понеделник, 16 април 2018 г.

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ НА БТР, 15.04.2018 г.Добър ден,
Казвам се Райчо Марков и от името на Инициативния комитет за създаване на партия “България на труда и разума – БТР” ви приветствам с добре дошли в Българската политическа революция!
Всички чувстваме в ежедневието си тежкото икономическо положение, в което България се намира днес. Знаем за огромната безработица, работещите бедни, емигриралите над два милиона и половина българи, молещите се за дарения болни, заложили и къщите си, за да се лекуват, изнемогващите пенсионери и хора с увреждания, голямата смъртност, липсата на раждаемост, обезлюдените села-призраци, стопилите се наполовина български градове, унищожаваната ни българска природа, подарените на чужди компании български природни богатства, убитото селско стопанство и промишленост, липсата на армия и на пари в джоба на българина..липсата на държавност....
Няма да говорим за това. Всички го знаем!
Днес създаваме БТР, защото разполагаме с изключително силни идеи за развитие на държавата ни. До момента близо 600 непознаващи се отпреди българи се събрахме около тези идеи. В БТР се записаха българи от всички 28 области на България, както и от много други държави - Германия, Великобритания, Белгия, Холандия, Австрия, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Южна Африка, САЩ... В БТР има както православни християни, така и мюсюлмани, в БТР има млади и стари, българи на средна възраст, ученици, безработни, работници и служители, бизесмени, научни работници и специалисти. В БТР има хора както от малките села, така и от градовете.
Това, което ни събра всички в един отбор, са идеите за развитие на българската икономика и държавност. БТР не предлага реформи, а тотална смяна на играта. В сегашната игрова рамка България няма печеливш ход. Затова Българията на труда и разума ще преобърне шахматната дъска и ще предложи нова игра с принципно различни правила.
Политическа революция се прави с революционно нови политикоикономически идеи за държавата.
Огромната разлика между нас и всички останали 400 български партии е, че ние знаем откъде ще намерим парите за просперитета на българската икономика, а оттам и за рязкото вдигане на жизнения стандарт на всички българи. И нека веднага кажа, че България не ще се нуждае от чужди заеми и няма да е зависима от чуждестранни инвестици. Сами ще създаваме нужните за нормалната работа на икономиката ни финанси, с които ще впрегнем по оптимален начин наличните ни природни ресурси и хора.
В света вече съществува макроикономическо познание, което дава начина на действие, алгоритъма за това как една държава да използва оптимално реалните ресурси и хора си. Представител на това ново познание е и професорката по икономика и тогавашен главен икономически съветник на кандидата за президент на САЩ Бърни Сандърс, проф. Стефани Келтън.
Националната валута, парите, на една държава са обществен монопол, издаван от държавното управление данъчен кредит. С други думи, държавата никога не може да има недостиг на пари. Когато чуем, че правителството ни каже например, че нямало пари за здравеопазване, по-високи пенсии или образование, трябва веднага да знаем, че това управление е или невежо, или корумпирано, или и двете едновременно, какъвто съм сигурен, че е случаят с всички български правителства на “Прехода”. Една суверенна държава е ограничена единствено от реалните ресурси и хората, с които разполага, но не и от парите.
В България вече от 21 години сами сме се поставили в положението да бъдем зависими и от парите. Това стана чрез въведения през лятото на 1997 г. валутен борд, който тогава фактически превърна Дойче банк в създател на българския лев, а по-късно, когато се появи и Еврозоната, тази роля бе поета от Европейската централна банка, та до ден днешен. Е, питам аз, ние избирали ли сме управителните органи на Дойче банк и на Европейската централна банка? И за какво изобщо тогава провеждаме избори в България, когато от българските правителства не зависи почти нищо. Защото всички знаем поговорката, че който плаща, той поръчва музикат. В Българията на труда и разума музиката ще плащат българските правителства. Те, а не Европейската централна банка, ще създават българския лев. Това ще ни постави в изключително силна позиция при отстояване на националните ни интереси и защитата на всички български граждани. Неслучайно премахването на валутния борд е точка две от програмата на БТР, веднага след съдебното преследване и ефективно осъждане на доказани грабители на национално богатство.
Новото икономическо познание, което е на въоръжение в БТР, показва и как ще поставим под контрола на обществото банковата ни система, как ще я принудим да работи за обществените интереси.
Черпейки от същото познание БТР ще знае и как да направи лева стабилен, връзвайки го за стойността на българския труд и разум. Разбира се тук става въпрос за държавната програма за гарантирана заетост в точка 4 от прогрмата ни.
Същото познание позволява на БТР да използва данъците за постигане на социална справедливост в държавата, позволява му да осигури първокласно здравеопазване и образование за всички български граждани, позволява на БТР да подкрепя и развива науката и технологиите, изкуствата и културата; да осигури щастливо и безгрижно детсво на българските деца, както и достойни старини на възрастните ни бащи и майки...
Наред с паричната независимост БТР ще се нуждае и от независима икономическа и външна политика – неща химери, докато сме членове на ЕС и НАТО.
Друг революционен за българската политика принцип, който е застъпен и в проектоустава на БТР, е принципът на народовластието. Два са основните момента, които отличават Проектоустава ни от уставите на всички останали 400 партии:
Първият - БТР няма да е лидерска партия. Между конгресите всички решения ще се взимат от 9-те човека (Бел.: по-късно Учредителното събрание реши те да са 12), членове на Националния изпълнителен съвет, които ще са с равен глас и ще трябва да постигат мнозинство от 2/3.
Вторият е, че в Устава на БТР има дял Шести и СИТО - Система за Информационно-Техническо Обслужване, която система ще позволи практическото постигане на народовластие в партията, тъй като ще предоставя възможност за лесно и практически безплатно провеждане на партийни референдуми по всякакви въпроси.
Един ден, когато БТР постигне 51% в Народното събрание, ще внедри подобна система и в управлението на държавата.
В Инициативния комитет за създаването на БТР сме оптимисти и смятаме, че ще можем да станем управляваща партия с абсолютно мнозинство в парламента в рамките на два изборни цикъла. Затова ще се обръщаме към поддръжници и симпатизанти с молба да гласуват два пъти за нас.
Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар