СЪДЪРЖАНИЕ НА

събота, 23 ноември 2013 г.

Речта на президента Джон Кенеди пред завършващите студенти от Йейлския университет на 11 юни 1962 г.


Ако федералният ни бюджет служи не на дебата, а на страната, ние трябва да намерим начини да изясним как да стане това. В областта на фискалната политика позволете ми да кажа няколко думи за дефицитите. Преобладава митът, че федералните дефицити създават инфлация, а бюджетните излишъци я предпазват. В същото време доста големи бюджетни излишъци не предотвратиха инфлацията след войната, а повтарящи се дефицити през последните няколко години не разстроиха основната ни ценова стабилност. Явно понякога дефицитите са опасни, а също и излишъците. Но честната оценка изисква по-сложно разглеждане, отколкото старото и автоматично клише, че дефицитите автоматично водят до инфлация.
Съществуват също митове относно националния ни дълг...дълговете, държавен и частен, не са нито добри, нито лоши сами по себе си. Задлъжняването може да доведе до преразход и колапс, но също така може да доведе и до растеж и сила. Няма прост лозунг в тази област, комуто можем да вярваме. Стереотипите, които дискотирам, отклоняват вниманието ни и разединяват усилията ни. Тези стереотипи пречат на нацията ни не толкова поради това, че са изчерпани и неуместни, но защото, преди всичко, те са подвеждащи, тъй като пречат на решението на базата на твърдите и сложни факти.
Не е ново, че минали дебати скриват днешните реалности. Но увреждането на сигурността на целия свят, самото бъдеще на мира, зависи, както никога преди, от чувствителното и бистро управление на домашните дела на САЩ.
Не можем да разберем и атакуваме днешните ни проблеми...ако използваме традиционни етикети и изтрити лозунги от една по-ранна ера. Но за нещастие истината е, че нашата реторика е изостанала от скоростта на социалната и икономическа промяна. Политическият ни дебат, общественият ни разговор по текущи домашни и икономически проблеми твърде често е свързан малко или напълно е откъснат от истинските проблеми, които стоят пред Съединените Щати.
Това, което е заложено днес в нашата икономическа дискусия, не е някаква велика военна наука или конкурентна идеология, която да помете страната със страст, а практическото управление на модерната икономика. Това, от което се нуждаем, не са етикети и клишета, а повече основна дискусия върху сложните и технически въпроси, свързани с поддържането на движението напред на великата икономическа машина.
Националният интерес се изразява с висока заетост и солиден растеж на производството и ценовата стабилност...Обявяването на тези цели е лесно. Постигането им в една сложна и взаимозависима икономика и свят е малко по-трудно. За да ги постигнем, ние се нуждаем не от някакъв автоматичен отговор, а от усилен размисъл.
Предполагам, че проблемите на фискалната и монетарна политика днес, за разлика от тези, които имахме през 30-те години, изискват финни промени, за които трябва да бъдат доставени технически, а не политически отговори.
Това са въпроси...които правителството и бизнесите трябва да дискутират по най-трезв, хладнокръвен и внимателен начин, ако искаме да поддържаме мощна икономика, от която зависи страната ни.
Как можем да генерираме поукпателна сила, която може да консумира това, което произвеждат селското стопанство и промишлеността ни?
Как да се възползваме от чудото на автоматизацията с голямо търсене на високо квалифициран труд и в същото време да предложим работа на половин милион нискоквалифицирани, незавършили средно образование хора, които се вливат в трудовия пазар всяка година?
Как да изкореним преградите, които отделят важни малцинствени групи - наши граждани - от достъп до образование и работа на равни основи с останалите американци?
Как можем накрая да накараме икономиката ни да работи при пълен капацитет, който да достави адекватни работни заплати за труда и адекватно използване на производствените мощности и възможност за всички?
Това са проблемите, за които трябва да говорим, които политическите партии и различните групи в нашата страна трябва да дискутират. Те не могат да бъдат решени чрез заклинанията от забравеното минало.
Нека не влизаме в грешни спорове в грешно време, между грешни хора в грешна страна, когато истинските проблеми на времето ни растат и се умножават, оплождат от нашето пренебрегване.
преведе: Райчо Марков
Източник: New Economic Perspectives

Няма коментари:

Публикуване на коментар