вторник, 13 юни 2017 г.

Трябва да действаме като по време на война, защото България е в подобно положение


Парите са данъчен кредит, обществен монопол – средство за организация на държавата.

Подобно на хормон, който се произвежда в мозъка ни, националната валута (парите) в държавата се произвежда от държавното управление.
Парите са необходимият "химически" дразнител, стартиращ и направляващ процеса, при който мисълта впряга ограничените природни ресурси и труд в съзидателно производство на реални блага (инфраструктура, стоки и услуги), като след това участват и в разпределението на тези блага. В края на този процес парите, също както хормона в тялото, изчезват от системата - изтеглят се обратно от държавата чрез данъците, а част от тях се утаяват като желани от хората спестявания (финансови активи). Това, което остава, са създадените РЕАЛНИ активи - сгради, мостове, тунели, магистрали, компютри, софтуерни програми, храна, здравни услуги, образование и много други неща. Като производител на паричния хормон, държавното управление определя също кой и до каква степен се възползва от произведените реални блага. Държавното управление се избира от всички нас.
Ако разгледаме България, ще забележим две неща:
1) Българският лев не се произвежда от българското държавно управление, тъй като сме го отдали на концесия на Европейската централна банка, намираща се във Франкфурт, Германия;

2) Процесът на градивно производство в България е анемичен, затова пък шепа хора притежават повече реални и финансови активи, отколкото всички останали български граждани.


***

Откъс от издадената през 1943 г. книга на американския икономист Стюарт Чейс "Откъде идват парите":

Стюарт Чейс


"...През 1925 г. Русия бе преживяла опустошителна война и насилствена вътрешна революция. Нейната валута бе унищожена от галопираща инфлацията. Зад граница тя имаше репутацията на страната с най-голeмия финансов риск и притежаваше много малко злато. Въпреки това, в края на първия петгодишен план през 1933 г., Русия бе инвестирала около 60 милиарда рубли в заводи, нови градове, водноелектрически централи, въоръжение, къщи, училища. Новите заводи стояха страшни и солидни. Без тях Русия никога не би могла да посрещне атаките на хитлеристките армии.

Откъде дойдоха парите?

През 1933 г. открито се пророкуваше, че Италия не може да нападне Етиопия. Нямаше кредит от чужбина и почти никакво злато. Усилието би я банкрутирало. Италия продължи напред, завладя Етиопия и се появи без финансов колапс.

Откъде дойдоха парите?

Хитлер пое Германия, която технически бе фалирала. Не бе изпълнила външните си задължения. Когато той предложи да изгради мощна армия заедно с всякакви грандиозни обществени проекти, в Лондон и Ню Йорк му се присмяха. Германия бе неплатежоспособна и цялата идея изглеждаше абсурдна. Народите на Европа, които след това бяха треперели под грохота на немските танкови дивизии, знаят, че Хитлер построи дори още по-ужасни неща, отколкото обещаваше.

Откъде дойдоха парите?

Когато Япония започна да размахва меча си в посока Индо-Китай и да предизвиква САЩ и Британската империя, мъдреците тогава казаха, че това е блъф. Дългите години на войната в Китай бяха изсушили японската икономика до кожа и кости. Тя беше фалирала и не можеше да поддържа истинска борба. Въпреки това Япония откри нова атака с опустошителна ярост и с военно оборудване от самолети, танкове, артилерия, кораби, което беше толкова добро, колкото и неочаквано.

Откъде дойдоха парите?

През 1939 г. Конгресът на Съединените щати отказа да похарчи 4 милиарда долара за магистрали, облагородяване, болници, товарни вагони, предвиждани от люто оспорвания законопроект за “кредитиране-разходване”. Смяташе се, че законопроектът би довел до разруха и национален фалит. След падането на Франция обаче, през 1940 г., Конгресът разпореди почти 300 милиарда щатски долара за въоръжение - седемдесет и пет пъти повече от сметката за предишния законопроект и голяма част от тази сума вече бе отишла за производството на танкове и оръдия. Не само че не бяхме разрушени, но националната ни жизненост никога не бе по-енергична…

Откъде дойдоха парите?

След войната Америка ще трябва да запази пълната си заетост, да управлява своите индустрии със значителен капацитет, да предостави жизненоважните неща за всички свои граждани и да помогне на чужди народи, които гладуват и не могат да платят за доставките. Ще има голямо обществено търсене за свят, изваден от хронични депресии.

Откъде ще дойдат парите?


