоятелно национално развитие (политическо и икономическо).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност сте прав в едно нещо:

      "Неолиберализмът и глобализмът, както и прилаганите монетарни политики на заробване в дългове, им пасват добре на жаждата за власт и жаждата за прекомерно богатство."

      Поставяйки хората, работещи за да се издържат, в ъгъла ги прави още по-силни. Единият процент контролира всичко - общественото мнение чрез медиите, изборите, правителствата.

      За жалост и в двете световни войни сме избирали губещата страна и след Втората световнавинаги попаднахме в съветската сфера на влияние.

      Мисля, че въпреки всичките си лоши страни Стефан Стамболов е най-големия ни държавник до сега, изхождащ от интересите на България, без да се прекланя пред чужди интереси, идващи от запад или изток. Знаем как животът му свършва. :-(

      Изтриване
    2. За Стамболов съм 100% съгласен (аз съм от В.Търново) !
      Съвпада ни мнението за Неолиберализма и глобализма.

      Аз вече прочетох всичко от ММТ и "7-те смъртоносни измами на икономическата политика" (само мога да поспоря, че те не толкова "INNOCENT / НЕВИННИ") - има много добра логика във всичко, поради което го одобрявам като алтернатива. Пуснах го вече и до няколко "по-събудени" групи от Фейсбук (хора патриоти и пр.) - но да видим какви отзиви ще се получат.

      Може само малко да поспоря с теб Райчо (но друг път и не тук) - за истинската причина за т.нар. "избор на губещата страна" от двете световни войни - но това е доста дълга тема ... (дали беше съвсем губеща, а?)

      Успех / Good Luck & KEEP HIGH SPIRIT !!! :))

      P.S. Виж тези два интересни колажа:

      Стокообмен м/у Царство България и III Райх при неуспялата "Нова Европа" (добре допълващи се взаимоизгодни икономики):
      http://www.facebook.com/photo.php?fbid=576297402394675&set=o.308608359264652&type=3&permPage=1

      Съотношението м/у безработицата и броя на населението:
      http://www.facebook.com/photo.php?fbid=576295542394861&set=o.308608359264652&type=3&permPage=1

      Изтриване
    3. Благодаря, ТИ Вельо, за колажите, наистина са интересни, и също ти благодаря за изпращането на ММТ идеите на българските групи във Фейсбук! Аз също поддържам ММТ страница във Фейсбук, само като допълнително средство за популяризиране на този блог, но за сега нямам голям поток читатели, идващи от там.

      Изтриване