От тези примери става ясно, че това, което една нация може да си позволи в периоди на криза, не зависи от пари, а от човешката сила и ресурси, с които разполага. Русия, Италия, Германия, Япония, Съединените щати, всички използваха пари в споменатите ситуации, но очевидно парите не бяха доминиращият фактор. Човешката сила и реалните ресурси бяха доминиращият фактор. И въпреки това, в други времена, когато кризата не е толкова остра, парите за необходимите задачи не могат да бъдат намерени. Безработица, несигурност, недостиг, влачене. Това е озадачаващ парадокс. В определени моменти една нация може да си позволи това, което в други не може. В определени моменти се страхуваме от национален фалит, а в други дори не мислим за това…”

Превод: Райчо Марков

Източник: billy blog

3 коментара:

  1. В България ресурси все още имаме,човешки ресурс също.Какво остава- трудът.Трябва да се върнат хората към труда.Сега се замислям колко мъдрост има в нашите поговорки."Залудо работи,залудо не стой".Когато се загубят трудовите навици на една общност, тя изчезва.Програмата за пълна заетост би могла да издигне отново култа към труда.Държавата,правителството, биха могли да назначат хиляди хора, които ще получат доходи, удовлетворение от включване в трудовия процес и с радост ще похарчат парите си, които, като пътя на коприната ще свършат чудеса по пътя си, защото увеличеното потребление ще почука на вратата на бизнеса, за да го накара да се размърда и да увеличи производството и работната с сила.Хората са щастливи, когато градят и създават блага, а не когато са ползватели на пари, без да са вложили труд.Също, като спечелилите от лотарията, за кратко са щастливи, но след няколко години от парите им няма и следа.Кой човек би прахосал много пари за кратко време. Само този, който не е работил за тях, не е оставил душата си, потта си, знанията си, приятната умора след добре свършената работа.Трудът е едно от чудесата на света.Кой е сътворил живот без труд??? Трябва да се хванем здраво за това, което имаме и да го умножим. Приказката за България и нейния горд, героичен и трудов народ може да продължи до безкрай...
    А, откъде ще дойдат парите не е важно, но ще дойдат без фодове, без ограничения, без ЕЦБ и всякакви банки.Просто ще се появят от нищото, не вярвате ли?Тогава, прочетете повече приказки за парите и залудо не стойте!

    ОтговорИзтриване
  2. това .. ми прилича ..на Банковото.. да, сме - гледали овце, че се търсело - агнешко .. на международния пазар..
    ..
    проблемът .. не е в трудът .. а в заплащането ..
    ..т.е. посредниците - се облагодетелстват - да 'сметката' ..' на 'производителя' - и то .. в пъти..
    Държава? ..Що е това нещо - ДЪРЖАВА? ..Администрация - в полза - на КОЙ?
    -----'--'-'
    ..Въпросът с - картЕЛната .. спекулация .. с цената на петрола ..
    .. и ..продажната цена - за литър гориво?
    - Къде е Държавата .., която - да компенсира - нацията?
    .. може - примерно с ББДоход..
    . РЕГЛАЖ.. за сметка.. в - печалбата..в (10-ки пъти.. в един кратък период...на време)
    .. и 4-5 пъти - сега .. ()

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм песимист,нито имаме човешки ресурс(освен ромския),нито някакъв друг.Днес България е като споменатите по горе държави,след война! Според мен,на България е необходим нов "Завод",впрочем ново мислене,нови идеи,нови технологии,които да се приложат на практика! И тук,най-ценния капитал е "мозъка"който без милост се пилее! Да погледнем на "Запада",там най-скъпо се заплаща ума и после всичко останало,ние избързахме..,първо сгради строим(които от тях много празни стоят),после търсим удобство и развлечения,като онези на "Запад"! Да,ама ние сме в началото,и само "мечтите" не могат да спрат,и винаги се сравняваме с другите...,но 'ония' продължават,не 'спят'!Днес можем да изпуснем последния шанс,ако на истинските учени,не възнаградим труда! Далеч съм от мисълта,всички "Старчета от БАН",както постоянно зоват!Ние сме във кратък възход(никой не може да го отрече),но всичко бързо ще свърши,щом душата иска да остане роб!Имаме нужда от водачи,които Икономическата Революция да поведат,друго,друго,всичко е илюзия,ще свършат "капиталите"(от хора и пари),и жалко ще е да останем "мършите","мършите" на Балканите..,а много ми се иска "Българи Юнаци" да се вее на знамето,до онези думи.. "Съединението прави силата",нали ВСИЧКИ сме държавата.

    ОтговорИзтриване